Pengakuan Aneh Mano Polking Selepas Singkirkan Malaysia

Ketua jurulatih Thailand, Alexandre Mano Polking telah membuat satu pengakuan aneh selepas Thailand berjaya meyingkirkan Malaysia dari saingan Piala AFF 2022 di peringkat separuh akhir.

Dalam sidang media selepas perlawanan, Mano Polking telah mengejutkan banyak pihak bahawa persembahan Thailand ketika tewas di Stadium Nasional Bukit Jalil adalah lebih bagus dari kemenangan 3-0 di Thailand.

“Saya rasa perlawanan hari ini, kami bermain lebih keras daripada perlawanan pertama kerana dalam perlawanan pertama, kami dapat mengawal semuanya. Cipta banyak peluang dan permainan yang lebih baik, tetapi kami tidak menjaringkan gol.”

“Dua perlawanan separuh akhir yang menakjubkan tetapi saya yakin prestasi di Malaysia lebih baik bagi kami dibandingkan dengan hari ini.”

“Tapi perlawanan adalah 180 minit dan secara keseluruhannya dua perlawanan ini lebih baik dari persembahan di peringkat kumpulan.”

“Malaysia mempunyai rancangan untuk meletakkan ramai pemain tengah, jadi ia tidak semudah perlawanan pertama. Tetapi kami melakukan kerja yang baik dan meraih kemenangan penting.”

Menurut Mano Polking lagi ramuan utama Thailand untuk mencatatkan kejayaan ini adalah dengan tidak membenarkan Harimau Malaya menjaringkan gol kerana berdasarkan peraturan gol tempat lawan Malaysia akan mempunyai kelebihan yang besar apabila mendapat gol.

“Kami mendapatkan jaringan yang kami perlukan tetapi itu adalah satu perlawanan yang sukar terutamanya di separuh masa pertama.”

“Tapi mereka tidak mampu mencipta peluang kerana kami bertahan dengan baik. Kami tahu kami tidak boleh membiarkan mereka menjaringkan gol di sini.

Mano Polking telah memberikan kredit serta pujian kepada pemain dan seluruh pasukan Gajah Perang atas kejayaan ini.

“Hari ini, saya ingin memberi penghargaan kepada semua pemain, seluruh pasukan, semua peminat bola sepak Thailand akan berbangga dengan semua pemain yang mengambil bahagian dalam 23 orang kami. Kami datang dengan rancangan yang jelas. kita sudah tahu lebih penting daripada mencipta peluang hari ini adalah tidak kehilangan gol.”

“Kami sudah berbincang sebelum perlawanan bahawa kita mesti segera menjaringkan gol. Mesti fokus untuk menjaringkan banyak gol. Tetapi kita mempunyai rancangan yang jelas yang memerlukan tumpuan, disiplin dan tidak melepaskan gol. kerana kita sudah tahu bahawa dengan kualiti yang kita ada, kita akan mencipta peluang untuk menjaringkan gol. Semuanya berjalan mengikut perancangan kami.”

“Bagaimanapun, kita mesti menghargai pemain yang bermain dengan berdisiplin. Bermain mengikut rancangan, fokus dan dapat bermain dengan hebat hari ini. Seperti yang anda lihat, ia bukan permainan yang mudah.”

“Kerana Malaysia memperkuatkan bahagian tengah menyebabkan kami tidak dapat bermain semudah perlawanan pertama. Ia perlawanan yang lebih sekata berbanding perlawanan pertama.”

“Terutama pada separuh masa pertama membuatkan kami bermain bersungguh-sungguh dan kami bersabar dan percaya kepada pasukan kami. Dan kudos kepada semua pemain yang meraih kemenangan penting hari ini.”

Untuk final bertemu Vietnam, Polking berpendapat Naga Emas mempunyai kelebihan untuk perlawanan pertama kerana sudah mendapat rehat yang cukup ketika Thailand menumbangkan Malaysia dan Gajah Perang juga perlu bergegas ke Hanoi selepas perlawanan.

“Perlawanan seterusnya Vietnam dianggap mempunyai kelebihan berbanding kami dalam pelbagai cara. Mereka bermain di home untuk perlawanan terakhir dan mempunyai tempoh rehat lebih daripada satu hari.”

“Hari ini vietnam telah berehat sepenuhnya di hotel mereka. Bagi kami, sudah tentu, permainan kedua kami bermain di home. Pada perlawanan pertama, kami berada dalam keadaan yang kurang menguntungkan.”

Mano Polking turut berterima kasih kepada peminat Thailand yang menjadi pemain ke-12 dan kecederaan Teerasil Dangda agak membimbangkan namun mereka masih mempunyai Adisak Kraison.

“Jika saya terpaksa memilih, saya tetap ingin memilih seperti ini. Hari ini saya telah melihat betapa hebatnya peminat. Membantu untuk menjadi kuasa besar untuk pemain dan layak ke final”

“Terima kasih kepada peminat bola sepak Thailand. Kecederaan Mui (Teerasil Dangda) perlu diperiksa semula, tiada masalah kerana kami masih mempunyai golf (Adisak Kraisorn) yang telah melakukan tugas dengan baik hari ini.”

BACA:  "Hanya Jaguh Asia Tenggara" - Thailand Pecat Mano Polking