MFL Akhirnya Batalkan Penyertaan Perlis Dalam Liga Malaysia Berikutan Masalah Kewangan

Akhirnya selepas hampir 3 bulan dibelenggu pelbagai kontroversi, Malaysian Football League (MFL) sebulat suara mengambil keputusan untuk membatalkan penyertaan Perlis dalam Liga Malaysia bagi saingan tahun 2019.

Perkembangan tergempar ini hadir selepas beberapa pemain utama Perlis seperti Safee Sali dan Bahdri Radzi mengambil keputusan untuk meninggalkan pasukan dan menyertai pasukan lain menjelang penutupan jendela perpindahan pemain.

Janji Presiden PFA hanya tinggal janji. Janji harum manis masih lagi manis. (Kredit – MFL)

Malaysian Football League (MFL) menerusi Ahli Lembaga Pengarah MFL sebulat suara telah bersetuju untuk membatalkan penyertaan Perlis dalam Liga Malaysia 2019 berkuatkuasa, hari ini.

Keputusan Ahli Lembaga Pengarah MFL untuk membatalkan penyertaan Perlis dibuat selepas meneliti secara terperinci dokumen kewangan yang diserahkan oleh Persatuan Bolasepak Perlis (PFA) pada tarikh akhir Isnin lalu (18 Februari 2019).

Berdasarkan dokumen kewangan berkenaan, Ahli Lembaga Pengarah MFL mendapati sumber pendapatan PFA termasuk daripada penajaan berdasarkan perancangan kewangan mereka tidak mencukupi untuk menguruskan pasukan bersaing dalam Liga Malaysia musim ini.

MFL sudah memberikan bantuan dan ruang secukupnya untuk Perlis mengatasi masalah kewangan mereka dan akhirnya satu keputusan perlu dibuat bagi memastikan ia tidak memberi kesan lebih buruk kepada pemain-pemain dan Liga Malaysia itu sendiri.

Dengan keputusan pembatalan penyertaan Perlis, kami prihatin dengan kemelut yang bakal dihadapi pemain Perlis. Justeru itu, Ahli Lembaga Pengarah MFL juga bersetuju untuk melanjutkan tempoh pendaftaran pemain-pemain Perlis selama 30 hari bermula hari ini bagi memberikan ruang kepada mereka mencari pasukan baharu memandangkan tempoh pendaftaran pemain akan ditutup pada jam 11.59 malam ini.

Selain kes Perlis, MFL turut mengkaji enam lagi pasukan yang berdepan masalah tunggakan gaji tetapi buat masa ini kami mengumumkan dahulu keputusan melibatkan Perlis kerana ia adalah kes lebih berat dan mendapat perhatian ramai pihak.

Ahli Lembaga Pengarah MFL kini sedang menilai kes enam lagi pasukan itu dan akan mengumumkan keputusan dalam masa terdekat.

Untuk makluman, Perlis mendapat slot untuk menggantikan tempat MIFA dalam Liga Premier selepas kelab yang kini dikenali sebagai Petaling Jaya City FC itu dinaikkan taraf ke unifi Liga Super susulan penarikan diri Felcra FC.

Pemilihan Perlis itu dibuat selepas Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) membuka permohonan kepada pasukan berminat dan akhirnya mencadangkan tiga pasukan iaitu Kuching FA, ATM dan Perlis dari Piala FAM untuk mengisi slot Liga Premier berdasarkan dokumen perancangan pasukan berkenaan termasuk aspek kewangan.

Daripada tiga pasukan ini, Ahli Lembaga Pengarah MFL kemudian membuat pemilihan berdasarkan kriteria tertentu antaranya kekuatan penyokong, masalah hutang dan perancangan kewangan menjadi faktor pemilihan Perlis untuk bermain dalam Liga Premier musim ini.

Safee akhirnya angkat kaki gara-gara masalah gaji

Persatuan Bolasepak Perlis (PFA) dan MFL telah membuat perjanjian bersama yang mana mereka diberikan tempoh 60 hari menyelesaikan masalah tunggakan gaji sementara MFL menyekat geran tahunan mereka pada 28 Disember lalu.

MFL telah meminta Presiden PFA, Datuk Ahmad Amizal Shaifit Ahmad Rafie menyerahkan segala bukti dokumen kedudukan kewangan mereka sebelum 15 Februari lalu namun maklumat diberikan tidak cukup dan PFA diberikan tempoh 48 jam lagi untuk menyerahkan dokumen tambahan itu.

BACA:  MFL Perkenal Piala iflix Yang Bakal Menemukan Pasukan Pilihan Peminat Dari Selatan & Utara