Liverpool Keluar Kenyataan Rasmi Perangi Kezaliman VAR Dan Mutu Pengadilan EPL

Liverpool bertindak mengeluarkan satu kenyataan tegas berkenaan keputusan pengadilan dalam perlawanan pada hujung minggu lalu dan turut menuduh PGMOL berkompromi dengan integriti kesukanan.

Kelab berpengkalan di Anfield itu berang apabila jaringan Luis Diaz dalam perlawanan menentang Tottenham yang berkesudahan dengan kekalahan 2-1 pada hujung minggu lalku dibatalkan.

Liverpool melalui kenyataannya berkata pihak kelab akan menilai dan menggunakan semua pilihan yang ada untuk menentang kezaliman berkaitan teknologi bantuan pengadil (VAR) yang dianggap gagal berfungsi sebagaimana sepatutnya.

Pada ketika ini masih terlampau awal untuk berkata Liverpool turut akan menggunakan saluran perundangan untuk memperjuangkan kes tersebut.

Kem Liverpool turut dipercayai marah dengan peranan Darren England – pengadil VAR dalam perlawanan tersebut – yang menjadi punca utama jaringan Diaz yang jelas sah dibatalkan kerana offside.

Kualiti pengadilan sedemikian tidak boleh diterima sama sekali.

Isu yang cuba dipertengahkan oleh Liverpool bukan sahaja mengenai keputusan pengadil pada hujung minggu lalu, tetapi turut mengenai peraturan bola sepak yang diabaikan disebabkan oleh protokol VAR.

“Liverpool mengambil maklum pengakuan PGMOL mengenai kegagalan [pengadil] pada malam tadi. Ia jelas peraturan sebenar bola sepak tidak digunapakai, menyebabkan integriti kesukanan turut dipersoalkan.

“Kami sedar akan tekanan dihadapi pegawai perlawanan tetapi ia tidak sepatutnya menganggu atau dipengaruhi sepenuhnya terutama dengan adanya sistem VAR.

“Ia sangat sukar dan membuatkan rasa tidak puas hati kerana tiada usaha untuk memberikan lebih banyak masa agar keputusan yang tepat dilakukan [oleh pengadil], dan tiada campur tangan khusus [daripada VAR] untuk itu.”

Sehubungan dengan itu Liverpool menuntut agar ada tindakan segera dan resolusi boleh dilakukan selepas pengakuan PGMOL bahawa jaringan Luis Diaz sepatutnya diberikan.

Liverpool turut menegaskan kesilapan manusia tidak boleh diterima sebelum semakan semula dilakukan [ketika perlawanan]. Dan semua semakan harus dilakukan tanpa berselindung.

Dalam perlawanan pada hujung minggu lalu jaringan babak pertama Diaz dibatalkan dan ulang tayang video jelas menunjukkan Cristian Romero berada di posisi yang membenarkan jaringan tersebut sepatutnya diberikan.

“Usaha ini adalah penting untuk keputusan pada masa depan untuk semua kelab dengan jaminan penambahbaikkan akan dilakukan dalam memastikan situasi sama tidak lagi berulang selepas ini,” tambah kenyataan tersebut.

“Pada masa yang sama pihak kelab akan menilai semua pilihan yang ada untuk mendesak semakan segera dan resolusi baharu dapat dilakukan.”

Kejadian berkaitan VAR pada hujung minggu lalu adalah yang terbaru membabitkan Liverpool sejak dua tahun lalu.

Sebelum ini mementang lawan yang sama dalam perlawanan yang diadili Paul Tierney, pegawai perlawanan gagal melayangkan kad merah kepada Harry Kane dan tidak memberikan sepakan penalti kepada Liverpool selepas Diogo Jota dikasari.

Jurgen Klopp dalam temubual selepas perlawanan pada Sabtu lalu berkata permohonan maaf PGMOL tidak akan mengubah keadaan jika keputusan perlawanan kekal sama.

BACA:  Aksi Kelakar Dan Tidak Masuk Akal Adrian Mengoyakkan Jiwa Penyokong Liverpool