Senarai Gaji Pemain Pertahanan Tengah Tertinggi Di Dunia

Kedudukan sepuluh teratas untuk pemain pertahanan yang mendapat gaji tertinggi di dunia dalam bola sepak, akan berubah sekiranya Virgil Van Dijk menandatangani perjanjian baru yang dilaporkan akan ditawarkan kepadanya.

Pada zaman kini, pemain yang bermain di posisi bek tengah pun sudah ramai yang mendapat gaji yang sangat tinggi. Ianya kerana mereka mulai menjadi nadi kepada sistem binaan serangan, selain daripada hanya mampu bertahan.

Kereta kebal milik pasukan Liverpool dan Belanda, Virgil Van Dijk dikatakan memperoleh gaji asas £125,000 seminggu atas kesepakatan bersama saat ini bermula dari waktu ia menandatangani kontrak £75 juta dari Southampton pada tahun 2018.

Tetapi Wayne Veysey dari Football Insider melaporkan bahawa gaji Van Dijk akan diselaraskan dengan kenaikan £75,000.

Liverpool berhasrat untuk memberinya gaji sebanyak £ 200,000 seminggu apabila dicampur dengan bonus.

Bekas pemain Celtic dan Southampton itu sememangnya layak menerima gaji yang tinggi selepas melalui karier yang hebat di barisan pertahanan Liverpool. Beliau juga sering menunjukkan aksi-aksi yang semakin baik dari semasa ke semasa.

Selain itu, beliau merupakan pemain terbaik UEFA musim lalu dan pesaing utama dalam Ballon d’Or.

Dan kini beliau sedang berada di prestasi terbaik dalam mengawal barisan pertahanan Liverpool.

Jika dilihat dari aksi dan sumbangan beliau, pendapatan Van Dijk masih boleh dikatakan rendah dalam senarai pendapatan pemain pertahanan yang lain.

Rakan pertahanan tengah Belanda beliau, Matthijs De Ligt masih muda tetapi sudah memperoleh pendapatan setinggi £ 416,000 seminggu termasuk bonus selepas Mino Raiola menguruskan perjanjian yang menguntungkannya pada musim panas lalu.

Kapten Paris Saint-Germain yang kini berusia 35 tahun, Thiago Silva masih memperoleh £ 300,000 seminggu, bersama rakan sepasukannya, Marquinhos, yang membawa pulang £ 216,000.

Pasangan pertahanan tengah Barcelona, ​​Gerard Pique dan Samuel Umtiti masing-masing memperoleh lebih daripada £ 200,000 seminggu. Pertahanan tengah Real Madrid, Sergio Ramos memperoleh pendapatan tidak jauh dari segi pakej bayaran yang diterima oleh Pique dan Umtiti.

Dengan gaji £ 190,000 di Manchester United, kapten Harry Maguire kini merupakan pemain pertahanan yang memperoleh pendapatan tertinggi di England berikutan perpindahan £ 80 jutanya dari Leister.

Namun Van Dijk mungkin akan memintasnya jika Liverpool mengikuti dan memuktamadkan apa yang dijanjikan untuk mendapatkan persetujuan dalam menandatangani perjanjian Kontrak baru nanti.

Sementara itu, skuad Liverpool akan berkongsi bonus £4 juta jika mereka memenangi gelaran Liga Perdana Inggeris yang pertama dalam 30 tahun.

Van dijk yang kini sedang membina keserasian yang baik bersama Joe Gomez dalam barisan pertahanan Liverpool, dan juga merupakan seorang pemain yang sering beraksi sebagai pertahanan utama pasukan bersedia untuk memperoleh sekitar £ 150,000 di atas bonus kemenangan standard yang mereka dapat.

Senarai Gaji Pemain Pertahanan Tengah Tertinggi Di Dunia

Senarai pemain pertahanan yang menerima bayaran tertinggi jika Van Dijk menandatangani perjanjian baru yang dikabarkan:

10. Harry Maguire –  £ 190,000 seminggu

9. Marcelo – £ 200,000 seminggu

8. Sergio Ramos – £ 200,000 seminggu

7. Virgil van Dijk – £ 200,000 seminggu

6. Samuel Umtiti – £ 210,000 seminggu

5. Marquinhos – £ 216,000 seminggu

4. Gerard Pique – £ 220,000 seminggu

3. Lucas Hernandez – £ 250,000 seminggu

2. Thiago Silva – £ 300,000 seminggu

1. Matthijs de Ligt – £ 416,000 seminggu

BACA:  Berapakah Gaji Pengadil Di Piala Dunia 2022?