Lingard Terus Gegar Dunia Dengan Gol Padu vs Spurs

Share on facebook
Share on twitter

Penyatuan kembali Jesse Lingard pemain yang selalu menjadi bahan jenaka media sosial bersama David Moyes telah meletakkan pemain tersebut dilandasan betul sebagai pemain bola sepak.

Debut bersama West Ham United dengan dua gol yang kini dibawah bimbingan David Moyes pantas dibuktikan Jesse Lingard bahawa beliau merupakan pemain yang mempunyai kualiti.

Dalam perlawanan menentang Tottenham Hotspur sekali lagi Lingard membuktikan kualiti diri dengan menjaringkan gol untuk menewaskan pasukan bimbingan Jose Mourinho 2-1.

Michail Antonio membuka tirai jaringan West Ham United seawal minit kelima dan jaringan pendahuluan itu kekal sehingga tamat tempoh 45 minit pertama permainan.

Hanya dua minit bersambung babak kedua diperlukan Jesse Lingard untuk menggandakan kedudukan melalui rembatan padu mencari tiang jauh.

Hantaran Pablo Fornals dilakukan ketika Lingard dikepung oleh tiga pemain Spurs dan entah bagaimana Lingard berjaya lolos dan melakukan rembatan padu.

Jaringan tersebut telah diraikan Lingard dengan satu gelongsoran ke rumput disusuli dengan gaya menyilangkan kedua tangan membentuk tanda X.

Lingard kemudian menyambung keraiannya dengan tarian yang menjadi darah daging dan bakat terpendamnya selain bola sepak bersama rakan sepasukan.

Lucas Moura menjaringkan gol saguhati Spurs yang agak lama tidak menang selepas memyempurnakan bantuan gol yang direncanakan oleh Gareth Bale.

Lingard hadir ke West Ham United sebagai pengganti Sebastian Haller dan selepas beberapa perlawanan sahaja, Lingard telah berjaya menyamai rekod jaringan Haller dengan 3 gol.

Pengganti yang cocok kali.

Kemenangan berharga ini telah melayakkan West Ham United meraih tiga mata dan melonjakkan kedudukan di tangga keempat liga dua mata di atas Chelsea.

Aksi Adiwira Lingard Dua Gol Debut Gegarkan Dunia Bola Sepak

Pemain Manchester United yang dipinjamkan ke West Ham United, Jesse Lingard telah mempamerkan aksi adiwira dengan menjaringkan dua gol dalam debutnya bersama pasukan bimbingan David Moyes.

Jesse Lingard yang berwajah bayi dan sering menimbulkan salah faham dikalangan peminat bola sepak kerana menyangka beliau merupakan pemain remaja telah membuktikan potensi dirinya.

Pemain yang sering menjadi bahan ejekan di alam maya dengan pelbagai gelaran seperti lord dan Ligardinho ini telah dipinjamkan ke West Ham United untuk mendapat minit permainan.

Lingard mahu menempatkan dirinya dalam pasukan England yang akan beraksi dalam Euro akan datang. Lingard antara pemain penting dalam skuad Gareth Southgate di Piala Dunia Rusia 2018.

Pemain kelahiran akademi Manchester United ini merupakan prospek masa depan masa depan Setan Merah dan England, psda suatu ketika perkara ini hampir menjadi kenyataan.

Tetapi pada usia 28 tahun yang sepatutnya menjadi waktu puncak bagi seorang pemain tidak berjalan dengan lancar untuk Lingard yang terciduk.

Lingard hanya membuat dua permulaan untuk United musim ini, yang menyebabkan keinginannya untuk pergi untuk mengejar minit permainan yang lebih banyak.

Bersatunya kembali Lingard bersama David Moyes di West Ham adalah satu solusi terbaik bagi karier Lingard ketika ini untuk kembali memenuhi potensi diri.

Dan itulah yang dilakukan Lingard apabila menjaringkan dua gol ketika membantu West Ham menewaskan Aston Villa 3-1 di Villa Park pada perlawanan pertama.

Aksi luar biasa Lingard ini telah menjadi bualan dunia bola sepak dan menyelamatkan penyokong Liverpool dari kecaman yang hebat selepas tewas kepada Brighton.

Thomas Soucek membuka tirai jaringan pada minit ke-51. Enam minit kemudian Dato Sri Lingard menjaringkan gol pertamanya untuk West Ham.

Bermula daripada satu serangan balas, Lingard membuka ruang di kiri dan menerima bola dengan kemas menggunakan dadanya.

Tanpa rasa ragu, Lingard melakukan rembatan deras menewaskan Emi Martinez yang tidak dapat melakukan satu tepisan yang kemas keming kemut.

Lingard sekali lagi mencetak nama selaku penjaring dengan gol ketiga juga melalui satu rembatan deras pecah muka pecah kepala yang sekali lagi membuatkan sarung tangan Martinez bocor.

Lingard akhirnya dapat peluang untuk menari di padang tidak sekadar di media sosial seperti selalu sambil menjelirkan lidah.

Debut yang cemerlang dan memberi 3 mata berharga buat West Ham menentang Aston Villa yang terkenal dengan kemenangan 7-2 ke atas pasukan penyandang juara.

Statistik yang sangat gila juga dicatatkan oleh Lingard yang sudah lama tidak dapat peluang bermain di perlawanan peringkat tertinggi.

twitter.com/StatmanDave/status/1357089213464903682

Lingard telah berjaya melakukan 91 peratus hantaran tepat, di mana 21 daripadanya adalah di kotak serangan. Gila-gila.

6 kali Lingard menggelecek lawannya dengan 2 daripada lepas. Bukan itu sahaja, Lingard mencipta 2 peluang gol dan menjaringkan 2 gol.

Aksi cemerlang Lingard ini telah mendapat pujian dari David Moyes yang nyata kagum dan hilang mata hitam menyaksikan aksi Lingard di tepi padang.

“Lingard mencipta perbezaan kepada pasukan. Jika dia meneruskan aksi cemerlangnya, tak lama lagi dia akan kembali semula ke pasukan England. Bukan sahaja menjaringkan gol tetapi dia juga membuatkan pasukan ini bermain baik malam ini.”

Lingard juga tidak dapat menyembunyikan kegembiraan yang amat kerana dapat kembali meragut rumput di padang.

“Pasukan sangat baik dengan saya. Saya menyesuakan diri dengan cepat. Saya tersenyum sebelum perlawanan, ketika perlawanan. Saya sangat cintakan bola sepak,”

BACA:  Lingard Menjadi Rebutan Empat Pasukan Premier League
Share on facebook
Share on twitter