Wartawan Perancis Tuduh Deschamps Anggap Benzema Bodoh, Sengaja Singkirkannya Dari Piala Dunia

Seorang wartawan dari Perancis telah menuduh Didier Deschamps menganggap Karim Benzema seorang yang bodoh lalu menyingkirkannya dari Skuad Piala Dunia Les Blues apabila berpeluang melakukannya.

Karim Benzema telah berlatih secara berlebihan, dihantar pulang tanpa alasan yang kukuh dan secara amnya tidak dihormati pada Piala Dunia di Qatar, menurut wartawan sukan terkemuka Perancis, Daniel Riolo.

‘Kami menganggap dia bodoh dan kami menyingkirkannya’, kata Riolo dari RMC dalam petikan yang diterbitkan semula oleh Diario AS di Sepanyol.

Pandangan dari Riolo ini terus menyemarakkan teori bahawa jurulatih Perancis Didier Deschamps tidak pernah mahu memanggil semula Benzema selepas bertahun-tahun hubungan buruk antara mereka.

Didier Deschamps dituduh berasa bertanggungjawab memanggil Benzema kerana dia memenangi Anugerah Ballon d’Or dan kemudian mengambil peluang untuk terus menyingkirkannya apabila dia mengalami kecederaaan dalam latihan pra-Piala Dunia.

Riolo berkata: “Dia diminta melakuakan sesuatu secara terpaksa dalam latihan apabila dia tidak mahu. Dia cedera lagi. Bagi saya ia adalah kecederaan berulang.”

“Tetapi dia masih boleh berada di bangku simpanan untuk pusingan 16 terakhir dan pada suku akhir dia akan cergas sepenuhnya.”

Benzema bermain perlawanan persahabatan selama sejam di Real Madrid tiga hari sebelum Perancis bertemu Argentina dalam perlawanan akhir Piala Dunia, menyokong teori bahawa penyerang itu boleh digunakan oleh Deschamps di perlawanan akhir.

https://mobile.twitter.com/AfterRMC/status/1610758879641735168

Riolo berkata: “Karim Benzema patut dihormati. Kami menganggapnya sebagai orang bodoh dan menyingkirkannya. Beberapa pemain seperti [Hugo] Lloris, [Antoine] Griezmann atau [Olivier] Giroud tidak kisah dia pergi.”

Pertikaian antara Deschamps dan Benzema boleh dikesan sejak 2016 apabila pemain itu menuduh jurulatih tunduk kepada tekanan perkauman berhubung pemilihan pasukannya untuk Euro tahun itu.

Riolo menambah: “Deschamps tidak mahu Benzema kembali dalam pasukan kebangsaan. Dia tidak tahu bagaimana untuk menguruskan personaliti dan ego yang berbeza dalam bilik persalinan.”

“Dia kuat dalam membina pasukan namun ia yang bukan perkara yang sama. Benzema adalah masalah untuknya.”

Benzema dilaporkan berang dengan Deschamps dan ejennya Karim Djaziri menerbitkan bukti yang mencadangkan bintang Perancis itu boleh bermain di final menentang Argentina seminggu selepas tamat kejohanan.

Dia dilaporkan menolak peluang untuk kembali ke Qatar selepas bertengkar dengan Deschamps dan menggunakan media sosial untuk mengesahkan bahawa dia telah memutuskan untuk menamatkan kerjaya antarabangsanya selepas kekalahan di Perancis di final.

Benzema merasakan kecederaannya hanya kecil dan tidak perlu dihantar pulang kerana ia hanya memerlukan tiga hari rawatan di pangkalan latihan Real Madrid.

Karim Djaziri kemudian menyiarkan bukti di Twitter yang mendakwa Benzema mampu kembali cergas untuk pusingan 16 terakhir kejohanan dan tidak perlu dia dihantar pulang daripada skuad.

Dia berkongsi video yang mengandungi imej kecederaan Benzema selepas ujian dijalankan di Qatar yang menyebabkan dia diketepikan.

Mengiringi video itu, Djaziri berkata:

“Saya meletakkannya di sana tetapi sebelum itu saya berunding dengan 3 pakar yang mengesahkan diagnosis bahawa Benzema mungkin cergas di pusingan 16 terakhir atau sekurang-kurangnya berada di bangku simpanan! Kenapa awak minta dia pergi begitu cepat?”

Didier Deschamps sejak awal lagi tidak mahu menggunakan khidmat Karim Benzema di Piala Dunia 2022 namun terpaksa disenaraikan kerana Benzema ketika itu dinobatkan sebagai pemain terbaik dunia.

Merasakan dirinya tidak akan dipanggil lagi Karim Benzema memutuskan untuk bersara dari pasukan Perancis. Karim Benzema telah menjaringkan dua gol dalam perlawanan pertama Real Madrid selepas Piala Dunia

BACA:  Karim Benzema Catat Hat-trick Bantu Real Tendang PSG Keluar Dari Saingan UCL