Perebutan Kejuaraan Liga Perdana: Arteta Tidak Akan Menyerah Selagi Dia Masih Hidup

Mikel Arteta: Arsenal Tidak Akan Menyerah dalam Perebutan Liga Perdana ‘Selagi Saya Hidup’

Mikel Arteta menegaskan bahawa Arsenal tidak akan berputus asa dalam perebutan gelaran Liga Perdana Inggeris selagi secara matematik mereka masih berpeluang mengejar Liverpool.

Kekalahan 1-0 Arsenal kepada West Ham United pada Sabtu lepas, ditambah dengan kemenangan 2-0 Liverpool ke atas Manchester City sehari selepas itu, menjadikan jurang antara Arsenal dan pendahulu liga meningkat kepada 11 mata. Namun Arsenal masih mempunyai satu perlawanan dalam tangan.

Walaupun jurang mata semakin besar dan barisan serangan Arsenal terjejas akibat kecederaan, Arteta tetap berpegang pada harapan untuk menjuarai Liga Perdana dengan baki 12 perlawanan.

Ketika ditanya sama ada Arsenal akan mengaku kalah, Arteta menjawab, “Selagi saya hidup, tidak.”

Dia menambah: “Kalau tidak, lebih baik saya pulang sahaja. Secara matematik, ia masih boleh dicapai. Anda masih di sana dan perlu bermain setiap perlawanan.

Tiga hari lalu, kami boleh merapatkan jurang dan tiba-tiba, anda hanya satu setengah perlawanan di belakang. Itu tidak penting. Kami perlu terus berjuang.”

“Kesukarannya memang bertambah tetapi jika anda mahu menjuarai Liga Perdana, anda perlu melakukan sesuatu yang luar biasa. Anda perlu menjuarai liga ini dalam apa jua keadaan yang dihadapi.”

“Malah, mungkin kami perlu melakukan sesuatu yang belum pernah dilakukan oleh mana-mana pasukan dalam sejarah Liga Perdana.”

Dalam kekalahan kepada West Ham, pemain muda Arsenal, Ethan Nwaneri mencetuskan kebimbangan selepas dilihat terhincut-hincut di penghujung perlawanan.

Bagaimanapun, Arteta mengesahkan bahawa pemain berusia 17 tahun itu hanya mengalami kekejangan dan dijangka bersedia untuk perlawanan menentang Nottingham Forest pada hari ini.

Selain itu, Arteta juga memberikan perkembangan mengenai Bukayo Saka dan Gabriel Martinelli yang masih dalam proses pemulihan daripada kecederaan hamstring.

Menurutnya, “Mereka menunjukkan kemajuan yang baik tetapi masih lama untuk kembali beraksi.”

Arteta turut menegaskan bahawa pasukannya akan terus berusaha tanpa mengira cabaran yang dihadapi.

“Saya tidak akan berhenti. Selagi saya hidup, kami tidak akan berhenti berusaha dan memberikan segala yang kami mampu untuk meningkatkan peluang kami menang, mengatasi lawan serta mengekalkan tahap prestasi yang tinggi dalam setiap perlawanan.”

Sementara itu, Liverpool di bawah kendalian Arne Slot akan menanti kunjungan Newcastle United di Anfield pada hari ini.

BACA:  Penyokong Liverpool Mulakan Petisyen Mempertikaikan Ketepatan 'Goal-Line Technology'