Senarai Pemain Pengganti Harry Maguire

Beberapa nama pemain telah dikenalpasti dan dilaporkan berada dalam pertimbangan Manchester United bagi menggantikan bekas kapten marvel terhandal, Harry Maguire yang bakal dijual.

Ketika artikel ini ditulis, West Ham United dan Manchester United telah pun mencapai persetujuan secara lisan untuk menandatangan pemain pertahanan termahal dunia itu.

Harga perpindahan sebanyak £30 juta juga telah dipersetujui antara dua kelab ini untuk Harry Maguire dan perbincangan masih berlangsung termasuklah terma peribadi sebelum dimuktamadkan secara rasmi.

Fabrizio Romano juga telah menamakan tiga calon dalam pertimbangan Manchester United iaitu Benjamin Pavard, Jean Clair Todibo dan Edmond Tapsoba sebagai pengganti Harry Maguire.

“Manchester United mempunyai tiga pilihan dalam senarai untuk bek tengah baharu 🔴 #MUFC”

“Benjamin Pavard, Jean Clair Todibo dan Edmond Tapsoba sedang dipertimbangkan sebagai nama yang mungkin untuk menggantikan Maguire.”

“Rundingan telah pun berlaku dengan Todibo seperti yang didedahkan di sini; Pavard, berminat untuk bergerak.”

Selain tiga nama diatas beberapa pemain lagi turut dicadangkan kepada Setan Merah antaranya Andreas Christensen dari Barcelona dan Jarrad Branthwaite yang bersama Everton.

Jean-Clair Dimitri Roger Todibo yang bermain di Ligue 1 bersama Nice antara calon paling kuat dikaitkan dan telah dilaporkan bahawa rundingan awal telah pun berlaku bagi membawa pemain itu ke Old Trafford.

Karier profesion Todibo bermula apabila dia menyertai Toulouse pada 2016, dari FC Les Lilas ada usia 17 tahun. Dia membuat debut di Ligue 1 pada 19 Ogos 2018 menentang Bordeaux.

Pada 8 Januari 2019, Todibo mencapai persetujuan dengan Barcelona yang akan menyaksikan dia menyertai mereka secara percuma pada Julai 2019, apabila kontraknya dengan Toulouse telah tamat.

Bagaimanapun, pasukan Sepanyol itu menolak perpindahan ke hadapan dan dia menyertai kelab itu pada 31 Januari 2019. Dia menjadi pemain Perancis ke-22 yang menandatangani kontrak untuk Barcelona dan diberikan jersi nombor 6.

Pada 15 Januari 2020, Todibo telah dipinjamkan kepada kelab Bundesliga Schalke 04 sehingga akhir musim dengan pilihan belian pada harga €25 juta, ditambah €5 juta sebagai terma tambahan.

Pada bulan Mac, Todibo telah dinamakan Pemain Terbaik Bulanan Schalke yang telah diundi oleh peminat.

Pada 5 Oktober 2020, Todibo menyertai kelab Primeira Liga Benfica juga secara pinjaman setahun dengan pilihan untuk membeli sebanyak €20 juta.

Pada 1 Februari 2021, Todibo menyertai kelab Ligue 1 Nice secara pinjaman dengan pilihan untuk membeli selepas kontrak pinjamannya ditamatkan bersama oleh Barcelona dan Benfica.

Pada 27 Jun, perpindahan itu dibuat secara kekal oleh Nice dengan bayaran €8.5 juta+ €7 juta. Barcelona juga mempunyai hak kepada peratusan penjualannya di masa depan.

Pada 18 September 2022, Todibo telah mencipta rekod apabila dibuang padang dalam perlawanan menentang Angers selepas sembilan saat, kad merah terpantas dalam sejarah Ligue 1.

Pada usia 23 tahun, Jean-Clair Dimitri Roger Todibo boleh dilihat sebagai prospek masa depan Manchester United yang masih lagi boleh dibangunkan.

BACA:  Gol Menggempa Bumi Membelah Langit Harry Maguire Tebus Dosa John Stones