Real Madrid, Barcelona dan Juventus Pertahankan Liga Haram dan Kecam UEFA

Penyokong tegar idea pembentukan liga haram, Real Madrid, Barcelona dan Juventus terus pertahankan European Super League dari dikuburkan dan membuat kecaman kepada UEFA yang menjadi penghalang terbesar.

UEFA telah berjaya memujuk atau memaksa 9 sembilan pasukan yang menarik diri supaya berikrar sumpah taat setia bersama UEFA dan kejohanan kelolaan mereka melalui satu Deklarasi Komitmen Kelab.

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United dan Tottenham Hotspur di sususli AC Milan, Inter Milan dan Atletico Madrid juga telah mengaku salah dan didenda dengan sejumlah wang.

Selepas hukuman itu diumumkan maka dengan serta merta Real Madrid, Barcelona dan Juventus telah melancarkan serangan menentang UEFA melalui satu kenyataan yang amat keras dan pedas.

1. Super League tidak salah dari segi undang-undang cuma UEFA dan FIFA mengahalang pembentukan liga ini dan hanya akan berjalan dengan jika diakui dan diiktiraf UEFA dan FIFA.

2. Liga Super dirancang bersama 12 kelab pengasas untuk selamatakan bola sepak, membawa kestabilan dan keluar dari masalah kewangan bola sepak.

3. Kelab di Super League akan menerima bayaran berganda berbanding apa yang dibayar UEFA dan akan menarik lebih ramai peminat dari seluruh dunia.

4. UEFA tidak menyediakan saluran komunikasi yang betul bagi membolehkan idea Super League direalisasikan.

5. 9 kelab yang menarik diri telah ditekan dan dipaksa untuk menandatangani deklarasi dan mengaku kesilapan.

6. Super League akan diteruskan demi kelangsungan dan kelestarian bola sepak.

Kenyataan ini dikeluarkan secara bersama oleh Real Madrid, Barcelona dan Juventus dan ini merupakan kenyataan penuh:

Berkaitan dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh UEFA pada 7 Mei mengenai Liga Super dan kedudukan yang diambil oleh 9 kelab pengasasnya, Fútbol Club Barcelona, ​​Juventus dan Real Madrid Club de Fútbol menyatakan perkara berikut:

(i) Kelab-kelab pengasas telah menderita, dan terus menderita, tekanan, ancaman, dan kesalahan pihak ketiga yang tidak dapat diterima untuk meninggalkan projek dan oleh itu berhenti dari hak dan kewajipan mereka untuk memberikan penyelesaian kepada ekosistem bola sepak melalui cadangan konkrit dan dialog yang membina. Ini tidak dapat ditoleransi berdasarkan aturan undang-undang dan Tribunal telah memutuskan menyokong cadangan Liga Super dan memerintahkan FIFA dan UEFA secara langsung atau melalui badan gabungan mereka, untuk tidak mengambil tindakan yang dapat menghalang inisiatif ini dengan cara apa pun ketika pengadilan prosiding belum selesai.

(ii) Projek Liga Super dirancang bersama oleh 12 kelab pengasasnya:

a) dengan tujuan untuk memberi jalan keluar kepada situasi semasa yang tidak dapat dikekalkan dalam industri bola sepak. 12 kelab pengasas mempunyai kebimbangan yang sama – seperti pihak berkepentingan lain dalam bola sepak Eropah -, terutama dalam konteks sosio-ekonomi semasa, bahawa pembaharuan struktur sangat diperlukan untuk memastikan sukan kita kekal menarik dan bertahan dalam jangka panjang. Sehubungan itu, pada 18 April, mereka mengumumkan kesediaan mereka untuk mewujudkan Liga Super dan mewujudkan saluran komunikasi dengan UEFA dan FIFA, dalam semangat kerjasama yang membina antara kedua-dua belah pihak, seperti yang diberitahu kepada masing-masing pada tarikh tersebut ;

