Casemiro Bukan Pembelian Bijak Untuk Man Utd, Mahal Nak Mampos! – Neville

Pendita bola sepak terulung ketika ini, Gary Neville menyifatkan pembelian Casemiro oleh Manchester United dari Real Madrid bukanlah suatu perjanjian yang bijak lagi cerdik lantaran harganya mahal nak mampos.

Ketika ini dunia bola sepak membicarakan betapa pentingnya peranan Casemiro dalam skuad Erik Ten Hag yang memberi perlindungan serta kestabilan di bahagian pertahanan walau siapa pun beraksi.

Sikap dan sifat Casemiro itu sendiri merupakan kunci kepada kejayaannya yang baru memulakan karier di Premier League dengan begitu bagus dan berimpak tinggi.

Pemain Brazil itu mempunyai keinginan yang tidak berbelah bahagi untuk menang. Dia memberikan segalanya setiap kali dia berada di atas padang dan akan melakukan apa sahaja untuk memastikan pasukannya muncul juara dalam setiap perlawanan.

Namun tidak begitu di mata Gary Neville. Ketika membincangkan rancangan perpindahan musim panas Manchester United yang berpotensi dalam The Overlap di saluran Youtube, Neville berkata:

“Saya rasa Ten Hag tidak akan menandatangani marquee player. Jika pemilik baharu masuk, mereka akan mahu membuat kenyataan, mereka akan mahu membuka pasaran perpindahan. Saya tidak fikir itu akan sesuai dengannya.”

“Saya fikir dia akan mahu pemain yang lebih muda, lebih lapar yang masih boleh dibangunkan dan dikembangkan daripada artikel yang telah siap.”

“Casemiro jelas mengalahkannya sedikit, tetapi anda lihat Antony dan Lisandro Martinez, mereka lebih muda dan lebih lapar.”

“Saya rasa itu jenis pemain yang dia mahu tambah dalam skuad ini daripada berkata, “Oh, Kylian Mbappe tersedia atau begitu-dan-begitu tersedia”. Tetapi Casemiro, tidak ada keraguan – kita semua mengatakannya – £60 juta? £70 juta? Dan £20 juta setahun [kontrak] selama lima tahun ialah pelaburan £170 juta. Itu adalah pelaburan besar-besaran.”

“Ia bukan tandatangan yang bijak atau cerdik apabila anda melihatnya dari sudut pandangan [gambaran besar]. Tiada seorang pun di antara kami yang menyangka begitu.”

Casemiro, bersama-sama Marcus Rashford, telah membuktikan dirinya sebagai salah seorang pemain terpenting United di bawah kendalian Erik ten Hag musim ini.

Selepas terlepas perlawanan pembukaan musim ini, bahagian tengah United kelihatan lebih kuat apabila pemain Brazil itu berada di tengah-tengah padang permainan.

Penambahbaikan keseluruhan United telah memberi mereka peluang untuk memenangi empat gelaran musim ini dan ketika ini sudah satu trofi dalam tangan.

Neville terus memuji pengaruh Casemiro, sambil menambah:

“Impak yang Casemiro bawa untuk jangka pendek dan apa yang Manchester United perlukan sekarang, dia menghancurkan kelab dengan cara yang sukar dipercayai.”

Erik Ten Hag memberi penghormatan khas kepada Casemiro, bersama rakan veteran Raphael Varane dan David de Gea, selepas kemenangan 2-0 mereka ke atas Newcastle di Wembley pada hari Ahad.

“Mereka tahu bagaimana untuk memenangi trofi.” Ujar pengurus United itu.

“Anda memerlukan mereka di atas padang untuk mengatur pasukan, terutamanya dari segi mental dan mereka mempunyai sikap menang yang mereka bawa ke bilik persalinan.”

Rashford juga memuji rakan sepasukannya, Casemiro.

“Dia membuat perubahan besar,” kata penyerang England itu.

“Kepimpinan dan pengalamannya sangat besar untuk kami dan apabila dia berada di atas padang, anda merasakan rasa selamat di belakang kami.”

Pelaburan sebanyak £170 juta telah dikeluarkan oleh Manchester United untuk mendapatkan Casemiro, £70 juta yuran perpindahan dan £20 juta setahun dengan kontrak selama lima tahun.

Satu trofi sudah dalam genggaman walaupun sekadar Carabao Cup menamatkan kemarau kejuaraan selama 5 tahun di mana berapa ratus juta sudah dihabiskan dan bergelut untuk berada dalam top 4.

Tiga lagi gelaran masih lagi ada untuk diburu dan slot Champions League juga mungkin berada dalam tangan selepas hanya 7 bulan. Berbaloi atau tidak? Di mata Neville sudah pasti tidak!

BACA:  Kami Pernah Kalahkan Arsenal Tanpa Casemiro! - Erik Ten Hag