Kad Hijau Diperkenalkan Di Liga Itali

Dibayangi keganasan bola sepak di kalangan penyokong dan gelaja mengatur perlawanan, liga divisyen 2 Itali, Serie B memperkenalkan kad hijau untuk sebarang aksi atau tindakan ‘fair-play’.

MasalahLiga erie B usim lepas, pengganas bola sepak
MasalahLiga erie B usim lepas, pengganas bola sepak

Walaubagaimanapun, kad tersebut tidak akan dilayangkan ketika perlawanan, memandankan ini akan mengubah undang-undang permainan.

Sebaliknya, pengadil akan menghadiahkan kad hijau selepas perlawanan – samada untuk pemain di padang atau bangku simpanan, atau jurulatih.

Presiden liga Itali, Andrea Abodi menyatakan syarat untuk mendapat kad hijau, pemain atau jurulatih perlu membuat satu tindakan yang luar biasa baiknya.

Contohnya, pemain yang mengaku bola terkena tangan, melakukan ‘diving’ atau terludah pemain lawan seperti Nazmi Faiz Mansor.

Kad Hijau mungkin akan menggalakkan Nazmi Fiz untuk berkkelakuan baik
Kad Hijau mungkin akan menggalakkan Nazmi Fiz untuk berkkelakuan baik

Pada penghujung musim, pasukan yang mendapat paling banyak kad hijau akan diberi ganjaran sama ada dalam bentu tunai atau faedah lain.

Pelaksanaan ini mungkin akan jadi bahan ketawa sesetengah pihak, namun ia adalah langkah yang menarik dalam percubaan untuk menyemai sikap professionalisme dan semangat kesukanan di kalangan pemain, pengurus dan penyokong pasukan yang bertanding.

Baca juga : Gaji tertunggak Liga Malaysia

Baca Juga

Baca Juga