Manchester United Pasukan Yang Paling Menghiburkan Kata Ten Hag

Pengurus Manchester United, Erik ten Hag percaya pasukannya adalah antara penghibur terhebat dalam Liga Perdana Inggeris pada ketika ini, walaupun mereka bergelut untuk memenangi perlawanan.

United seri 1-1 dengan pasukan kedua dari bawah Burnley pada hari Sabtu selepas penjaga gol Andre Onana melepaskan sepakan penalti lewat yang membolehkan Zeki Amdouni menyamakan kedudukan dari sepakan penalti.

Perlawanan tersebut menyaksikan Antony mencetak gol pertamanya dalam liga musim ini. Dan meraikannya dengan 4 jenis keraian berbeza pada satu masa yang sama. Keraian saja sudah lebih banyak daripada gol dan assist dia dalam liga musim ini.

Keputusan seri ini bermakna pasukan Ten Hag telah mencatatkan hanya satu kemenangan dalam aksi tempoh 90 minit sejak pertengahan Mac dan telah memungut hanya tujuh mata daripada enam perlawanan liga terakhir mereka.

Secara keseluruhan, terdapat 38 gol yang dijaringkan dalam lapan perlawanan terakhir United.

“Kami adalah salah satu pasukan paling dinamik dan paling menghiburkan dalam liga pada masa ini,” Ten Hag memberitahu BBC Match of the Day.

“Kami mencipta banyak peluang dengan bermain bola sepak yang bagus. Setiap pasukan melepaskan peluang. Tetapi apabila terpulang kepada kami, ia pelik.”

United kekal di tempat keenam, satu mata di hadapan Newcastle, dalam perebutan tempat ke Liga Europa musim depan.

Ten Hag mempertahankan keputusannya untuk mengeluarkan Rasmus Hojlund dan Kobbie Mainoo selepas 65 minit, yang mencetuskan ejekan penyokong tuan rumah.

Ten Hag memberi amaran kepada peminat perlu menunjukkan kesabaran selepas Red Devils menyasarkan pemain pemain muda musim panas lalu.

“Ia adalah perlawanan dengan intensiti tinggi, aksi ketiga kami berturut-turut dalam tempoh yang dekat, dan Burnley mempunyai hari cuti, jadi adalah logik untuk mengeluarkan pemain yang sangat muda dan pada tahun-tahun pertama mereka dalam Liga Perdana Inggeris – dan saya tidak bercakap pun mengenai risiko kecederaan,” katanya.

“Rasmus Hojlund pernah mengalami kecederaan dan Kobbie Mainoo mengalami kecederaan teruk, jadi saya melindungi mereka. Saya faham peminat mahu melihat kemahiran yang dibawa pemain itu tetapi saya perlu menjalankan tugas saya. Ia adalah keputusan yang tepat.”

Ten Hag mencadangkan skuad yang tidak berpengalaman boleh membawa kepada prestasi yang tidak konsisten – membandingkan pasukannya dengan 2004-05 apabila pasukan United dalam peralihan, dengan pemain muda termasuk Wayne Rooney dan Cristiano Ronaldo mula menjadi tumpuan, menduduki tempat ketiga dalam liga.

“Mereka lupa, 2004-05, mereka juga tidak bermain bola sepak yang hebat itu,” katanya.

“Mereka sedang membina dan ia mengambil masa tetapi semua orang lupa, malah pemain yang berada dalam pasukan, mereka lupa bahawa mereka sedang bergelut. Anda perlukan masa untuk maju.”

Baca Juga

Baca Juga