Roy Keane Suruh Pemain Manchester United Menyorok

Bekas kapten Manchester United, Roy Keane telah menyuruh para pemain senior Manchester United supaya menyorok untuk tempoh beberapa bulan selepas kekalahan penuh mengaibkan kepada Liverpool.

Entah apa yang terjadi kepada anak buah bimbingan Erik Ten Hag yang terus hilang pedoman apabila dibelasah Liverpool tujuh gol tanpa balas dengan begitu saja di sebalik prestasi konsisten selama musim ini.

Sudah tentu kekalahan ini perit seperit peritnya, pahit namun terpaksa ditelan tewas pula kepada Liverpool, musuh zaman berzaman tanpa melawan dengan jumlah gol yang tidak masuk akal.

Ketinggalan satu gol di separuh masa pertama, aksi kebangkitan dinantikan atau cabaran dijangka akan datang dari Setan Merah malangnya 6 gol lagi ditambah Liverpool.

Keane memberikan penilaian yang jujur dan mengikut piawaiannya, secara relatifnya. Kritikan menghujani United selepas itu, kerana mereka mengalami kekalahan dengan margin rekod untuk kelab itu dalam Liga Perdana.

Keane memberitahu pemain senior Manchester United bahawa mereka perlu bertanggungjawab atas kekalahan itu”

“Pemain senior di Man United, mereka yang kami berikan pembinaan yang besar, merekalah yang benar-benar mengecewakan kelab hari ini,” kata Keane di studio Sky Sports.

“Saya selalu berkata jika kami pernah tewas dalam perlawanan besar seperti hari ini enam atau tujuh kosong, anda akan bersembunyi sebagai pemain. Tidak kisahlah beberapa hari, saya rasa saya akan hilang selama beberapa bulan! Ia benar-benar memalukan sebagai pemain.”

Bekas kapten United itu kemudiannya memberitahu para pemain untuk bangkit, menjelang perlawanan Liga Europa menentang Real Betis, perlawanan pertama pada hari Khamis.

Manchester United telah menikmati musim yang cemerlang di bawah Ten Hag, memenangi Piala Carabao dan bersaing di tiga kejohanan lain, tetapi ia akan menjadi ujian ketabahan mereka bagaimana mereka pulih daripada kekalahan sedemikian.

“Apa yang boleh anda lakukan? Itulah permainannya. mereka perlu bangkit semula, mereka mempunyai perlawanan Eropah yang hebat sepanjang minggu ini.

“Tetapi jangan ambil apa-apa daripada Liverpool, mereka kelihatan begitu tajam, mereka kelihatan lebih segar, klinikal, mereka kelihatan hebat.

“Saya tak pasti nak cakap apa lagi. Saya terkejut.”

Bruno Fernandes menerima kritikan hebat daripada Roy Keane dan Gary Neville di Sky Sports, dengan bahasa badan dan sikapnya dilabel sebagai “memalukan” dan “mengaibkan” oleh pasangan itu.

Pemain antarabangsa Portugal itu, yang kerap dilihat melambaikan tangan kerana kecewa dan tantrum di sekeliling padang, mengakui pasukan Ten Hag telah merendah diri selepas persembahan yang teruk.

Bruno memberitahu Sky Sports: “Ia sangat mengecewakan, mengecewakan dan menyedihkan kerana ia adalah keputusan yang sangat buruk. Kami datang ke sini dengan pemikiran berbeza sebelum perlawanan.

“Separuh masa pertama benar-benar baik daripada diri kami sendiri, kami mempunyai banyak peluang. Kami mengawal sebahagian besar separuh masa pertama saya rasa, mereka tidak mencipta banyak.

“[Pada separuh masa kedua] kami cuba ke hadapan dan menjaringkan gol dan kami kehilangan sedikit keseimbangan. Kami memberi terlalu banyak ruang untuk menentang pasukan seperti ini. Kami perlu mengelak perkara itu.”

“Perlawanan akan datang padat dan pantas. Kami mengalami kemunduran pada masa lalu dan kami perlu kembali dengan cepat sekali lagi,” tambahnya.

“Inilah maksud Manchester United, kami boleh turun tetapi kami perlu bangkit semula.”

Dan itulah terjadi dalam perlawanan ini, tantrum sepanjang perlawanan tidak membawa faedah untuk pasukan.

Baca Juga

Baca Juga