Video Kompilasi Yaya Toure Mendominasi Tengah Padang Tiba-Tiba Viral

Video kompilasi aksi Yaya Toure beraksi dengan permainan masterclass dan mendominasi bahagian tengah padang dengan tiba-tiba telah menjadi viral dan ditonton oleh jutaan peminat bola sepak.

Yaya Toure tidak dapat dinafikan lagi sebagai salah seorang pemain bola sepak yang handal tetapi dalam masa yang sama dia adalah pemain tengah yang kurang dihargai ketika zaman kemuncaknya.

Pemain tengah ini seakan lebih dihargai selepas bersara dari bola sepak profesional.

Pemain terbaik Afrika empat kali, pemenang Liga Perdana tiga kali dan salah seorang pemain tengah box-to-box terhebat pada zaman moden, Toure benar-benar menyalakannya aksinya untuk beberapa kelab terbaik di Eropah sepanjang kariernya.

Walaupun menang hampir semua yang ada untuk dimenangi bersama Barcelona, ​​pemain Pantai Gading itu tidak pernah cukup meyakinkan Pep Guardiola dan berpindah ke Manchester City pada 2010.

Di Manchester Citylah dia berkembang, menghiasi Liga Perdana dengan cemerlang saban minggu sepanjang tempoh lapan tahun yang sempurna.

Toure adalah bintang dan nama besar sebenar pertama yang ditambah City kepada pasukan mereka berikutan pengambilalihan oleh Pak Arab, tiba ketika mencapai kemuncak kuasanya dan dia membuktikan dengan aksinya di padang.

Dikurniakan dengan kreativiti yang tidak berkesudahan untuk permainannya dan IQ bola sepak yang diimpikan untuk dimiliki oleh pemain tengah.

Dia menggabungkan kualiti sedemikian dengan ciri fizikal yang luar biasa dan keupayaan untuk membuktikan keberkesanan dalam kedua-dua belah padang.

Ia tidak mengambil masa lama untuk pemain Pantai Gading itu disayangi peminat City dengan gol pentingnya pada separuh akhir dan akhir Piala FA 2011, memenangi trofi utama pertama mereka di era baharu.

Setahun kemudian, Yaya Toure terus cemerlang dengan membawa City merangkul kejuaraan Liga Perdana pertama mereka dan dia akan menjadi salah satu tonggak era baharu, termasuk musim hebat 2013/14 yang menyaksikan dia menjaringkan 24 gol dan 12 assist. dalam semua pertandingan.

Entah bagaimana, dia tidak merangkul anugerah Pemain Terbaik PFA untuk persembahannya musim itu; keputusan yang pelik dan masih membingungkan ramai orang sehingga hari ini.

Penghormatan itu sebaliknya diberikan kepada Luis Suarez yang secara adil, juga menikmati musim yang menakjubkan. Tetapi usaha Toure dari bahagian tengah tidak diiktiraf walaupun disusuli dengan julangan trofi.

Kerjayanya di City merosot berikutan ketibaan Guardiola pada 2016 dan terjadi perselisihan faham mengenai kek hari jadi, tetapi Toure kekal berkesan sebagai ketua berpengalaman dalam skuad sehingga 2018.

Lantaran kehebatan Yaya Toure dengan rentetan kejuaraan ketika bersama Manchester City maka video kompilasi aksinya itu menjadi tular di laman Twitter.

Selepas 48 jam dan ketika cerita ini dikarang video tersebut telah mendapat 11,200 ciapan semula dengan 62,000 like dan 7 juta tontonan.

Rata-rata peminat bola sepak memuji kualiti, kreativi, IQ yang tinggi diadun dengan fizikal yang mantap menjadikan ia adalah YAYA TOURE!

Ciri-ciri Yaya Toure ini membolehkan dunia menyaksikan twist, turn, tackles, hantaran menggiurkan meleleh diatas garisan serta jaringan gol yang menakjubkan.

Yaya Toure sebenarnya seorang wira tak didendang atau unsung hero kerana kebanyakkan perbualan mengangkat Sergio Aguero, David Silva dan Vincent Kompany sebagai tiga legenda City yang menjadi terkenal dalam era baharu mereka

Yaya Toure terlalu kerap berada di bawah radar yang tersembunyi dibawah karpet walaupun telah membawa pelbagai kejayaan kepada Manchester City.

Namun itulah nasib seorang pemain tengah yang tersangat kurang dihargai. Pep Guardiola merupakan Kriptonite kepada Yaya Toure.

Apabila Pep tiba di Manchester, skrip Toure di Barcelona kembali berulang dan dia jarang mendapat tempat dalam kesebelasan utama.

Bagai menambah asam limau ke luka, ejen Toure, Dimitri Seluk telah bergaduh dengan Pep secara umum sekaligus membawa kepada pemecatan Toure daripada skuad City.

Walaubagaimanapun, keadaan kembali reda selepas Toure meminta maaf kepada Pep, mewakili ejennya dan dia terus kembali ke pasukan utama pasukan.

Tapi tu lah, luka yang berdarah telah membuatkan Pep bagaikan tiada hati untuk menurunkn Toure dan adik kepada Kolo tersebut sekadar bermain sebanyak 48 perlawanan dalam tempoh 2 musim, sekaligus membawa kepada pengakhiran kisah cinta 8 tahun Toure dan City.

BACA:  Yaya Toure Dakwa Guardiola Sering Ada Masalah Dengan Pemain Dari Afrika