Danny Simpson Dedah Pengadil Berpihak Leicester Untuk Menjuarai EPL 2015/16

Danny Simpson mendakwa bahawa pengadil Mark Clattenburg memberitahu pemain itu bahawa dia tidak mahu melayangkan kad merah kepada pemain Leicester City, kerana dia mahu mereka memenangi liga.

Hari ini, Leicester tidak mampu untuk menewaskan pasukan Kejuaraan Blackburn Rovers, dan tiada kaitan lagi dengan cabaran untuk gelaran Liga Perdana Inggeris.

Namun beberapa tahun lalu, mereka membuat kejutan kepada bumi.

Sudah tentu, apabila mereka berjaya menjuarai Liga Perdana Inggeris pada 2015/16, dengan tiada siapa yang meramalkan perkara itu pada masa itu.

Mereka malah memulakan kempen dengan kadar peluang 5000/1 untuk memenanginya.

Leicester malah diramalkan antara pasukan yang bakal tersingkir pada musim tersebut, selepas baru sahaja terselamat daripada penyingkiran dalam kempen sebelumnya.

Walaubagaimanapun, Leicester melakukan perkara ajaib. Yang mungkin hanya berlaku 100 tahun sekali dalam sejarah bola sepak.

Namun satu lagi cerita yang muncul adalah pengadil berada di pihak Leicester, atau sekurang-kurangnya salah seorang daripada mereka, sekurang-kurangnya menurut Simpson.

Bekas pemain Manchester United itu mendakwa bahawa semasa perlawanan, yang dia tidak ingat dengan tepat, Clattenburg enggan menghantar pemain mereka ke terowong lebih awal.

“Saya masih ingat Clattenburg, kawan. Wow,” bekas bek kanan itu memuji cerita di Under the Cosh.

“Saya rasa dia sepatutnya menghantar seseorang pergi.

“Dia berkata sesuatu seperti, ‘Saya sepatutnya menghantar anda ke sana, tetapi saya mahu anda menang.’

“Kawan, itu gila. Itu gila, anda tahu, saya bersumpah demi tuhan.

“Bagus tiada VAR tetapi ya.”

“Saya terpaksa berpura-pura tidak mendengarnya. Saya ketawa dan berfikir, ‘Ya, kami akan melakukan ini.’

Ketika ditanya, siapakah pemain yang dimaksudkan pengadil itu, Danny Simpson merasakan dia adalah Danny Minum Air ataupun Danny Drinkwater.

“Saya fikir ia adalah Drinky [Danny Drinkwater], secara tegasnya.

“Ia adalah sepatutnya kuning kedua beliau atau sesuatu dan dia boleh dengan mudah menghantarnya tetapi dia tidak melakukannya.”

Ketika itu Leicester menjadi juara Liga Perdana Inggeris dengan 10 mata di atas Arsenal dan 11 mata di atas Spurs yang berada di tangga ketiga.

Pada masa lalu, Clattenburg telah menimbulkan kontroversi dengan mengakui melakukan kesilapan besar dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara, antara Atletico Madrid dan Real Madrid.

Dia juga mendedahkan dia mahu England tersingkir awal dari Euro 2016 supaya dia berpeluang menjadi pengadil pada perlawanan akhir.

Walaupun kenyataan Simpson itu agak kontroversi. Namun sebenarnya, pasukan Leicester pada ketika itu benar benar mantap.

Mereka dibarisi bintang yang sedang ranum seperti Riyad Mahrez, Ngolo Kante, Jamie Vardy, Drinkwater dan tidak lupa juga Kasper Schmeichel.

Leicester melalui musim luar biasa di bawah kendalian Claudio Ranieri.

Leicester tidak berbelanja besar untuk bintang bintang tersebut. Kante dan Mahrez ditandatangani dari kelab Perancis ketika mereka tidak dikenali pada masa itu.

Vardy pula meningkatkan reputasinya secara mendadak sebagai penyerang legenda dalam EPL.

Ngolo Kante dianggap sebagai defensive midfielder terbaik dunia pada masa itu dan beberapa tahun selepas itu.

Kante malah berjaya menaikkan kariernya lagi dengan menjadi pemain utama pasukan kebangsaan Perancis. Di mana dia membantu negaranya memenangi Piala Dunia 2018 ketika di Rusia.

Namun musim berikutnya menjadi serba tidak menjadi buat Leicester terutama sekali dalam penampilan sulung mereka dalam Liga Juara Juara Eropah. Di mana mereka kemudian terpaksa memecat Claudio Ranieri.

Apapun yang berlaku skuad Ranieri yang pernah menjuarai EPL itu adalah luar biasa.

Baca Juga

Baca Juga