Juventus Boleh Dihumban Ke Liga Bawahan Dengan Siasatan ‘Paling Berat’ Dalam Sejarah Kelab

Juventus berada dalam situasi getir apabila sekali lagi berdepan dengan kemungkinan dihumban ke liga bawahan dengan siasatan yang dijalankan kini telah dirujuk sebagai siasatan ‘paling berat’ dalam sejarah kelab.

Skandal 2006 yang menjadi episode hitam dalam bola sepak Itali dan juga Juventus sangat teruk, kotor dan jijik tetapi kali ini dikatakan lebih berat. Berat sungguh ni.

Kenyataan ini telah dikeluarkan oleh seorang peguam di Itali.

Selepas tempoh yang lama mendominasi bola sepak Itali, ia adalah beberapa tahun yang sendu untuk Juventus yang gagal memenangi dua gelaran liga yang lalu.

Mereka sekali lagi jauh di luar rentak dalam kempen di musim terkini, dengan Napoli 10 mata di depan mendahului pesaing Juve.

Pasukan Max Allegri juga dimalukan dalam Liga Juara-Juara, kerana mereka tersingkir dari peringkat kumpulan malah tewas kepada Maccabi Haifa.

Tetapi perkara di luar padang kini lebih serius untuk Wanita Tua itu, selepas lembaga pengarah semuanya meletakkan jawatan, termasuk presiden Andrea Agnelli, naib presiden Pavel Nedved, dan pengarah urusan Maurizio Arrivabene.

Kelab itu kini dalam siasatan, yang membawa kepada peletakan jawatan, kerana beberapa ‘ketetapan kewangan’ yang berlaku dalam tempoh Covid-19 melanda dunia.

Mereka didakwa bersetuju dengan perjanjian rahsia dengan pemain mereka dan kemudian pengurus Maurizio Sarri untuk membayar mereka gaji tiga bulan, walaupun mereka secara terbuka bersetuju untuk mengetepikan gaji.

Pada tahun 2006, kelab itu telah diturunkan sebagai sebahagian daripada skandal Calciopoli, di mana mereka dituduh cuba mempengaruhi FA Itali untuk mendapatkan pengadil yang mesra Juve.

Kini peguam Itali Mattia Grassani, seorang pakar dalam undang-undang sukan, telah mendedahkan bahawa siasatan semasa adalah ‘lebih serius’ dan boleh mengakibatkan hukuman yang sama.

“Ini saya rasa penyiasatan paling berat dalam sejarah Juventus, malah lebih berat daripada Calciopoli pada 2006. Tingkah laku menyalahi undang-undang yang mereka dituduh tidak mempunyai pertimbangan,” kata Grassani kepada stesen radio Rai1.

“Di peringkat sukan mereka berisiko lebih daripada denda atau penalti yang sederhana. Semua ini boleh membawa kepada penalti yang berat kerana peraturan menyatakan bahawa jika terdapat pindaan dokumen, seperti kertas persendirian, ia boleh membawa kepada akibat yang lebih besar daripada yang mudah. penalti.

“Peraturan itu menyatakan bahawa jika kelab telah memasuki musim ini kerana bantuan ini, mereka boleh dikecualikan daripadanya, ia boleh membawa kepada penyingkiran dan juga kehilangan Scudetti.”

Juve memenangi kejuaraan pada 2019/20, musim pertama yang terjejas oleh Covid dan menyaksikan liga berhenti seketika selama dua bulan, sebelum ia kembali.

Dakwaan Grassani ialah mereka boleh kehilangan gelaran itu, seperti yang berlaku pada 2006, apabila mereka dilucutkan kedua-dua gelaran 2004/05 dan 2005/06.

Yang pertama tidak dimenangi oleh mana-mana pihak, selepas naib juara AC Milan ditolak 30 mata, manakala gelaran kedua diberikan kepada Inter Milan.

Pasukan yang berpangkalan di Turin itu berada di Serie B untuk satu musim, memenangi Serie B, sebelum mereka gagal memenangi liga di Serie A untuk empat tahun pertama mereka kembali, mereka kemudian memenangi sembilan kejuaraan seterusnya, sebelum dua musim terbaru.

Mengenai siasatan semasa yang lebih buruk daripada Calcoppoli, Grassani menambah:

“Kemudian sistem Juventus adalah untuk mencemarkan sistem pengadil dari atas. Hari ini, fakta bahawa protagonis yang sama bercakap tentang situasi yang lebih teruk daripada Calciopoli, menunjukkan kesedaran yang lebih serius tingkah laku berbanding tahun 2006.

“Adalah satu perkara untuk mendekati pengadil, ia adalah satu lagi untuk manipulasi akaun kelab. Ini melanggar persaingan dengan kelab lain dan memutarbelitkan keteraturan liga. Saya tidak boleh meletakkan modal ke dalam kelab melalui pelekat Panini atau kad Monopoli untuk mengubah keadaan saya.”

Juventus kini diambang kejatuhan prestasi yang agak teruk bertambah buruk jika mereka sekali lagi dikenakan hukuman seperti 2006 mampukah mereka kembali bangkit?

BACA:  Genap 9 Tahun Zidane Menanduk Materazzi, Siapakah Zidane?