Kenapa Pemain Jerman Tutup Mulut Ketika Sesi Bergambar?

Jerman dan Jepun turun untuk perlawanan pertama kumpulan E dan aksi dan perlakuan pemain kesebelasan utama Jerman yang menutup mulut ketika sesi bergambar mencuri perhatian.

Kenapakah pemain Jerman menutup mulut ketika sesi bergambar? Adakah kerana mulut mereka berbau busuk?

Tindakan ini adalah satu tindak balas kepada ketegasan FIFA yang melarang Jerman dan beberapa pasukan Eropah yang lain mengenakan lilitan One Love atau lilitan pelangi.

Lantaran itu setiap pemain Jerman menutup mulut mereka dalam gambar pasukan mereka sebagai protes terhadap pengharaman lilitan pelangi oleh FIFA.

Menurut The Athletic. FA Jerman (DFB) mengesahkan bahawa pasukan itu menghasilkan idea itu,

Dalam catatan di akaun Twitter rasmi mereka, Jerman berkata:

“Ia bukan tentang membuat kenyataan politik – hak asasi manusia tidak boleh dirunding. Tidak patut diambil mudah, tetapi ia masih tidak berlaku. Itulah sebabnya mesej ini sangat penting bagi kami.”

“Menafikan kami lilitan adalah sama seperti menafikan suara kami. Kami tetap dengan pendirian kami.”

“Kami mahu menggunakan lilitan kapten kami untuk mengambil pendirian untuk nilai yang kami pegang dalam pasukan kebangsaan Jerman: kepelbagaian dan saling menghormati. Bersama-sama dengan negara lain, kami mahu suara kami didengari.”

Minggu ini dilaporkan bahawa persatuan bola sepak Jerman membawa FIFA ke Mahkamah Timbang Tara Sukan atas larangan mereka terhadap pemain memakai lilitan One Love di Piala Dunia.

Pengarah media DFB. Steffen Simon berkata mereka sedang meneroka kedudukan undang-undang mereka mengenai perkara itu.

“FIFA telah melarang kami daripada menggunakan simbol kepelbagaian dan hak asasi manusia,” katanya.

“Mereka menggabungkan ini dengan ancaman besar sekatan sukan tanpa menyatakannya.”

“DFB sedang menyemak sama ada tindakan FIFA ini adalah sah.”

Isu FIFA tidak membenarkan pasukan bertanding memakai lilitan pelangi menjadi isu kebangsaan di Jerman dan mendapat perhatian naib canselor Jerman Robert Habeck dan Menteri dalam negeri Jerman, Nancy Faeser.

Perdebatan One Love semakin hangat, dengan naib canselor Jerman Robert Habeck memberitahu ZDF:

“Saya bukan penasihat media DFB (FA Jerman) dan saya bukan Manuel Neuer tetapi peluang itu ada. Saya seorang ahli politik yang cuba melakukan tugas saya dengan betul, tetapi apakah yang akan berlaku jika ia berlaku sekarang? Saya ingin tahu dan saya akan mengambil peluang saya.”

Sementara itu, Menteri dalam negeri Jerman, Nancy Faeser, dalam lawatan ke acara DFB di Doha, telah menggelar pendirian Fifa dalam isu itu sebagai “kesilapan besar”, sambil menambah:

“Ini tidak baik, bagaimana persekutuan diletakkan di bawah tekanan. Ini bukan jaminan keselamatan yang saya terima daripada menteri dalam negeri [Qatar]. Pada zaman hari ini adalah tidak dapat difahami bahawa Fifa tidak mahu orang ramai secara terbuka bertolak ansur dan menentang diskriminasi. Ia tidak sesuai dengan zaman kita dan ia tidak sesuai dengan orang ramai.”

Pendirian FIFA dalam isu lilitan pelangi yang dilarang bagi menghormati Qatar telah dianggap sebagai satu kesilapan besar dan telah menekan persatuan bola sepak Jerman (DFB).

Seperti FA Inggeris, DFB memutuskan untuk menghidupkan semula keputusannya untuk memakai lilitan pelangi di bawah tekanan daripada Fifa.

Akibatnya Pasar Raya terbesar di Jerman, Rewe telah menamatkan kempen pengiklanan dengan DFB. Ketua eksekutif REWE Lionel Souque menambah:

“Kami menyokong kepelbagaian dan bola sepak adalah kepelbagaian. Tingkah laku skandal FIFA bagi saya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif sebuah syarikat yang pelbagai, serta peminat bola sepak, sama sekali tidak boleh diterima.”

BACA:  Reus: Setiap Pemain Bolasepak Ada Pasang Surut, Kecuali Ronaldo & Messi