Perbualan Board Barcelona, Gelar Messi ‘Tikus Longkang’ Telah DiBocorkan

messi tikus

Lionel Messi telah dilaporkan menjadi sasaran serangan peribadi oleh bekas Board Barcelona yang telah menggelarkan pemain legenda itu sebagai ‘Tikus Longkang’ selepas mesej perbualan rahsia mereka dibocorkan kepada umum.

Menurut laporan Sport, mesej daripada bekas pengarah di Camp Nou telah dibocorkan oleh akhbar Catalan El Periódico pada hari Khamis – dan kandungan perbualan mereka yang dikatakan sangat menarik.

Teks yang dilaporkan bertukar antara kepimpinan Barcelona yang dipengerusikan pada masa itu oleh Josep Maria Bartomeu mendedahkan permusuhan dan kebencian yang jelas terhadap beberapa pemain paling menonjol dalam skuad itu.

Mujurlah ahli lembaga ini semua telah pun berambus dari kelab jika tidak impak dari kebocoran perbualan itu pasti sangat menarik untuk dilihat.

Sembang WhatsApp yang mungkin dilakukan di dalam group bocor itu dikatakan disertai oleh beberapa bekas ahli lembaga termasuklah Roman Gomez Ponti, ketika itu ketua perkhidmatan guaman kelab itu; Oscar Grau, Ketua Pegawai Eksekutif pada masa itu; pengarah Jordi Moix, Oriol Tomas dan David Bellver; Pancho Schroder, yang merupakan pengarah kewangan; pengarah Strategi dan Inovasi Javier Sobrino dan Bartomeu sendiri.

Sembang itu dilaporkan berlaku pada 31 Januari 2021, iaitu hari ‘El Mundo’ menerbitkan kontrak Messi dan ketiak ini bos Barcelona cuba mencari punca kebocoran itu.

Semua mereka yang terlibat dalam perbualan itu telah meninggalkan kelab dengan jawatan presiden Bartomeu berakhir pada Oktober 2020 dan Joan Laporta akhirnya mengambil alih kawalan pada Mac.

Tuduhan yang paling menaikkan kening seperti the is cooking adalah kata-kata yang telah dilemparkan oleh Gomez Ponti kerana dia dilaporkan telah membuat hinaan yang agak teruk kepada Lionel messi dalam perbualan itu dan menggelar Messi sebagai tikus longkang.

Dalam satu set petikan yang benar-benar mengejutkan, bekas ahli lembaga Barca itu bukan sahaja dikatakan telah menghina Messi secara kejam, tetapi seolah-olah mendakwa bahawa penjaring gol sepanjang zaman kelab itu meminta supaya gajinya mahupun Luis Suarez tidak dikurangkan semasa wabak melanda dunia.

Gomez Ponti didakwa telah menulis:

“Barto, secara jujur, anda tidak boleh menjadi orang yang baik dengan tikus pembetung ini. Kelab memberinya segala-galanya dan dia telah mendedikasikan dirinya untuk menentukan pembelian, perpindahan, pembaharuan, penaja dan sebagainya hanya untuk dirinnya sahaja.”

“Saya tidak boleh melakukannya tetapi mengikut angka dalam kontrak, anda juga perlu menambah Pinto, pembaharuan kontrak Suarez, Jordi Alba dan komisen untuk pembaharuan kontrak Ansu Fati (Rodrigo Messi, ejen? Tetapi jika dia tidak tahu membaca dan pasangannya adalah pengedar dadah).”

Gomez Ponti juga mengungkit kembali bagaimana Barcelona telah menyelamatkan nyawa Messi ketika berdepan dengan masalah hormon ketika remaja.

“Dan di atas semua pengumpulan ugutan dan kebiadapan yang kelab dan kami yang bekerja keras [di kelab] datang dari orang kerdil (Messi) yang menderita dengan masalah hormon ini yang berhutang nyawa kepada Barça… ah!

“Tetapi apabila perkara buruk berlaku (wabak itu), anda menerima mesej legenda di Whatsapp: ‘Presi, turunkan gaji orang lain, tetapi jangan sentuh gaji saya atau Suarez.’ Saya harap dia tidak ambil peduli, yang merupakan perkara paling buruk yang boleh berlaku kepada dia (seorang lagi perampas wang).”

Untuk itu, Oscar Grau dikatakan telah bersetuju dengan membalas:

“Ya.”

Sementara itu, Bartomeu didakwa menjawab:

“Saya bersetuju dengan banyak perkara, tetapi Barça diutamakan dan artikel jenis ini menjejaskan imej kelab.”

Bekas pengarah Oriol Tomas kononnya mencadangkan dalam perbualan bahawa Laporta, ketika itu dalam perlumbaan pilihan raya, adalah dalang kepada kebocoran itu, tetapi hipotesis itu akhirnya diragui oleh Bartomeu.

Pada satu ketika, Bartomeu kononnya mengakui bahawa:

“Berkali-kali kami telah menurut kehendak Leo Messi, tidak selalu, tetapi berkali-kali dan kontrak tanpa wabak ini benar-benar boleh diandaikan.”

Nampaknya, dia juga menekankan bahawa Messi mewakili kira-kira 15% daripada bajet kelab, tetapi “ia adalah betul memandangkan semua yang dia jana.”

Secara keseluruhannya, ia menghasilkan satu set kebocoran yang menakjubkan yang menyinari betapa kecohnya peralihan presiden di Barcelona – akhirnya Barcelona dan Messi berpisah.

Kebocoran ini telah menunjukkan bahawa pihak tertinggi Barcelona sudah menyampah dengan Messi menuduh pemain itu pentingkan diri tetapi lupa dengan sumbangan yang telah diberikan oleh Messi si tikus longkang.

BACA:  Anelka: Messi Dan Ronaldo Tidak Bijak, Karier Mereka Sudah Musnah