City Terkejut Dituduh Tapi Mengalu-Alukan Siasatan

Manchester City telah membuat satu kenyataan rasmi tentang tuduhan yang telah dikenakan ke atas mereka lalu menzahirkan rasa terkejut amat tetapi mengalu-alukan sebarang siasatan yang bakal di jalankan.

Dalam kenyataan yang telah dilakukan melalui laman web rasmi mereka, City telah menulis dengan penuh yakin akan melawan tuduhan ini.

“Manchester City FC is surprised by the issuing of these alleged breaches of the Premier League Rules, particularly given the extensive engagement and vast amount of detailed materials that the EPL has been provided with.”

“The Club welcomes the review of this matter by an independent Commission, to impartially consider the comprehensive body of irrefutable evidence that exists in support of its position.”

“As such we look forward to this matter being put to rest once and for all.”

—-

“Manchester City FC terkejut dengan mengeluarkan dakwaan pelanggaran Peraturan Liga Perdana ini, terutamanya memandangkan penglibatan yang meluas dan sejumlah besar bahan terperinci yang EPL telah disediakan.”

“Kelab mengalu-alukan semakan semula perkara ini oleh Suruhanjaya bebas, untuk mempertimbangkan secara saksama kumpulan lengkap bukti yang tidak dapat disangkal yang wujud untuk menyokong kedudukannya.”

“Oleh itu, kami berharap perkara ini dihentikan untuk selama-lamanya.”

Jika Manchester City didapati bersalah atas 100 dakwaan yang dikenakan berhubung Financial Fair Play (FFP), City boleh dikenakan hukuman disingkirkan dari Premier League.

Juara Liga Perdana itu didakwa pada hari Isnin kerana melanggar peraturan kewangan lebih daripada 100 kali berhubung penajaan dan kontrak sepanjang sembilan musim.

Manchester City kini mungkin berdepan pemotongan mata atau pun disingkirkan susulan dakwaan itu – dan bekas penasihat kewangan kelab itu kini menyatakan bahawa jika terbukti bersalah, pasukan Pep Guardiola mesti diturunkan ke Liga Kejuaraan.

Seorang wartawan, Nick Harris dari Sportsmail telah melaporkan:

“Stefan ialah bekas penasihat kewangan Man City, peminat Man City, bekas jurubank, peguam semasa, Ketua Pegawai Eksekutif & peguam am kepada PLC yang berurusan dengan dakwaan isu perakaunan bersejarah. Juga merentas isu FFP (Financial Fair Play). Jadi ini satu pandangan yang menarik.”

“Jika kami mempunyai keupayaan untuk merobek penyiasatan UEFA, pastinya ’50 peguam terbaik di dunia’ kami boleh melihat perkara ini? Atau adakah ini semua tentang perkara yang ‘terikat dengan masa’ tidak masuk ke dalam persamaan?”

“Sesetengah pertuduhan kelihatan mungkin dihadkan masa melainkan penyembunyian yang sengaja dibuktikan.”

Dengan kekayaan yang dimiliki oleh Manchester City tiada masalah untuk mereka mengupah peguam yang handal namun kekayaan seperti tidak mampu untuk memberi mereka kelebihan kerana Premier League juga diwakili peguam berprestasi tinggi.

“Dan ya 50 orang peguam akan berjuang keras tetapi begitu juga 50 peguam PL. Semua firma/dewan/kualiti/reputasi yang sama. City tidak mempunyai kelebihan kewangan sama sekali mengenai reputasi peguam yang ada.”

Tuduhan terhadap City berkaitan dengan maklumat kewangan mengenai hasil, butiran imbuhan pengurus dan pemain, peraturan UEFA, keuntungan dan kemampanan serta kerjasama dengan penyiasatan Liga Perdana.

Kenyataan liga berkata dakwaan pelanggaran dilakukan dari September 2009 hingga musim 2017-18 dan kini akan dirujuk kepada suruhanjaya bebas.

Ia menambah kelab itu didakwa telah melanggar peraturan liga yang memerlukan peruntukan ‘dengan niat baik’ ‘maklumat kewangan tepat yang memberikan pandangan yang benar dan saksama tentang kedudukan kewangan kelab’.

Sekiranya Man City didapati bersalah, mereka berdepan pelbagai kemungkinan sekatan termasuk pemotongan mata atau penyingkiran – walaupun kes itu boleh mengambil masa bertahun-tahun untuk diselesaikan.

Kelab itu masih belum mengulas secara rasmi, tetapi Sportsmail melaporkan bahawa City bersedia untuk ‘teguh’ mempertahankan diri.

Antara tarikh yang dinyatakan dari September 2009 hingga musim 2017-18, Man City memenangi tiga kejuaraan Liga Perdana, satu Piala FA dan tiga Piala Carabao.

City telah menafikan sekeras-kerasnya sebarang pelanggaran peraturan kewangan tetapi siasatan bermula pada Disember 2018 selepas laman web penyiasatan Jerman Der Spiegel menerbitkan dokumen dari cache Football Leaks yang berasal daripada penggodam komputer Portugis Rui Pinto.

Ia mendakwa bahawa City mempunyai: pendapatan penajaan berlebihan, dengan wang dibayar oleh pemilik kelab Abu Dhabi dan bukannya penaja yang dikaitkan dengan negara Teluk; dikesan menggandakan gaji bekas pengurus Roberto Mancini melalui perjanjian sulit dengan kelab Abu Dhabi dan melanggar peraturan berhubung pendekatan kepada pemain muda.

Pada Julai 2021, berjuta-juta telah disalurkan ke Manchester City oleh Abu Dhabi untuk membantu meningkatkan pendapatan mereka.

Pada Februari 2020, kelab itu telah diharamkan daripada Liga Juara-Juara dan didenda £25 juta selepas mereka didapati telah mengelirukan badan induk bola sepak Eropah UEFA secara serius dan melanggar peraturan FFP.

Hukuman ini kemudiannya ditarik balik oleh mahkamah timbang tara untuk sukan (CAS) yang turut mengurangkan denda kelab kepada £9 juta sahaja.

Mengenai penemuan utama oleh dewan penghakiman CFCB (Badan Kawalan Kewangan Kelab UEFA) bahawa pemilikan Abu Dhabi City telah melakukan pembiayaan kelab sendiri sebagai tajaan bebas oleh syarikat komersial negara itu, CAS mendapati: ‘Kebanyakan pelanggaran yang didakwa sama ada tidak ditubuhkan atau disekat masa.’

Dengan kata lain pemilik City menyamar menjadi penaja dan menaja City melalui syarikat dari Abu Dhabi dan setakat ini tiada lagi kelab menerima pertuduhan sebanyak City.

Baca Juga

Baca Juga