Lionel Messi Terima Guard of Honour Dari PSG

Lionel Messi telah menerima penghormatan tertinggi dari rakan sepasukannya di PSG apabila diberikan Guard of Honour selepas kembali untuk berlatih di Kota Paris apabila cutinya sudah berakhir.

Penyerang berusia 35 tahun itu memainkan peranan penting dalam kempen kemenangan trofi Argentina di Qatar musim sejuk lalu, menjaringkan tujuh gol, termasuk dua gol menentang Perancis di final.

Dia juga menjadi pemain pertama yang memenangi anugerah Pemain Terbaik Kejohanan Piala Dunia (Golden Ball) sebanyak dua kali, sekali lagi mencatatkan dirinya dalam buku sejarah.

Malah, badan induk kewangan Argentina dilaporkan sedang mempertimbangkan untuk mengabadikan Messi dengan meletakkan wajahnya pada wang kertas 1000 peso, itulah pengaruhnya di pentas paling hebat.

Lionel Messi seperti kebanyakkan rakan sepasukan Argentinanya yang bersama kelab yang berlainan diberi rehat 10 hari oleh kelab PSG selepas usahanya di Qatar bersama pasukan kebangsaan.

Dan pada pagi Rabu, dia kembali ke kemudahan latihan kelab sebelum pertembungan Coupe de France menentang Chateauroux pada hari Jumaat – perlawanan yang dijangka akan disertainya.

Untuk menandakan kepulangannya, majoriti pemain dan kakitangan di Les Parisiens memberikan pemenang Ballon d’Or tujuh kali itu kawalan kehormatan atau Guard of Honour dan penyerang Perancis Kylian Mbappe tidak hadir pada hari pertamanya kembali, menurut L’Equipe.

Dipercayai kebanyakan pemain skuad Paris Saint-Germain diberi cuti sehari berikutan kekalahan mengecewakan 3-1 kepada Lens pada hari Ahad.

Selepas diberi kawalan kehormat, Messi telah diberikan anugerah bersalut emas daripada seorang pegawai di Paris Saint-Germain untuk menandakan kemenangan Piala Dunianya – dan pemain Argentina itu terus bergambar dengan trofi itu.

Bekas pemain Barcelona itu dilaporkan mahu membawa trofi Piala Dunia ke Parc des Princes, dan sudah meminta juara Ligue 1 itu untuk menyampaikannya sebelum perlawanan di tempat sendiri mereka yang seterusnya.

Bagaimanapun, Paris Saint-Germain keberatan untuk memberikan permintaannya kerana takut akan tindak balas daripada peminat tempatan yang semestinya rakyat Perancis yang tewas kepada Argentina.

Pengurus PSG Christophe Galtier percaya pemain itu akan disambut dengan sambutan hangat daripada peminat sekembalinya dari cuti.

“Jelas sekali dia akan diterima baik di rumah, mengenai sambutan di stadium, saya tidak ragu-ragu bahawa dia akan diterima dengan baik di Parc des Princes.”

“Dia memenangi trofi yang paling indah melakukannya dengan sangat baik di Piala Dunia ini. Di atas segalanya, sekarang dia telah mencapai matlamat yang luar biasa ini, kita mesti ingat apa yang telah dia lakukan sejak permulaan musim bersama pasukan.”

Neymar yang buat pertama kali melihat Messi selepas Piala Dunia telah menyapa: “Apa khabar juara Piala Dunia? Luar biasa sihat?”

Lionel Messi nyata terharu dengan sambutan dari rakan dan staf pasukan PSG itu dan berasa gembira dapat kembali dan sudah bersedia dengan cabaran menanti.

“Saya sangat gembira dapat kembali dan tersentuh dengan sambutan yang sangat mengalu-alukan. Saya sangat gembira sudah kembali. Saya sudah bersedia untuk apa benda yang datang.”

BACA:  Mbappe Tidak Menyesal Sertai PSG Walaupun Terima Tawaran Real Madrid