Los Angeles FC Jadi Destinasi Gareth Bale

Gareth Bale kini telah mengesahkan destinasi karier bola sepak yang seterusnya apabila memilih untuk meninggalkan liga Eropah dan terbang jauh ke Major League Soccer untuk bersama Los Angeles FC.

Pemain kebangsaan Wales itu telah bersetuju menyertai Los Angeles FC dengan kontrak selama setahun menurut laporan dari The Athletic dan fabrizio Romano here we go juga mengesahkan berita ini.

Gareth Bale mempunyai pilihan untuk melanjutkan tempohnya di California kepada 18 bulan dan akan menyertai bekas kapten Itali, Giorgio Chiellini di kelab itu.

Bintang Wales yang berusia 32 itu tidak mempunyai kelab sejak kontraknya tamat di Real Madrid pada musim panas ini.

Dia pergi dengan rekod 106 gol dalam 256 penampilan, setelah memenangi tiga gelaran La Liga, Copa del Rey dan lima Liga Juara-Juara.

Bale menjaringkan gol pada perlawanan akhir Liga Juara-Juara 2014 ketika mereka memperoleh ‘La Decima’ — Piala Eropah ke-10 Real Madrid dan meraih empat kejuaraan lagi selepas itu.

Bagaimanapun, menjelang kembalinya Wales ke Piala Dunia selepas 64 tahun hujung tahun ini, dia telah memilih untuk menyertai LAFC di MLS.

Difahamkan Bale merupakan prospek yang agak panas dan mempunyai banyak tawaran dari kelab yang bersaing untuk mendapatkan khidmatnya.

Musim lalu, LAFC menduduki tempat ke-9 dalam Persidangan Barat dan kempen mereka berakhir di play-off.

Bagaimanapun, pasukan Steve Cherundolo telah mengukuhkan musim panas ini dengan turut menandatangani Chiellini, yang menyertai LAFC selepas tamat kontraknya di Juventus.

Selepas membuat hanya tujuh penampilan untuk Real dalam semua pertandingan musim lalu, Bale telah menegaskan bahawa masa bermain adalah penting menjelang kejohanan musim sejuk di Qatar.

“Saya hanya mahu bermain untuk ke Piala Dunia untuk menjadi cergas semampu boleh. Apabila saya kembali bermain bola sepak seperti biasa, badan saya akan menjadi lebih tegap dan sedikit lebih baik.”

“Amat sukar apabila anda berada di dalam dan di luar pasukan untuk mendapatkan rentak dari segi kecergasan dan kesihatan anda.”

“Mana-mana pemain akan memberitahu anda, bermain setiap minggu, badan anda menjadi lebih tegap, anda terbiasa dan anda menjadi lebih cergas dengan melakukannya. Saya hanya perlu bermain dan saya bersedia untuk pergi.”

Pengurus Wales, Rob Page berkata Bale perlu mencari kelab yang bersimpati dengan keperluannya menjelang Piala Dunia.

“Itu akan menjadi kesukarannya, mencari seseorang yang akan menguruskannya,” kata Page.

“Dia perlu mengambil tanggungjawab itu sendiri dan itu akan menentukan sama ada dia bermain bola sepak dengan banyak kerana jika dia tidak dapat berlatih seperti itu sepanjang minggu pengurus di kelab masing-masing mungkin tidak mahu memilihnya pada hujung minggu. Dia faham apa yang dia perlu buat.”

Wales menentang England, Amerika Syarikat dan Iran dalam Kumpulan B pada Piala Dunia 2022 dan akan memulakan kempen menentang Amerika Syarikat pada 21 November.

Sebelum ini Gareth Bale dilaporkan akan menyertai pasukan kerdil, Cardiff City melalui perpindahan secara percuma pada musim panas ini selepas melawat pusat latihan Cardiff City dan telah bercakap dengan pengurus, Steve Morison mengenai masa depannya.

Pemain Wales itu dilihat di ibu pejabat Vale of Glamorgan di Cardiff City di mana tempat ini juga berfungsi sebagai tempat latihan untuk pasukan kebangsaan Wales dan pada kebiasaannya Bale akan bertemu pasukan perubatan Wales disini untuk menjalani fisioterapi.

Dan ternyata kehadiran Bale adalah untuk mendapatkan rawatan dan bukannya untuk menyertai Cardiff City yang berminat mendapatkan pemain itu.

Pemilik Cardiff City, Vincent Tan mengikut rapat perkembangan Bale dan Bale telah memberi bayangan tidak kisah untuk beraksi di liga lebih rendah asalkan dapat bermain.

“Saya tahu destinasi mungkin selepas ini. Saya tidak benar-benar tahu jika standard akan jadi terlalu banyak perbezaan, sejujurnya. Permainan bola sepak adalah permainan bola sepak.”

“Saya rasa saya tidak akan pernah kehilangan kualiti saya pada bola, jadi saya rasa ia adalah perbincangan yang perlu dilakukan.”

Kenyataan Bale ini menguatkan lagi berita bahawa Bale akan menyertai Cardiff namun Bale memilih untuk ke MLS yang juga liga kurang kompetitif berbanding liga Eropah.

BACA:  Bale Percaya Pada Kewujudan Makhluk Asing Dan Turut Meyakinkan Rakan Sepasukannya Tentang Itu