Manchester City Amalkan Penjimanatan Berbelanja

CEO Manchester City, Ferran Soriano telah menjelaskan tentang laporan bahawa pasukannya telah tewas dalam persaingan menandatangani Declan Rice kepada Arsenal.

Man City tidak meneruskan perjuangan mereka untuk menyaingi Arsenal walaupun satu ketika dianggap berada di hadapan dalam perlumbaan itu.

Ianya kerana Man City mengamalkan amalan perbelanjaan berhemah dalam beberapa tahun ini.

Pasukan dari London utara – Arsenal – mengemukakan tawaran perpindahan rekod kelab sebanyak £100 juta, ditambah tambahan £5 juta tambahan, untuk Rice pada petang Selasa.

Tawaran itu menyebabkan City menarik diri daripada perlumbaan untuk pemain antarabangsa England itu selepas sebelum ini melihat tawaran £90 juta ditolak oleh The Hammers.

Tawaran The Gunners mencadangkan bahagian jaminan yuran dibayar dalam tempoh empat tahun manakala pasukan David Moyes secara idealnya mahu wang itu dibayar dalam dua ansuran menjelang permulaan 2025.

Tetapi isu itu telah disifatkan sebagai kecil dan kedua-dua pasukan kini berusaha ke arah mencapai persetujuan dan bukannya tawar-menawar harga.

Kini, Soriano telah membuka mulut tentang pandangan The Citizens di sebalik penarikan diri daripada perlumbaan untuk menandatangani pemain berusia 24 tahun itu.

Ianya kerana tanda harga Rice tidak sesuai langsung dengan polisi perbelanjaan berhemah Man City.

Bercakap pada pengumuman perjanjian penajaan baharu dengan gergasi mata wang kripto OKX, melalui Mirror, beliau berkata:

“Jika anda melihat apa yang kami lakukan pada permulaan projek ini, terdapat keperluan untuk banyak perubahan dan pelaburan besar – tetapi kini tidak lagi.”

CEO City itu mengingatkan wartawan bahawa Man City bukan pasukan yang berbelanja besar dalam 5 tahun kebelakangan ini berbanding pasukan lain dari segi perbelanjaan bersih.

Ketika West Ham meminta perjanjian terlalu tinggi, mereka menarik diri kerana tidak suka dengannya.

“Jika anda melihat apa yang telah kami lakukan dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini, tahap pelaburan kami dalam pembelian pemain baharu sudah dipertimbangkan dengan sebaiknya. Kami bukanlah pasukan dengan perbelanjaan bersih tertinggi tahun lepas atau tiga atau lima tahun lepas.”

“Kami mempunyai platform di mana kami tahu apa yang perlu dilakukan dan kami boleh melakukannya dengan masa dan kecerdasan.”

“Apabila kami tidak menyukai perjanjian itu, kami akan keluar daripada meja rundingan dan kami tidak panik.”

City telah menunjukkan pada masa lalu bahawa mereka tidak takut untuk melepaskan sasaran kepada saingan Liga Perdana jika mereka menganggap bayarannya terlalu tinggi, seperti ketika Liverpool menewaskan City untuk menandatangani Virgil van Dijk pada Januari 2018.

Soriano bercakap tentang kesinambungan seperti ini di Stadium Etihad yang menjadi kunci kejayaan baru-baru ini bagi pemenang treble.

“Berapa ramai jurulatih yang kita ada dalam 10 tahun lepas? Dua – Manuel Pellegrini dan Pep Guardiola”, tambahnya lagi.

“Berapa ramai pengarah bola sepak? Satu – Txiki Begiristian.”

“Sebahagian daripada kejayaan adalah untuk menjadi konsisten dan terus percaya dan tidak panik apabila kami kalah. Saya pernah melihat di City apabila pergi bersarapan pagi selepas perlawanan yang kami tewas dan ia seperti pengebumian dan orang ramai benar-benar tidak bagus.”

“Ketika itulah anda perlu menunjukkan daya tahan tetapi juga kecerdasan untuk berfikir ‘hari ini bukan hari untuk membuat keputusan.’ Ini adalah sebahagian daripada sebab mengapa kami berjaya dalam dekad yang lalu.”

Sumber: Axello.net

Baca Juga

Baca Juga