Jurgen Klopp: Poket Liverpool Dan Chelsea Berbeza.

Umum mengetahui Chelsea mempunyai ‘Poket’ atau bajet yang besar disediakan oleh pemilik baru mereka. Perbelanjaan mereka seakan ingin menyambut tahun baru cina selama setahun.

Jurgen Klopp menyasarkan untuk melihat kemewahan Chelsea pada jendela perpindahan Januari pada sidang akhbarnya menjelang kunjungan The Blues ke Anfield pada hari Sabtu.

Pengurus Liverpool itu cuba sedaya upaya untuk memastikan ia ringkas tetapi pastinya disengajakan apabila membincangkan perbelanjaan hampir £200 juta oleh The Blues bulan ini.

Chelsea telah membelanjakan lebih £400 juta sejak konsortium yang diketuai oleh jutawan Todd Boehly dan Clearlake Capital mengambil alih pada musim panas, dengan kemungkinan lebih banyak pembelian dijangka berlaku sebelum akhir bulan ini.

Jumlah itu lebih banyak daripada Liverpool, yang selepas membeli penyerang Benfica, Darwin Nunez dengan harga awal £64 juta- yang boleh meningkat kepada rekod kelab £85 juta dengan tambahan dan pemain muda Fabio Carvalho dan Calvin Ramsay, £38 juta dibayar kepada PSV Eindhoven untuk penyerang Cody Gakpo sebagai satu-satunya perpindahan Januari mereka.

Ia datang ketika The Blues bersedia untuk membuat tandatangan keenam mereka di jendela perpindahan untuk bintang PSV dan England U21 Noni Madueke mungkin akan melengkapkan perpindahannya ke Stamford Bridge pada hari Jumaat.

Chelsea telah membelanjakan £152 juta bulan ini, tidak termasuk Madueke, dan tawaran £55 juta untuk Moises Caicedo baru-baru ini ditolak oleh Brighton.

Ketika ditanya mengenai perbelanjaan pesaing empat teratasnya, Klopp mengambil pendekatan diplomatik. Walau bagaimanapun, ada perasaan yang dia mempunyai lebih banyak perkara untuk dikatakan mengenai perkara itu.

“Menarik. Saya tidak dapat menjelaskannya, saya tidak tahu. Tetapi jika angka itu benar maka ia mengagumkan.”

Ramai dalam kalangan bola sepak, termasuk Klopp, telah bergelut untuk memahami bagaimana kelab barat London itu telah membelanjakan begitu banyak pada jendela januari ini dan sejak Boehly mengambil alih pemerintahan sambil mematuhi langkah-langkah Financial Fair Play.

Klopp seterusnya mencadangkan The Reds tidak mempunyai pilihan selain berbelanja pada masa hadapan untuk menyaingi saingan mereka, tetapi mengakui dia tidak dapat meramalkan Chelsea meneruskan trajektori sedemikian.

Klopp bercanda:

“Saya tidak dapat melihat pelaburan terhenti pada masa hadapan, jadi ini bermakna kita perlu melakukannya juga.”

“Saya percaya kepada proses bimbingan, pembangunan dan pembinaan pasukan 100 peratus. Tetapi pengurus di luar sana, mereka semua bagus dan mereka juga percaya pada itu.”

“Jadi, jika mereka mula berbelanja ketika kami tidak berbelanja anda akan menghadapi masalah. Saya tidak pasti mereka boleh melakukannya untuk 10 tahun akan datang.”

Bos The Reds itu memberikan kata-kata kasar kepada Chelsea yang berada di tangga ke-10, mendakwa kelabnya sedar akan ‘tanggungjawab’ dan tidak perlu mengubah pasukannya setiap musim.

“Kami berada di tangan yang baik dan kami tahu tentang tanggungjawab. Saat anda membina pasukan tidak bermakna anda melakukannya dengan pasukan baharu setiap tahun.”

“Ia tidak membimbangkan bahawa pasukan lain boleh berbelanja, ia adalah fakta jadi kami perlu bertindak balas terhadapnya juga.”

Chelsea bertandang ke Merseyside dengan pembelian baru £88 juta, Mykhailo Mudryk berpeluang untuk debut di hadapan penonton Liverpool yang terdesak untuk melihat pasukan mereka membatalkan dua kekalahan berturut-turut dalam liga.

Ia adalah permainan yang sukar untuk kedua-dua pasukan, kerana pasukan Klopp dan Graham Potter bergelut untuk memenuhi jangkaan yang tinggi.

Liverpool dan Chelsea berada sama dengan 28 mata – dengan The Blues telah bermain lebih satu – sepuluh mata di belakang Newcastle di tempat keempat.

Poket Liverpool dan Chelsea sememangnya antara dua darjat tapi prestasi mereka sama. Bak kata pepatah, sama-sama bangang.

Baca Juga

Baca Juga