Newcastle United terpaksa melepaskan Miguel Almiron atas faktor Peraturan Keuntungan dan Kemampanan (PSR) dan Eddie Howe mengakui ketiadaan pemain itu meninggalkan kekosongan dalam skuadnya. Namun, kelab tidak bercadang untuk membawa masuk pemain baharu dalam jendela perpindahan kali ini.
Howe percaya perpindahan Almiron ke Atlanta United dengan harga £11 juta adalah keputusan terbaik untuk semua pihak, meskipun kehilangan pemain berusia 30 tahun itu bukan sesuatu yang sesuai untuk masa ini.
Dengan hanya Jacob Murphy sebagai satu-satunya pemain sayap kanan semula jadi dalam pasukan, Howe kini perlu mencari alternatif bagi mengisi kekosongan tersebut.
Pilihan Sedia Ada untuk Mengisi Tempat Almiron
Sepanjang musim ini, Anthony Gordon, Harvey Barnes dan Joelinton telah diuji di posisi sayap-kanan dengan hasil yang berbeza-beza. Selain itu, Howe juga menyebut William Osula sebagai calon yang berpotensi menggantikan Almiron di samping menilai sama ada pemain akademi seperti Trevan Sanusi layak diberikan peluang.
“Ya, situasi ini bukan yang terbaik untuk kami tetapi saya tidak mempunyai masalah untuk menghadapinya. Saya akan mencari penyelesaian dan melihat pemain di posisi lain jika perlu. Ini adalah tugas saya,” kata Howe mengenai pemergian Almiron.
Ketika ditanya mengapa penjualan Almiron diperlukan, Howe menjawab ringkas: “Sebab PSR. Itu sahaja.”
Tiada Perancangan Membawa Masuk Pemain Baharu
Howe tidak menjangkakan sebarang pembelian pemain senior pada jendela perpindahan kali ini. Beliau menegaskan sejak awal lagi Newcastle tidak pernah bercadang untuk aktif dalam pasaran perpindahan kerana kekangan yang ditetapkan oleh PSR.
“Kami sedar bahawa, melainkan sesuatu yang besar berlaku secara tidak dijangka, jendela ini bukan waktu untuk kami membawa masuk pemain baharu,” kata Howe. “Walaupun kami dikaitkan dengan ramai pemain, keadaannya masih sama – kami tidak aktif mencari pemain ketika ini.”
Bagaimanapun, beliau tidak menjangkakan ada pemain lain yang akan meninggalkan kelab meskipun beberapa pemain seperti Matt Targett, Sean Longstaff dan Lloyd Kelly telah menarik minat kelab lain.
“Buat masa ini, saya tidak menjangka ada pemain lain yang akan keluar. Tetapi dalam bola sepak, apa sahaja boleh berlaku,” katanya.
Martin Dubravka dan William Osula Kekal di Newcastle
Penjaga gol Martin Dubravka sebelum ini dikaitkan dengan perpindahan ke Al Shabab namun Newcastle telah memulakan perbincangan untuk menawarkan kontrak baharu kepadanya.
“Martin tidak akan pergi,” jelas Howe. “Kami sedang berbincang mengenai kontrak baharu, dan saya harap semuanya dapat diselesaikan dengan cepat.”
Sementara itu William Osula turut menerima tawaran pinjaman dari beberapa kelab tetapi Howe yakin pemain berusia 21 tahun itu lebih sesuai kekal di Newcastle untuk berlatih bersama skuad utama.
“Dia perlu berada bersama kami, menjalani latihan, dan memahami apa yang kami perlukan daripadanya,” kata Howe. “Dia pemain serba boleh, pernah bermain di posisi sayap, dan itu adalah satu pilihan yang boleh kami pertimbangkan.”
Dengan Newcastle tidak merancang untuk membawa masuk pemain baharu dan hanya mempunyai beberapa pilihan untuk mengisi kekosongan di sayap-kanan, Howe kini perlu mencari strategi terbaik bagi memastikan pasukannya kekal kompetitif dalam baki saingan musim ini.