40 Pemain Juventus Musim 19/20 dan 20/21 Yang Disiasat Berpotensi Digantung

Hukuman pemotongan mata ke atas Juventus selepas pelanggaran keuntungan modal boleh dikenakan kepada pemain yang bermain untuk mereka pada masa itu, berpotensi membawa kepada penggantungan untuk 40 pemain yang beraksi pada tahun 2018-2020.

Minggu lalu bola sepak Itali dikejutkan dengan berita bahawa gergasi Serie A Juve telah dikenakan potongan 15 mata, selepas siasatan terhadap kewangan mereka terbukti ada kecurangan.

Pendakwa raya pada mulanya meminta potongan sembilan mata tetapi hukuman yang lebih berat telah dijatuhkan, menunrunkan Old Lady dari tempat ketiga dalam Serie A ke tangga ke-10.

Hukuman ini sepertinya telah menamatkan peluang mereka untuk layak ke Liga Juara-Juara musim depan menerusi Serie A dan mereka perlu memenangi Liga Europa, setelah tercicir, untuk layak.

Kelab itu masih boleh mendapatkan mata mereka dikembalikan kepada mereka jika mereka berjaya dengan prosesrayuan, selepas siasatan telah dibuka semula berikutan bukti lanjut ditemui.

Tottenham Hotspur masih dapat merasakan kepedihan melihat pengarah bola sepak Fabio Paratici digantung selama dua setengah tahun atau 30 bulan dan Spurs kini menunggu untuk melihat jika ia hukuman itu boleh dikuatkuasan juga di luar Itali.

Dan kelab pimpinan Antonio Conte kini boleh akan menerima impak, dengan 40 pemain yang bertanding untuk Old Lady itu semua berpotensi untuk menghadapi larangan bermain jika dibuktikan bersalah turut bersubahat.

Menurut wartawan Itali, Paolo Ziliani, jika pemain didapati menerima gaji yang lebih rendah secara palsu maka mereka boleh dikenakan penggantungan 30+ hari, walaupun mereka tidak lagi berada di kelab Turin itu.

Terdapat nama 23 pemain Juventus 2019-20 (termasuk Maurizio Sarri) dan daripada 17 pemain pada tahun 2020-21 yang mematuhi cadangan pengecualian palsu beberapa gaji untuk membolehkan Juventus membuat kerugian besar hilang daripada kunci kira-kira.

Pemain yang bersetuju dengan yuran di luar bidang persekutuan akan hilang kelayakan bermain sekurang-kurangnya satu bulan. Kelab ini menerima denda satu hingga tiga kali ganda jumlah yang dipersoalkan (Ronaldo sahaja bernilai 19.6 juta).

Itu mungkin termasuk Dejan Kulusevski dan Rodrigo Bentancur yang kini bersama Spurs, manakala Al Nassr juga boleh mendapati diri mereka bermain tanpa Cristiano Ronaldo buat seketika.

Paolo Zialini berkata sebagai sebahagian daripada siasatan, “semua ahli yang terlibat disoal siasat dan mengakui tahu situasinya.”

“Dua pemain, Matthijs de Ligt dan Mattia de Sciglio, memberikan majistret salinan sembang WhatsApp di mana Giorgio Chiellini menjelaskan penipuan kepada semua orang, mencadangkan untuk tidak menyebutnya kepada wartawan.”

Cristiano Ronaldo boleh menjadi antara pemain yang bermain untuk kelab dari 2018 hingga 2020 dan menurut laporan terdahulu, dia juga boleh menyaman kelab itu.

Laporan tersebut mendakwa Juventus sebenarnya berhutang hampir £20 juta kepada Ronaldo, berdasarkan dokumen yang mereka telah ditandatangani tetapi tidak dihantar kepadanya.

Juventus bukanlah kelab Itali yang terakhir yang akan aka disiasat oleh pihak berkuasa, dengan pendakwa telah meminta untuk membuka kertas siasatan kepada pendahului liga Serie A, Napoli.

Itu sebahagiannya berkaitan dengan perpindahan dengan menandatangani Victor Osimhen dan potensi penambahan palsu dari yuran perpindahan penyerang Nigeria itu, ketika dia menyertai Napoli dari Lille.

BACA:  Gattuso Menganggap Dewa Bola Sepak Merestui Napoli Menjuarai Copa Italia