Bekas Bintang EPL, Li Tie Dipenjara Seumur Hidup Kerana Rasuah Yang Tak Masuk Akal

Bekas pemain Everton, Li Tie telah dijatuhi hukuman penjara seumur hidup, menurut laporan di negara asalnya, China.

Li Tie, 46, terlibat dalam skandal rasuah selepas mengaku secara terbuka bahawa dia membayar 3 juta yuan / RM1.98 juta  sebagai rasuah untuk menguruskan pasukan kebangsaan China.

Juga dalam pengakuannya di televisyen di CCTV, bekas pemain tengah pertahanan itu mengaku mengambil bahagian dalam skandal mengatur perlawanan yang mendapat kenaikan pangkat untuk pasukan kelabnya.

Salah seorang pemain China paling berbakat pada generasinya dan bermain 92 kali oleh negaranya, Li membuat 33 penampilan untuk Everton semasa tempoh pinjaman dari kelab zaman kanak-kanak Liaoning pada musim 2002-03.

Dia kemudiannya ditandatangani secara kekal oleh The Toffees dalam perjanjian perpindahan £1.2 juta dan bermain tujuh perlawanan pada kempen berikut sebelum patah kaki ketika bertugas di aksi antarabangsa pada Februari 2004.

Ini membawa kepada masalah kecederaan yang serius dan walaupun menandatangani kontrak dua tahun dengan Sheffield United pada 2006, Li hanya membuat satu penampilan untuk Blades.

Dia kembali ke China pada 2008 dan selepas bersara daripada bermain tiga tahun kemudian, Li memulakan kerjaya kejurulatihan yang telah ditinggalkan dalam kehinaan.

Bekas pemain berusia 46 tahun itu mengakui telah terlibat dalam mengatur perlawanan semasa dia menjadi ketua jurulatih Hebei China Fortune dan kemudiannya Wuhan Zall.

Pasukan yang berpangkalan di Wuhan itu memenangi promosi daripada Liga Satu China sebagai juara pada 2018.

Pada hari Jumaat, laporan dari China muncul mendakwa bahawa Li telah dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup, manakala bekas ketua Persatuan Bola Sepak China, Chen Xuyuan, akan menjalani hukuman 15 tahun. Juga, naib presiden semasa Du Zhaocai dilaporkan telah dijatuhkan hukuman penjara 13 tahun.

Bulan lalu, bercakap di televisyen secara langsung, Li berkata: “Saya sangat minta maaf. Saya sepatutnya meletakkan kepala saya tunduk ke bumi dan mengikuti jalan yang betul. ”

“Ada perkara tertentu yang pada masa itu adalah amalan biasa dalam bola sepak. Dengan memperoleh ‘kejayaan’ melalui cara yang tidak wajar, ia sebenarnya membuatkan saya semakin tidak sabar dan ghairah untuk mendapatkan hasil yang cepat.

“Untuk mencapai prestasi yang baik, saya terpaksa mempengaruhi pengadil, merasuah pemain dan jurulatih lawan, kadangkala melalui kelab yang berurusan dengan kelab lain. Tingkah laku ini menjadi kebiasaan, dan akhirnya, terdapat sedikit kesedaran kepada amalan ini.”

Selepas pengurus asal Itali Marcello Lippi meletak jawatan pada 2019, Li dilantik sebagai pengurus pasukan kebangsaan China, pada mulanya secara sementara sebelum diberi tugas secara tetap. Selepas dua tahun berkhidmat, dia digantikan oleh rakan sepasukan Piala Dunia 2002 Li Xiaopeng.

Pada November 2022, telah diumumkan bahawa bekas pemain Everton Li telah diletakkan di bawah siasatan kerana ‘pelanggaran undang-undang yang serius’ oleh Suruhanjaya Pusat Pemeriksaan Disiplin (CCDI) China dan agensi antirasuah mereka.

Dan akhirnya dia diperintahkan dihukum penjara seumur hidup oleh mahkamah kerana jenayah rasuah yang terlalu berat dan menyebabkan banyak kerosakan kepada pihak lain.

Baca Juga

Baca Juga