Ten Hag Tak Kecewa Ketumpulan Serangannya Walaupun Man United Bermain Lebih Bagus

Erik ten Hag berkata ketidakupayaan pasukannya untuk menjaringkan gol dalam pertembungan pramusim menentang Atletico Madrid adalah “tidak boleh diterima” berikutan kekalahan pertamanya sebagai pengurus Manchester United.

Itu membuktikan bahawa standard yang ditetapkan Ten Hag di Old Trafford sangat tinggi. Selepas dia berjaya membantu pasukan Manchester United menjulang Bangkok Century Cup hanya selepas perlawanan pertamanya sebagai pengurus United – dengan kemenangan 4-0 ke atas Liverpool.

Pengurus asal Belanda itu mengakui melihat “banyak kesilapan” yang mereka lakukan dalam aksi berdepan Liverpool masa itu dan memberi amaran kepada pemainnya supaya tidak memandang tinggi keputusan itu.

Ten Hag terus memberikan kata kata dan motivasi membina kepada pemainnya dalam temu bual selepas perlawanan selepas kemenangan menentang Crystal Palace dan Melbourne Victory.

Namun dia kembali mengkritik prestasi separuh masa kedua mereka berikutan keputusan seri 2-2 Aston Villa minggu lepas.

“Pada separuh masa pertama, saya melihat bola sepak yang sangat bagus, benar-benar mengawal dan menguasai permainan tetapi kami perlu belajar daripada apa yang berlaku pada separuh masa kedua,” katanya kepada M.E.N.

“Tidak mungkin anda pergi 2-0 dan kemudian melemparkannya jauh jauh macam tu je.”

“Itulah yang baru saya katakan di bilik persalinan: hilang sekelumit fokus pun tidak boleh diterima tetapi memandangkan kami sedang musim ini saya gembira kerana sekarang [kesilapan berlaku pada pra musim] saya boleh memberitahu mereka ia tidak boleh berlaku.”

“Kami perlu keluar dari bilik persalinan dan kembali ke rancangan permainan kamu dan berikan fokus kamu dan kembali kepada prestasi terbaik kamu dan itulah yang kami tidak lakukan.”

Pengurus berusia 52 tahun itu tidak takut untuk meluahkan fikirannya. Ambil pertembungan hujung minggu ini menentang Atletico Madrid, sebagai contoh.

Gol lewat dari Joao Felix mengesahkan kemenangan 1-0 untuk anak buah Diego Simeone dan selepas sepenuh masa, bekas bos Ajax, Ten Hag memberikan maklum balas jujurnya.

“Akhirnya ia mengenai keputusan, dan keputusan kalah itu tidak baik,” katanya kepada MUTV.

“Anda perlu mengambil manfaat jika anda mencipta peluang. Saya fikir kami mencipta banyak peluang, untuk menghasilkan sekurang-kurangnya satu gol – ketika itu, saya tidak berpuas hati. Saya telah memberitahu pasukan ia tidak boleh diterima.”

Dia menambah: “Juga dari set-play kami mempunyai peluang besar daripada Harry Maguire, jadi kami mempunyai cukup peluang sebenarnya untuk memenangi perlawanan dan itu sentiasa menjadi matlamat kami.”

Ten Hag bersikap positif tentang aspek tertentu dalam permainan, dan berharap para pemainnya terus menunjukkan ketenangan mereka di depan gawang.

“Ia adalah satu latihan yang sukar tetapi kami menyumbang dengan sangat baik dan persembahan untuk pasukan sangat bagus,” katanya.

“Sudah tentu, kami belajar sesuatu tetapi akhirnya ia mengenai keputusan dan hasil itu tidak baik.”

Dalam berita yang lebih positif, Christian Eriksen membuat penampilan pertamanya dengan jersi United semasa perlawanan dan dia menunjukkan aksi mengagumkan selepas dimasukkan pada minit ke-69 untuk Anthony Martial.

Dia kelihatan sangat bagus sepanjang berada di atas padang. Malah, dia boleh dengan mudah menjaringkan dua bantuan pada penampilan sulung tidak rasminya kali ini – jika serangan United lebih tajam.

Ten Hag tahu betapa pentingnya bekas pemain tengah Inter Milan dan Spurs itu dalam beberapa bulan akan datang. “Kami tahu apa yang dia mampu lakukan,” katanya.

“Dan saya fikir dengan pemain penyerang kami yang berkualiti, dia mampu memberikan mereka peluang yang tepat pada saat yang tepat tetapi kemudian ia mengenai penyudah.”

Baca Juga

Baca Juga