Messi Percaya Perubahan Bola Sepak Moden Menyukarkan Pemain Sepertinya Untuk Terus Wujud

messi

Pemain bola sepak yang berasal dari galaksi lain atau alien, Lionel Messi percaya bahawa perubahan dalam bola sepak moden hari ini telah memberi kesukaran kepada pemain sepertinya untuk terus wujud.

Bagi pemain Argentina itu perubahan ini merupakan satu masalah baginya dan perubahan ini terjadi sejak karier bola sepaknya bermula sehingga ke hari ini.

Superstar Argentina itu berbicara untuk sesi temuramah bersama Movistar Plus menjelang Piala Dunia bulan ini untuk satu temu bual yang jarang berlaku.

Lionel Messi yang bertaraf legenda dianggap sebagai salah seorang pemain terhebat sepanjang zaman, dengan 41 penghormatan besar untuk namanya.

Dia semakin menghampiri penghujung kariernya, dengan landskap bola sepak berbeza secara drastik berbanding ketika dia membuat penampilan sulung pada tahun 2004.

Pemain berusia 35 tahun itu percaya sukar bagi pemain seperti dirinya untuk menonjol kerana hampir semua pasukan kini terlalu bergantung pada taktikal.

Melalui Barca Universal Messi menjelaskan:

“Pada masa kini sangat sukar untuk seorang budak lelaki berusia 10 atau 11 tahun berada di jalanan bermain kerana rasa tidak selamat berada di jalanan.

“Dan kini kanak-kanak melakukan perkara lain seperti PlayStation, iPad, dan lain-lain.”

Pada pandangan Lionel Messi, kini terdapat lebih banyak tumpuan pada sistem dalam permainan bola sepak moden berbanding bakat individu.

“Saya fikir bola sepak telah banyak berubah. Lebih sukar untuk melihat pemain yang berbeza, yang luar biasa… Kerana dari usia muda anda dipaksa bermain dengan cara tertentu. Dan itulah masalahnya.”

“Bola sepak akan menjadi lebih dan lebih taktikal. Anda boleh lihat pada masa kini bahawa mana-mana pasukan boleh menyukarkan mana-mana pasukan tanpa mempunyai pemain yang hebat, tetapi bermain dengan baik secara taktikal dan dengan cara yang teratur.”

“Tetapi kemudian ia akan menjadi lebih rumit untuk melihat ‘ pemain yang luar biasa.”

Kebimbangan ini berasas kerana pemain bola sepak profesional sememangnya mempunyai asas bola sepak yang baik namun jarang dapat menjadi pemain luar biasa seperti Messi.

Dengan kefahaman dan adaptasi kepada sistem dan taktikal pasukan pemain boleh bermain dengan baik secara berpasukan namun bakat individu seperti Messi mungkin pupus.

Model matematik, statistik dan data digabung dengan sistem serta taktikal mampu menghasilkan kejayaan seperti mana dilakukan Brentford untuk berada di Premier League.

Pep Bawa Kemudaratan Kepada Bola Sepak

Dalam temuramah yang sama, Lionel Messi telah menghuraikan bagaimana Pep Guardiola telah melakukan ‘banyak kemudaratan’ kepada bola sepak semasa dia di Barcelona.

Kedua-duanya bekerja bersama di Barcelona antara 2008 dan 2012, memenangi tiga gelaran La Liga dan dua Liga Juara-Juara.

Guardiola mempunyai pengaruh besar terhadap karier Messi dan bola sepak moden secara umum. Penekanannya terhadap penguasaan dan kompak menyaksikan beberapa pengurus mencontohi kaedahnya.

Namun hanya sedikit yang berjaya dan cemerlang seperti Guardiola, yang telah memenangi kejuaraan liga bersama Bayern Munich dan Manchester City sejak itu.

Messi percaya apa yang mampu dicapai oleh Barcelona dalam tempoh empat tahun itu menjadikan kaedah pengurus Sepanyol itu ‘nampak mudah’.

Akibatnya, semua orang cuba mempunyai bek tengah yang boleh bermain dari belakang atau bek sayap yang masuk ke bahagian tengah.

Semasa temu bual dengan Movistar Plus, bintang Paris Saint-Germain itu mendakwa:

“Guardiola melakukan banyak kemudaratan kepada bola sepak. Ia kelihatan begitu mudah dan mudah sehingga semua orang mahu meniru gayanya.”

Penemubual bernama Jorge Valdano mencelah:

“Tepat sekali, di setiap divisyen juga, walaupun di divisyen ketiga pertahanan tengah berlari ke hadapan.”

Messi kemudian menjawab:

“Ya, kemudian saya dapati ramai Guardiola di sekeliling. Ketika itulah anda menyedari apa yang kami capai.”

Apabila ditanya sama ada Guardiola adalah jurulatih terbaik yang pernah dimilikinya, pemenang Ballon d’Or tujuh kali Messi mengakui:

“Tidak syak lagi, Guardiola adalah istimewa, secara tersendiri cara dia melihat setiap perlawanan, persiapan untuknya dan cara dia berkomunikasi (strategi) kepada kami.”

Begitulah makna kemudaratan dibawa Pep Guardiola kepada bola sepak di mata Lionel Messi.

BACA:  Kisah Sebenar Messi Maki Weghorst Bodoh Akhirnya Didedahkan