Jam Baru Ronaldo Bertemakan Arab Saudi Bernilai RM3.3 Juta

Cristiano Ronaldo tidak dapat lari dari mata helang warga maya apabila telah dilihat memakai jam baru yang bertemakan Arab Saudi yang merupakan destinasi kariernya yang dilaporkan bernilai RM3.3 juta ($780,000).

Kelab Arab Saudi telah mendapatkan Cristiano Ronaldo yang tidak laku di pasaran Eropah secara percuma dengan harga memecahkan rekod dunia dalam pembayaran gaji £175 juta setahun.

Pemain legenda hidup itu tidak dapat terus mempamerkan aksinya dalam permainan apabila digantung dua perlawanan dan debut di Arab Saudi dilakukan dalam perlawanan Riyadh All Star XI vs PSG.

Selepas menyajikan permainan penuh menghiburkan Cristiano Ronaldo akhirnya membuat debut di Saudi Pro League menang 1-0 ke atas Ettifaq dan segalanya tular mengenai Ronaldo walaupun tidak menjaringkan gol.

Cristiano Ronaldo telah menjalinkan kerjasama dengan Jacob & Co selama lebih dua dekad selaku duta jenama tersebut. Jacob & Co terkenal sebagai pembuat jam tangan mewah.

Sebagai meraikan duta jenama mereka menyertai kelab bola sepak Arab Saudi Jacob & Co telah mencipta jam tangan khas Caviar Flyin Tourbillon untuk Cristiano Ronaldo yang berwarna hijau bertemakan Arab Saudi.

Pada pandangan pertama pasti ramai menyangka Caviar Flyin Tourbillon dicipta menggunakan zamrud tetapi sebenarnya menggunakan Tsavorite, yang paling mahal daripada semua jenis batu.

Tsavorites diketahui kira-kira 200 kali lebih jarang daripada zamrud, tersedia dengan hanya sebahagian kecil. Dikenali sebagai sangat tahan lama, Tsavorite juga dilihat dengan mata kasar serupa dengan zamrud tetapi mempunyai kilauan yang jauh lebih gemilang berkilauan.

Jam tangan ciptaan khas ini mempunyai reka bentuk sarung Kaviar emas putih 18K 47mm x 15.85mm, bersama-sama dengan set Jacob the Jeweller. sarung dan bezel dan dail klasik.

Mahkota ini menampilkan lebih 300 batu permata Tsavorite yang memberikan estetika ais hijau yang unik. Warna itu dipilih sebagai pujian kepada budaya Arab Saudi — warna hijau sering mewakili Islam dan dipercayai warna kegemaran Nabi Muhammad.

JCAA43 berkaliber, berukuran 34.6mm x 6.81mm, berdegup pada 4Hz dan memacu jam, minit dan 60 saat terbang tourbillon (kelihatan pada 6), dan penunjuk rizab kuasa. Jam tangan ini juga mempunyai 216 komponen, 27 permata, dan rizab kuasa 42 jam.

Jam tangan Caviar Flying Tourbillon “Tsavorite” khas untuk Ronaldo turut dipadankan dengan tali kulit buaya hijau yang sepadan. Dibuat khas untuk pemain bola sepak, karya itu bukan untuk dijual tetapi ia dijangka mempunyai harga runcit $780,000 USD.

Sebelum ini bagi meraikan kerjasama bersama Cristiano Ronaldo selama dua dekad Jacob & Co, mereka telah menghasilkan dua model baru CR7 Epic X. Jam tangan sulung, yang memberi penghormatan kepada penguasaan bola sepak global Ronaldo.

Model pertama, “Flight of CR7,” dengan muncul dalam emas mawar dengan bezel ditetapkan dengan 26 berlian potong baguette, telah dihantar sendiri kepada Ronaldo di Lisbon pada 17 November, sebelum pemergiannya ke Piala Dunia 2022 di Qatar.

Koleksi CR7 Epic X menjuarai reka bentuk jam tangan klasik, dengan sarung 44 mm, lug berbentuk X, bezel set berlian dan mahkota tonal. Dihidupkan oleh jenama berkaliber Jacob & Co., JCAM45, jam tangan itu menawarkan pergerakan rangka, dengan dua tiang menegak yang menggambarkan Ronaldo dan label CR7.

Di mana model “Flight of CR7” mengikuti cerita warna merah, lelaran kedua, “Heart of CR7,” kelihatan hijau, dengan binaan keluli tahan karat dan set bezel dengan 26 berlian putih yang dipotong baguette.

BACA:  Ronaldo Block TransferMarkt Selepas Melihat Nilai Perpindahannya Turun