b) dengan sangat menghormati struktur dan ekosistem bola sepak semasa. Kelab-kelab pengasas dengan tegas bersetuju bahawa Liga Super hanya akan berlangsung jika pertandingan seperti itu diakui oleh UEFA dan / atau FIFA atau jika, sesuai dengan undang-undang dan peraturan yang berlaku, ia dianggap sebagai pertandingan yang sesuai untuk semua tujuan dengan kesinambungan kelab pengasas dalam pertandingan domestik masing-masing. Namun, walaupun mengetahui syarat-syarat di atas, UEFA dan FIFA setakat ini enggan mewujudkan saluran komunikasi yang sesuai; dan

c) Untuk membawa kestabilan kewangan kepada seluruh keluarga bola sepak Eropah, yang kini berada di bawah kesan krisis mendalam yang mengancam kelangsungan hidup banyak kelab. Perjanjian itu, komitmen yang diumumkan untuk mewujudkan pembayaran solidariti tahunan untuk jumlah tahunan yang dijamin yang berlipat kali ganda dari jumlah yang diberikan oleh UEFA, dan kewajiban untuk memperkuat peraturan kelestarian kewangan, melalui penciptaan sistem kawalan yang jelas, telus dan berkesan yang disahkan oleh pakar.

(iii) 12 kelab pengasas juga mengakui bahawa Liga Super adalah peluang unik untuk menawarkan peminat di seluruh dunia perlawanan terbaik dan untuk memningkatkan minat global dalam sukan ini, yang bukan “diberikan” dan ditantang oleh tren generasi baru . Lebih-lebih lagi, salah satu objektif utamanya adalah untuk mempromosikan bola sepak wanita di peringkat global, peluang luar biasa, tetapi sekarang diremehkan, untuk sektor ini.

(iv) Kami menyedari pelbagai reaksi terhadap inisiatif Liga Super. Kami bersedia mempertimbangkan semula pendekatan yang dicadangkan, jika perlu. Namun, kami akan menjadi sangat tidak bertanggungjawab jika mengetahui keperluan dan krisis sistemik di sektor bola sepak, yang menyebabkan kami mengumumkan Liga Super, kami meninggalkan misi tersebut untuk memberikan jawapan yang efektif dan lestari terhadap persoalan eksistensial yang mengancam industri bola sepak .

(v) Kami kesal apabila melihat bahawa rakan-rakan dan rakan pengasas projek Liga Super kini telah berada dalam kedudukan yang tidak konsisten dan bertentangan ketika menandatangani sejumlah komitmen kepada UEFA semalam. Namun, memandangkan isu-isu penting yang menyebabkan 12 kelab pengasas mengumumkan Liga Super beberapa minggu yang lalu belum hilang, kami mengulangi bahawa, untuk menghormati sejarah kami, untuk mematuhi tanggungjawab kami terhadap pihak berkepentingan dan peminat kami, untuk kebaikan bola sepak dan untuk kelangsungan kewangan sektor ini, kita mempunyai kewajiban untuk bertindak dengan cara yang bertanggung jawab dan bertahan dalam mencari penyelesaian yang memadai, walaupun terdapat tekanan dan ancaman yang tidak dapat diterima dan berterusan yang diterima oleh UEFA.

(vi) Sebahagian besar, kami mengulangi kepada FIFA, UEFA dan semua pihak yang berkepentingan bola sepak, seperti yang telah kami lakukan beberapa kali sejak pengumuman Liga Super, komitmen dan kemahuan kami untuk berdiskusi, dengan hormat dan tanpa tekanan yang tidak dapat ditoleransi dan sesuai dengan peraturan undang-undang, penyelesaian yang paling tepat untuk kelestarian seluruh keluarga bola sepak.

BACA:  Alex Ferguson: ESL Pengakhiran Sejarah Bola Sepak Selama 70 Tahun