Presiden UEFA Selar Jurgen Klopp dan Pep Guardiola

Presiden The Union of European Football Associations (UEFA), Aleksander Ceferin telah menyelar dua pengurus tersohor dunia ketika ini, Jurgen Klopp dari Liverpool dan pengurus Manchester City, Pep Guardialo kerana terlalu kuat merungut dan menyerang badan induk bola sepak itu.

Pep Guardiola dan Jurgen Klopp antara pengurus yang paling lantang merungut mengenai jadual perlawanan yang padat dan melahirkan kebimbangan tentang kebajikan pemain telah disarankan supaya berhenti merungut.

Aleksander Ceferin telah cuba untuk menutup mulut kedua-duanya dengan menyatakan bahawa “pekerja kilang” yang tidak berjawatan tinggi adalah mereka yang mempunyai lesen dan hak untuk merungut dan menyuarakan hak mereka.

Presiden The Union of European Football Associations (UEFA) telah berhujah:

“Adalah mudah untuk menyerang FIFA dan UEFA, tetapi perkara itu sangat ringkas. ​​Jika anda bermain kurang perlawanan, anda mendapat wang yang sedikit.

“Siapa yang patut mengadu ialah pekerja kilang yang mendapat €1,000 sebulan.”

Aleksander Ceferin mendedahkan bahawa kelab mahukan perlawanan lebih demi mengisi kantung sendiri:

“Semua orang mahukan lebih banyak perlawanan piala, tetapi tiada siapa yang berputus asa. Kelab mahukan 10 perlawanan dalam peringkat kumpulan Liga Juara-Juara.”

“Mereka mempunyai lapan perlawanan, ia adalah nombor yang betul. Liga domestik sepatutnya mempunyai 18 kelab, tetapi presiden tidak bersetuju. Mereka harus faham bahawa dua piala domestik adalah terlalu banyak.”

Bercakap kepada Gazzetta dello Sport, Aleksander Ceferin turut membincangkan perubahan format Liga Juara-Juara pada 2024, mempertahankan keputusan UEFA untuk menukar format peringkat kumpulan dan menggelar persaingan semasa sebagai ‘terlalu boleh diramal’.

“Hari ini, anda sudah boleh meramalkan siapa yang akan bermain dalam Pusingan 16 selepas undian.”

“Pada masa hadapan, kelab besar akan bertemu lebih kerap, kelab kecil akan mempunyai lebih banyak peluang untuk layak dan di peringkat kumpulan pasukan akan bertarung sehingga tamat. Ia akan menjadi sangat menakjubkan.”

Klopp dan Guardiola sangat kritikal mengenai cara Liga Perdana, FA, UEFA dan FIFA menjadualkan kejohanan di peringkat kelab dan antarabangsa yang meningkatkan jumlah permainan intensiti tinggi.

Berikutan kemenangan akhir Piala FA Liverpool ke atas Chelsea pada Mei, Klopp memulakan kata-kata yang kasar dan merujuk perkara ini secara langsung kepada UEFA.

“Sebab saya tidak berada dalam mood yang baik apabila saya bercakap mengenai UEFA adalah kerana Liga Negara-Negara.” Ujar Klopp

“Saya masih fikir ia adalah salah satu idea yang paling tidak masuk akal dalam dunia bola sepak kerana sekarang kita menamatkan musim di mana [beberapa] pemain telah bermain lebih daripada 70 perlawanan.”

“Dengan mudah – perlawanan kelab 63 atau 64, ditambah antarabangsa – dan kemudian pergi terus ke 75, yang agak gila dan kami meneruskan perlawanan Liga Negara kerana kami perlu bermain [apabila] tiada kejohanan, siapa peduli kami bermain empat, lima atau enam perlawanan dengan pasukan kebangsaan.”

Klopp amat tidak gembira kerana The Reds terpaksa bermain perlawanan liga di Southampton tiga hari selepas perlawanan akhir, yang dilanjutkan ke masa tambahan dan penalti.

“Ia sukar tetapi lebih baik anda mengeluh dan berhujah apabila anda telah memenangi sesuatu daripada apabila anda kalah.” sambungnya.

“Saya akan duduk di sini dan mengatakannya dan orang akan berkata, ‘Berhenti merengek!’ Tiada orang lain yang melakukannya, anda tidak memikirkannya sesaat.”

“‘Sukar, ya? Mungkin lebih baik jika anda bermain pada hari Khamis.’ 120 minit dan kemudian hari Selasa, ini sangat melampau.”

Guardiola kerap menyuarakan pandangan yang senada dengan Klopp, malah mencadangkan bahawa mogok boleh menyelesaikan isu itu.

“Masalahnya ialah perlawanan,” Ujar Guardiola pada Disember lalu ketika musim perayaan yang sibuk semakin hampir.

“Kalendar, 365 hari setahun dengan tugas antarabangsa untuk pasukan kebangsaan, pertandingan besar dengan banyak perlawanan. Pemain mempunyai dua atau tiga minggu cuti pada musim panas dan musim lagi datang lagi. Ini sangat melampau.

“Adakah para pemain dan pengurus perlu bersama-sama dan membuat mogok, atau sesuatu, kerana hanya melalui kata-kata ia tidak akan dapat diselesaikan? Bagi FIFA, Liga Perdana, penyiar… perniagaan lebih penting daripada kebajikan.”

Jurgen Klopp dan Pep Guardiola seakan lupa untuk menyalahkan kelab sendiri yang mahu mengaut keuntungan yang lebih di mana UEFA sendiri menyarankan untuk domestik dua piala sudah banyak.

FA perlu memilih untuk hanya menganjurkan dua piala sahaja semusim liga dan Fa Cup atau League Cup serta mengurangkan jumlah pasukan di liga kepada 18 pasukan.

FA boleh mencadangkan perkara seperti ini dan keputusan kebiasaannya akan ditentukan melalui undian dari kelab yang bertanding yang sudah pasti mahukan perlawanan sebanyak yang mungkin.

Seperti UEFA Nations League atau Liga Negara-Negara nampak seperti tidak perlu dan mengarut bagi Klopp namun bagi pasukan kerdil sangat perlu dan membantu mereka mendapatkan perlawanan kompetitif.

BACA:  Mignolet Yakin Karius Akan Kembali Lebih 'Gagah' Selepas Mimpi Ngeri Di Kiev