Ronaldo Diejek Dengan Laungan Messi! Messi!

Cristiano Ronaldo telah diejek oleh peminat Al-Ittihad, yang melaungkan nama Lionel Messi kepadanya semasa kekalahan Piala Super Saudi Al-Nassr. Messi! Messi! Messi!

Dalam penampilan keduanya untuk kelab baharunya menyaksikan Al-Nassr disingkirkan pada peringkat separuh akhir Saudi Super Cup, tewas 3-1 di kaki Al-Ittihad.

Gelaran pemain terbaik perlawanan semasa perlawanan pertunjukkan antara Al-Nassr dan Al-Hilal XI dan Paris Saint-Germain menyaksikan Ronaldo menjaringkan dua gol.

Tetapi dalam dua penampilannya untuk Al-Nassr dia bergelut untuk memberi impak, setelah gagal mencatatkan rembatan tepat sasaran semasa kemenangan 1-0 ke atas Ettifaq hujung minggu lalu.

Malang buat Ronaldo selepas tamat perlawanan apabila mahu ke bilik persalinan para penyokong di Stadium Antarabangsa King Fahd telah menjerit nama Lionel Messi bertalu-talu.

Pemain itu yang kelihatan terhincut-hincut mungkin mengalami kecederaan langsung tidak memberi sebarang reaksi balas dan buat tak tahu sahaja.

Ringkasnya, peminat melaungkan “Messi! Messi!” kepada Ronaldo dalam cubaan untuk mengganggu mentalnya, sama ada untuk merosakkan permainannya melalui gangguan atau menyapu garam pada lukanya apabila keadaan tidak menjadi seperti yang dia inginkan.

Pilihan untuk menggunakan nama Messi, sudah tentu, jelas jelas: kedua-duanya telah mendominasi landskap bola sepak selama dua dekad, mendorong satu sama lain untuk mencari gol dan anugerah.

Malah, dalam 10 tahun dari 2008 hingga 2017, Ronaldo dan Messi memenangi lima Ballon d’Or setiap satu, dengan Messi mendahului Ronaldo selepas memenangi tempat keenam pada 2019.

Laungan ‘Messi! Messi!’ sering ditujukan kepada Ronaldo apabila dia dalam tugasan antarabangsa dengan Portugal, dengan peminat negara yang lebih kecil khususnya berusaha untuk mengejeknya.

Contoh ketara termasuk perlawanan Portugal menentang Bosnia-Herzegovina dalam kelayakan Euro 2012, Denmark di Euro 2012, Albania dalam kelayakan Euro 2016 dan Luxembourg dalam kelayakan Euro 2020.

Dia juga dikenakan laungan Messi pada Piala Dunia Kelab 2017 menentang Al-Jazira semasa di Real Madrid.

Laungan Messi telah mengikuti Ronaldo ke Itali, dengan peminat Lazio mencetuskan reaksi daripadanya selepas mereka mengalahkan Juventus dalam Supercoppa Italiana pada 2019.

Penyerang sering bertindak balas terhadap nyanyian dan biasanya pendekatannya adalah untuk menggalakkan mereka, tetapi dia akan membalasa kembali kepada mereka apabila dia menjaringkan gol, dengan ironisnya menekup telinganya atau memberitahu pengkritiknya supaya diam.

Dan pada penampilan keduanya bersama Al Nassr, dia juga gagal melakukan rembatan ke sasaran walaupun Al-Nassr menguasai 64 peratus penguasaan bola terhadap Al-Ittihad, yang diuruskan oleh bekas bos Wolves dan Tottenham, Nuno Espirito Santo.

Gol daripada Romarinho dan Abderazzak Hamdallah meletakkan pasukan tuan rumah Al-Ittihad 2-0 sebelum Talisca, yang menjaringkan gol kemenangan Al-Nassr pada hujung minggu, menjaringkan satu gol.

Gol pada masa kecederaan daripada Muhannad Al-Shanqeeti menutup nasib Ronaldo dan Al-Nassr.

Ketibaan Ronaldo dilabelkan sebagai ‘sejarah dalam pembikinan’, pemain berusia 37 tahun itu diberi sambutan wira semasa ketibaan, serta kontrak £177 juta setahun yang menarik.

Perlawanan Al-Nassr seterusnya menyaksikan mereka menentang Al Fateh dalam Liga Pro Saudi, yang ketika ini pasukan Ronaldo berada di puncak, pada 3 Februari.

BACA:  Seedorf Sifatkan Kehilangan Zidane Punca Kejatuhan Real Madrid, Bukan Ronaldo