Ratcliffe Laung Amaran Mahu Jatuhkan Liverpool Dan City

Sir Jim Ratcliffe melaungkan amaran bahawa dia sudah tak sabar untuk menjatuhkan Liverpool dan Manchester City.

Sir Jim Ratcliffe baru sahaja diumumkan sebagai pemilik 25% yang boleh menjadi 27% daripada saham Manchester United. Seperti dijanjikan dia akan terlibat dalam pembangunan sukan di Man United.

Ini termasuk dalam isu jual beli pemain dan juga perlantikan staf di belakang tadbir dan pengurus.

Dia berkata: “Manchester United harus bermain bola sepak terbaik di dunia.”

Sir Jim Ratcliffe akui Man City bermain bola sepak terbaik ketika pasukan itu membelasah Real Madrid 4-0 musim lalu.

Kini misi dia adalah untuk membantu kelab yang disokongnya dari kecil itu, Man United kembali menjadi jaguh di England dan Eropah.

Dia memberitahu BBC Sport bahawa dia berhasrat untuk membantu United “berada di landasan yang betul, bukan bergerak di haluan yang tak betul” – sepertimana yang diberitahunya dalam wawancara pertamanya sebagai pemilik 27% kelab.

Dia benar benar bercakap berterus terang sejak pembelian sahamnya secara rasmi dilakukan pada malam Selasa.

Jutawan berusia 71 tahun itu, pengerusi syarikat bahan kimia Ineos, berkata: “Saya berada di sekolah rendah di utara Manchester dan di dalam kelas saya separuh berwarna biru muda dan separuh lagi berwarna merah.

“Keluarga saya adalah keluarga merah, ibu dan bapa saya sentiasa peminat Manchester United, dan satu-satunya penyesalan saya ialah ibu bapa saya tiada di sini hari ini.

“Saya secara automatik menjadi penyokong Manchester United dari umur enam atau tujuh tahun. Ia adalah elemen penting dalam hidup anda, dan sangat penting kepada semua orang yang menyokong Manchester United.

“Tanpa persoalan, [memori paling saya sukai ialah] kemenangan [akhir Liga Juara-Juara Eropah 1999] di Barcelona menentang Bayern Munich. Saya berada di sana bersama anak saya, yang berusia kira-kira 11.

“Tiga minit terakhir tidak dapat dilupakan. Ia adalah saat yang luar biasa yang tertanam dalam fikiran, dan itulah maksud bola sepak sebenar.”

Ratcliffe menambah: “Ia adalah impian zaman kanak-kanak [untuk membeli saham dalam United], tetapi ia tidak pernah menjadi kenyataan seperti biasa. Ini adalah luar biasa. Ia adalah lahir hati. Ini bukan pelaburan kewangan semata mata bagi saya.

“Jika saya ingin membuat pelaburan kewangan, saya akan membeli syarikat kimia lain. Ia sangat menyahut salah satu cabaran hebat di dunia.

“Satu-satunya sebab saya terlibat adalah kerana saya mahu melihat Manchester United dipulihkan ke tempat yang sepatutnya. Saya mungkin berat sebelah tetapi saya percaya ia adalah kelab terbesar dan paling terkenal di dunia. Ia sepatutnya bermain bola sepak terhebat di dunia.

“Apabila Manchester City menentang Real Madrid di tempat sendiri dan menang 4-0 musim lalu [dalam perlawanan kedua separuh akhir Liga Juara-Juara Eropah], itu adalah bola sepak terbaik yang pernah saya lihat. Jika kita boleh sampai ke tahap itu, ia adalah satu pencapaian yang hebat.

“Di barat laut kami mempunyai dua jiran [City dan Liverpool], yang merupakan kelab bola sepak yang sangat mengagumkan. Saya mahu menjatuhkan mereka semua dari tempat mereka. Kami berkawan dalam erti kata bahawa kami semua berada di barat laut tetapi mereka adalah musuh terbesar kami.

“Mereka jelas pesaing terbesar kami di UK. [Kami] jauh ketinggalan ketika ini.

“Ia jelas menjadi 11 tahun yang sukar sejak Sir Alex Ferguson dan David Gill bersara. Ia bukan menukar suis lampu. Ia bukan sekadar pembetulan jangka pendek yang mudah. Kita harus berjalan ke jalan penyelesaian yang betul, bukan berlari kepada penyelesaian yang salah.

“Dalam 11 tahun kebelakangan ini, Manchester United mempunyai ramai jurulatih dan tiada siapa yang berjaya dalam persekitaran itu. Itu mengatakan kepada saya ada sesuatu yang tidak kena dengan persekitaran kelab ini.

“Ia tidak membina untuk saya menyalahkan sesiapa, ia hanya fakta. Fokus saya ialah bagaimana saya mengubah persekitaran itu untuk mendapatkan yang terbaik daripada jurulatih dan skuad.”

Baca Juga

Baca Juga