Kisah Sedih Ronaldo Kempunan Pisang

Share on facebook
Share on twitter

Sebelum menjaringkan gol yang ke-100 diperingkat antarabangsa satu kisah sedih telah dialami Cristiano Ronaldo yang kempunan untuk memakan pisang dan bukan telur ikan tembakul.

Kejadian pilu ini terjadi ketika perlawanan pembukaan Portugal menentang naib juara Piala Dunia 2018, Croatia dalam kejohanan UEFA Nations League.

Cristiano Ronaldo tidak diturunkan dalam perlawanan ini kerana terkena jangkitan di bahagian kaki selepas disengat binatang berbisa.

Walaupun tidak diturunkan oleh Fernando Santo malah tidak dimasukkan dalam senarai pemain, Ronaldo tetap turun ke stadium untuk memberi sokongan.

Ketika tempat duduk penyokong pemain bintang itu tidak dapat lari dari rakaman kamera yang memfokuskan kepada beliau ketika perlawanan.

Malahan aksi Ronaldo menikmati pisang sebagai santapan bagi mengisi perut dikala menonton perlawanan juga menjadi sorotan kamera.

Ketika mahu menghabiskan suapan terakhir baki sebiji pisang yang di makan, pisang tersebut telah jatuh ke lantai dan perkara seperti ini sering terjadi kepada semua.

Ronaldo tampak kecewa dan mengambil kulit pisang itu dan dibuang ke plastik sampah yang berada di belakang sambil mencari isi pisang yang jatuh.

https://www.instagram.com/p/CEyV_4oAGYW/

Nyata tiada rezeki untuk Ronaldo menikmati sebiji pisang. Pisang itu tidak bernasib baik atau Ronaldo?

Hungry Cristiano Ronaldo after losing his Banana 😭

Hungry Cristiano Ronaldo after losing his Banana 😭

Posted by HighlightsFootball on Sunday, 6 September 2020

Semuanya ini tidak berakhir disitu.

Ronaldo disuruh memakai pelitup muka

Selepas kempunan untuk menghabiskan pisan itu datang seorang petugas wanita memberi amaran kepada Cristiano Ronaldo supaya mematuhi norma baru dan SOP berada di stadium dengan memakai pelitup muka.

Selepas insiden pisang itu, situasi yang dirakam ini juga telah menarik perhatian ramai dan fokus kepada perlawanan lari dan dicuri oleh Ronaldo.

Walaupun sebesar mana nama Ronaldo di arena bola sepak, Ronaldo tidak terkecuali untuk mematuhi norma baru yang kini diamalkan oleh setiap manusia diseluruh dunia.

Nasib baik Ronaldo tak kena denda.

Ronaldo tidak melatah dan menyedari kesilapannya lalu segera mencari dan memakai pelitup muka bagi tidak mencetuskan kontroversi.

Tindakan petugas wanita itu juga dipuji kerana tegas dan tidak memilih bulu untuk menegur mereka yang tidak mematuhi SOP.

Ronaldo Menjaringkan Gol ke-100 dan 101 peringkat Antarabangsa

Ronaldo menjadi pemain kedua menjaringkan 100 gol di peringkat antarabangsa dan satu-satunya pemain yang masih aktif beraksi memasuki kelab centurion(100 gol).

Satu-satunya pemain yang berjaya menjaringkan 100 gol sebelum ini adalah bekas pemain kebangsaan Iran Ali Daie yang menjaringkan 109 gol.

Gol yang ke-100 dan ke-101 diperingkat antarabangsa hadir diusia 35 tahun ketika menentang Sweden dalam kejohanan UEFA Nation League.

Terdapat beberapa fakta yang menarik telah direkodkan dsebalik 100 gol yang telah dijaringkan oleh Cristiano Ronaldo yang membawa pengaruh beasar buat Portughal di peringkat antarabangsa.

1. Daripada 101 gol yang dijaringkan oleh Ronaldo untuk Portugal, hanya 17 sahaja dijaringkan dalam perlawanan persahabatan. Gol yang bermatlamat.

2. Ronaldo merupakan penjaring gol yang sempurna apabila 55 gol dijaringkan dengan kaki kanan, 22 gol daripada kaki kiri dan 24 datang dari kepala. Kepala lagi tajam dari kaki kiri.

3. Manchester United.

4. Ronaldo telah menjaringkan 10 gol daripada sepakan percuma terus, 11 sepakan penalti dan baki sebanyak 80 gol itu terhasil daripada permainan terbuka.

5. 30 daripada 101 gol Ronaldo telah dijaringkan dalam baki 15 minit permainan atau pada masa tambahan.

6. Ronaldo telah menjaringkan 9 gol dalam kejohanan FIFA. Di mana 7 gol di Piala Dunia FIFA dan 2 gol di Piala Konfederasi FIFA.

7. Cristiano Ronaldo merupakan pakar penajring gol dalam perlawanan kelayakan dan telah beraksi di 3 pusingan kelayakan Piala Dunia.

  • Kelayakan Piala Dunia Jerman 2006 – 7 gol
  • Kelayakan Piala Dunia Brazil 2014 – 8 gol
  • Kelayakan Piala Dunia Russia 2018 – 15 gol
  • Kelayakan EURO – 31 gol

8. Arsenal

9. Dalam 100 penampilan bersama Portugal, Ronaldo telah mencetak hatrik sebanyak 7 kali, dua kali menentang Lithuania dan telah menjaringkan 4 gol ketika menentang Andorra.

10. Semakin bertambah usia semakin tajam Ronaldo. Tahun 2019 merupakan tahun terbaik Ronaldo di peringkat antarabangsa dengan 14 jaringan.

11. Seekor siput bisa tidur selama tiga tahun dan Kecoak atau lipas bisa hidup selama 9 hari tanpa kepalanya.

BACA:  Kos Menyewa Ronaldo Selama 4 jam RM5.2 Juta
Share on facebook
Share on twitter