Fulham Menang Nasib Lawan Manchester United

Fulham ternyata menang secara nasib ke atas Manchester United di Old Trafford. Sehari selepas Sir Jim Ratcliffe berikrar mahu menjatuhkan Manchester City dan Liverpool.

Dalam kenyataan murni dan berobjektif luas oleh Ratcliffe, lelaki terkaya di Britain itu berkata:

“Ia adalah impian zaman kanak-kanak [untuk membeli saham dalam United], tetapi ia tidak pernah menjadi kenyataan seperti biasa. Ini adalah luar biasa. Ia adalah lahir hati. Ini bukan pelaburan kewangan semata mata bagi saya.

“Jika saya ingin membuat pelaburan kewangan, saya akan membeli syarikat kimia lain. Ia sangat menyahut salah satu cabaran hebat di dunia.

“Satu-satunya sebab saya terlibat adalah kerana saya mahu melihat Manchester United dipulihkan ke tempat yang sepatutnya. Saya mungkin berat sebelah tetapi saya percaya ia adalah kelab terbesar dan paling terkenal di dunia. Ia sepatutnya bermain bola sepak terhebat di dunia.

“Apabila Manchester City menentang Real Madrid di tempat sendiri dan menang 4-0 musim lalu [dalam perlawanan kedua separuh akhir Liga Juara-Juara Eropah], itu adalah bola sepak terbaik yang pernah saya lihat. Jika kita boleh sampai ke tahap itu, ia adalah satu pencapaian yang hebat.

“Di barat laut kami mempunyai dua jiran [City dan Liverpool], yang merupakan kelab bola sepak yang sangat mengagumkan. Saya mahu menjatuhkan mereka semua dari tempat mereka. Kami berkawan dalam erti kata bahawa kami semua berada di barat laut tetapi mereka adalah musuh terbesar kami.

“Mereka jelas pesaing terbesar kami di UK. [Kami] jauh ketinggalan ketika ini.

“Ia jelas menjadi 11 tahun yang sukar sejak Sir Alex Ferguson dan David Gill bersara. Ia bukan menukar suis lampu. Ia bukan sekadar pembetulan jangka pendek yang mudah. Kita harus berjalan ke jalan penyelesaian yang betul, bukan berlari kepada penyelesaian yang salah.

Bertempat di Old Trafford, Manchester United mempamerkan aksi berkelas dunia. Dengan mencipta banyak peluang.

Namun nasib lebih menyebelahi Fulham apabila Calvin Bassey meletakkan Fulham di hadapan pada minit ke-65.

Tersentak dengan gol itu, Erik Ten Hag segera mengarahkan pemainnya membalas gol itu,.

Tanpa berharap pada nasib, Harry Maguire meneruskan kecemerlangannya dengan membalas gol itu minit ke-89.

Ternyata VAR cuba mengganggu gol tersebut. Tetapi menjadi perkara biasa untuk Man United menjaringkan gol minit minit akhir.

Namun malangnya, nasib terus menyebelahi Fulham sekali lagi. Apabila pemain buangan Arsenal dan Everton, Alex Iwobi menjaringkan gol hanya 2 minit sebelum masa tambahan berakhir,

Man United terpaksa menerima kekalahan bermaruah sekali lagi.

Baca Juga

Baca Juga