Ronaldo Terus Gagal Beri Impak, Al Nassr Terciduk Di Separuh Akhir

Cristiano Ronaldo terus gagal memberikan impak seperti diharapkan iaitu jaringan gol dalam perlawanan keduanya bersama Al Nassr yang menyaksikan kelab Arab Saudi itu terciduk di separuh akhir Saudi Super Cup.

Selepas mempamerkan debut hambar tetapi tular beberapa hari lalu, Al Nassr tewas 3-1 satu di kaki Al-Ittihad dalam perlawanan yang berlangsung di Stadium Antarabangsa King Fahd.

Penyerang Portugal itu bagaimanapun mempunyai beberapa peluang, ketika dia mencuba sejurus sebelum separuh masa, melompat tinggi ke udara dan mengalihkan tandukan kuat ke gawang, hanya untuk dinafikan oleh Marcelo Grohe di gawang.

Romarinho membuat tirai jaringan dan kesengsaraannya bertambah apabila Al-Ittihad melakukan satu serangan yang lain dan menggandakan kelebihan mereka melalui Abderrazak Hamdallah.

Anderson Talisca berjaya mengurangkan defisit dan gol penyamaan cuba dicari namun tidak kunjung tiba, di penghujung perlawanan Muhannad Al-Shanqeeti terus mematikan perjuangan Al Nassr dengan gol ketiga.

Pemain berusia 37 tahun itu menjadi figura terpaling kecewa selepas gagal menjaringkan gol walaupun kelihatan hidup pada awalnya ketika dia cuba menghiburkan penonton dengan beberapa helah yang menjadi cap dagangannya.

Ronaldo, yang sering kali terpaksa turun ke bawah untuk mendapatkan bola, hanya berjaya melakukan satu percubaan tepat ke sasaran sepanjang dua perlawanan yang dimainkannya untuk Al-Nassr ketika dia bergelut untuk meneruskan permainan sejak melakukan perpindahan sensasi dari Manchester United.

Malamnya disimpulkan pada minit ke-54 apabila dia mendapati dirinya berada di sayap kanan dan dengan liar melepaskan hantaran lintang untuk lontaran ke dalam di sayap bertentangan.

Hanya 10 minit kemudian, penyerang itu berpeluang membuka akaunnya dengan gaya sensasi apabila Al-Nassr dianugerahkan sepakan percuma di kawasan sepakan kegemaran Ronaldo.

Tetapi ia bukan untuk Ronaldo, yang menyepok bola dengan baik tetapi menghantar percubaannya melepasi palang dengan Marcelo Grohe tidak dipaksa untuk melakukan penyelamatan.

Ia adalah kekalahan pertama Ronaldo dalam jersi Al-Nassr, dengan penyerang itu tidak dapat membawa pasukannya ke final Piala Super Saudi. Sebaliknya, pemenang Al-Ittihad akan menentang Al-Feiha kembali di Stadium King Fahd.

Al-Ittihad kini dilatih oleh warga Portugal yang merupakan bekas pengurus Tottenham Hotspur, Nuno Espirito Santo yang disebut antara calon pengurus Everton namun mempunyai klausa pelepasan.

Malang buat Ronaldo selepas tamat perlawanan apabila mahu ke bilik persalinan para penyokong di Stadium Antarabangsa King Fahd telah menjerit nama Lionel Messi bertalu-talu.

Pemain itu yang kelihatan terhincut-hincut mungkin mengalami kecederaan langsung tidak memberi sebarang reaksi balas dan buat tak tahu sahaja.

Al Nassr mempunyai rekod tidak begitu baik menentang Al Ittihad di mana dalam 5 perlawanan terakhir mereka tidak pernah menang dengan 3 kekalahan dan dua seri.

BACA:  Ronaldo Ugut Kemas Beg Pulang Ke Rumah Selepas Bertekak Dengan Santos?