Indonesia Ke Final, Beraksi 10 Pemain Dan Skor Last Minute Lawan Vietnam

Pasukan kebangsaan B-22 Indonesia berjaya menamatkan rekod kemarau kemenangan ke atas Vietnam dalam Sukan SEA. Rekod selama 12 tahun itu akhirnya lebur jua.

Skuad kebangsaan Indonesia U-22 berjaya melakar kemenangan ke atas Vietnam dengan skor 3-2 di Stadium Olimpik, Phnom Penh pada petang tadi.

Pasukan kebangsaan B-22 Indonesia menang menerusi jaringan Komang Teguh, Muhammad Ferarri dan Taufany Muslihuddin.

Separuh masa pertama

Perlawanan yang diadakan di Stadium Olimpik di Phnom Penh itu dimulakan dengan tempo sederhana. Kedua-dua pasukan masih berhati-hati dalam membina serangan.

Permainan baru masuk minit ke-10, Indonesia dengan cemerlang berjaya mendahului terlebih dahulu. Bermula dari hantaran jauh Pratama Arhan, Komang Teguh Trisnanda memasuki kotak penalti Vietnam dan kemudian menanduk bola dan masuk ke gawang Vietnam. Kedudukan berubah kepada 1-0 untuk Indonesia.

Gol ini jelas menaikkan semangat Garuda Muda. Di mana pasukan kebangsaan Indonesia B-22 semakin yakin untuk menyerang, manakala Vietnam turut meningkatkan intensiti serangan mereka untuk menyamakan kedudukan.

Kedua-dua pasukan mencipta beberapa peluang melalui serangan yang saling berbalas.

Bagaimanapun, penyudah akhir kedua-dua pasukan tidak cukup bagus sehingga peluang yang dicipta gagal bertukar menjadi gol.

Pada minit ke-35, Vietnam akhirnya menyamakan kedudukan 1-1.

Bermula dengan umpan licik dari Vo Minh Trong, bola berjaya ditanduk oleh Nguyen Van Tung dan bola terkena tiang gol Indonesia dan melantun ke gawang Indonesia.

Gol Van Tung mengubah fasa perlawanan. Pasukan kebangsaan Vietnam semakin kerap menyerang pertahanan Indonesia.

Garuda Nusantara mampu membendung serangan Vietnam, sehingga apabila separuh masa pertama tamat kedudukan 1-1.

Separuh masa kedua

Perjalanan perlawanan pada separuh masa kedua, tempo perlawanan tidak berkurangan. Kedua-dua pasukan bertukar serangan dari awal permainan.

Pasukan kebangsaan Indonesia B-22 sekali lagi berjaya menjaringkan gol pantas pada awal separuh masa kedua.

Bermula dari hantaran jauh Pratama Arhan, bola berjaya ditepis oleh penjaga gol Vietnam.

Bola itu bagaimanapun jatuh di kaki Marselino Ferdinan, dan pemain tengah itu melepaskan rembatan rendah yang terkena kaki Muhammad Ferrari dan bola masuk ke gawang Vietnam. Indonesia sekali lagi di hadapan dengan 1 gol dengan skor 2-1.

Gol ini menjadikan Indonesia lebih yakin untuk menghadapi Vietnam. Tetapi tidak lama kemudian, Indonesia terpaksa bermain dengan 10 pemain. Arhan mendapat kad kuning kedua kerana melakukan kesalahan cuai sehingga Indonesia terpaksa bermain dengan 10 pemain.

Memiliki kelebihan pemain menjadikan Vietnam semakin garang untuk menyerang gawang Indonesia. Namun Garuda Nusantara mampu bertahan dengan baik dan membendung serangan Vietnam.

Pada minit ke-78 gol Indonesia kembali bocor. Bagas Kaffa yang cuba mengeluarkan bola lintang lawan, namun bola itu sebaliknya masuk ke gawang Indonesia. Kedudukan kembali seri 2-2.

Gol ini membuatkan Vietnam lebih yakin untuk menyerang. Sementara itu, Indonesia tidak hanya berputus asa dan terus memberikan tentangan sengit kepada Vietnam.

Pada masa kecederaan, Indonesia berjaya menjaringkan gol ketiga dalam perlawanan ini. Melalui corak serangan balas.

Muhammad Taufany melepaskan rembatan rendah dari luar kotak penalti yang gagal diselamatkan oleh penjaga gol Vietnam itu. Kedudukan bertukar kepada 3-2 memihak Indonesia.

Vietnam mulai panik dan menekan gear tinggi untuk mencari gol penyamaan. Namun Indonesia menikmati kemenangan manis.

Indonesia mara ke final, menunggu lawan daripada satu lagi separuh akhir melibatkan Thailand vs Myanmar.

Susunan pemain

Pasukan Kebangsaan Indonesia: Ernando Ari Sutaryadi;Alfaandra Dewangga, Rizky Ridho, Bagas Kaffa, Komang Teguh Trisnanda, Ananda Raehan, Pratama Arhan; Marselino Ferdinan, Witan Sulaeman, Fajar Fatur Rachman, Ramadhan Sananta

Jurulatih: Indra Sjafri

Vietnam: Quan Van Chuan; Phan Tuan Tai, Tran Quang Thing, Nguyen Ngoc Thang, Le Van Do, Nguyen Van Tung, Nguyen Thanh Nhan, Nguyen Thai Son, Ho Van Cuong, Vo Minh Trong, Nguyen Duc Phu

Jurulatih: Philippe Trousser

BACA:Β  Park Hang-seo Tubuh Akademi Bolasepak Park Hang-seo Di Hanoi Demi Masa Depan Vietnam