Pukki Akhirnya Bawa Diri Dan Cari Cabaran Baru

Norwich City mengesahkan bahawa legenda kelab tersebut, Teemu Pukki, yang berasal dari Finland akan meninggalkan kelab itu apabila kontraknya tamat pada musim panas ini.

Pukki memutuskan untuk membawa diri dan mencari cabaran baharu selepas ini.

Selepas bermain bersama pasukan Denmark, Brøndby IF, Pukki menyertai Norwich City secara percuma pada musim panas 2018.

Pemain antarabangsa Finland itu telah membantu kelab itu memperoleh dua kejuaraan liga Kejuaraan, mengumpul 88 gol dalam penampilan semasanya yang berjumlah 204 perlawanan setakat ini.

Pukki kini menduduki tempat keempat dalam senarai penjaring gol sepanjang zaman kelab, jumlahnya hanya diungguli oleh Iwan Roberts, Terry Allcock dan Johnny Gavin.

Bercakap kepada canaries.co.uk, Pukki berkata: “Ini bukanlah satu keputusan yang mudah kerana apa yang dimaksudkan dan telah dipersetujui oleh Norwich City untuk saya.”

“Saya sukakan masa saya bersama kelab hebat ini, tetapi memandangkan peringkat kerjaya saya, dan saya tahu saya mempunyai beberapa tahun lagi dalam diri saya, saya berminat untuk satu lagi pengalaman baharu.”

“Saya mempunyai beberapa kenangan yang menakjubkan sejak saya di sini, dengan begitu banyak pasang surut. Kedua-dua promosi itu sangat mengagumkan.”

“Lima tahun ini mungkin merupakan yang terbaik dalam kerjaya saya, dari sudut profesional dan peribadi. Saya tidak fikir sesiapa percaya ia akan berjalan dengan baik. Kelab dan bandar ini akan sentiasa mendapat tempat yang istimewa di hati saya.”

“Kelab ini amat bermakna buat saya. Saya ingat kembali apabila saya menandatangani kontrak di sini, ia adalah kelab yang mudah untuk dipilih.”

“Saya sangat menikmati masa saya di sini dan saya akan merindui seluruh kelab ini selepas ini. Orang di sekitar tempat itu, pemain dan kakitangan sokongan sangat mengagumkan.”

“Saya rasa saya mempunyai hubungan istimewa dengan Norwich dan penyokong kami.”

“Saya sentiasa mempunyai perasaan bahawa saya menerima layanan positif daripada mereka. Saya harap saya membantu memberi mereka satu hadiah terakhir dengan beberapa gol dan penamat yang positif untuk musim ini.”

“Jelas sekali, masih banyak yang perlu dilalui dalam beberapa perlawanan terakhir ini.”

“Semua tumpuan saya adalah pada musim ini dan melakukan segala yang kami mampu untuk mencapai kejayaan. Kami tahu kami masih boleh mencapai sasaran kami.”

Pengarah sukan Stuart Webber berkata: “Teemu Pukki telah melakukan begitu banyak untuk Norwich City sepanjang lima tahun bersama kami dan ia sentiasa menjadi hari yang menyedihkan apabila seorang legenda kelab memutuskan untuk pergi.”

“Kami berbangga dengan segala yang dia capai bersama kelab ini. Dia mempunyai lima tahun yang menakjubkan bersama kami, menjaringkan jumlah gol yang luar biasa. Dia telah menjadi sebahagian daripada beberapa detik terhebat yang pernah kami alami dan wajar dikenang sebagai legenda kelab untuk masa yang lama.

“Dia adalah rakan sepasukan yang luar biasa dan telah mewakili kelab ini dengan cemerlang. Dia tahu bahawa dia akan selamanya dialu-alukan kembali di Pusat Latihan Lotus dan Carrow Road.

“Kami berterima kasih kepadanya atas segala yang dilakukannya. Kami mendoakan semoga dia dan keluarganya berjaya dengan apa sahaja yang akan datang dan berharap ada sedikit lagi detik ajaib untuknya pada minggu-minggu akan datang.”

Dalam beberapa minggu akan datang kelab akan memberi penghormatan kepada Teemu. Teruskan merentasi saluran media sosial kelab dan TV Canaries untuk kandungan yang akan datang.

Baca Juga

Baca Juga