Van Dijk: “Ingatlah Semua Betapa Bagusnya Kita”

Virgil van Dijk menggesa rakan rakannya yang lain dalam pasukan Liverpool untuk mengingatkan dunia “betapa bagusnya kami” ketika The Reds mengintai peluang untuk bangkit daripada kekalahan mengecewakan di Nottingham Forest apabila mereka bertandang ke Ajax pada hari Rabu.

Skuad kendalian Jurgen Klopp itu mencatat kemenangan berturut-turut dalam Liga Perdana ke atas West Ham dan Manchester City dalam prestasi terbaik, tetapi tewas mengejut 1-0 di pasukan yang bergelut di zon penyingkiran, Nottingham Forest pada hari Sabtu.

Ianya bukan jenama kek, tetapi nama sebuah kelab yang ada 2 kejuaraan UCL.

Dalam kekalahan yang memalukan itu, Liverpool mempersia siakan banyak peluang, lantas telah merumuskan tentang musim yang mengecewakan setakat ini untuk The Reds, yang berada di tempat kelapan dalam liga dan 12 mata di belakang pendahulu Arsenal.

Bagaimanapun, Liverpool masih boleh memastikan bola sepak kalah mati Liga Juara-Juara milik mereka dengan 2 baki perlawanan.

Jika Liverpool mengelak kekalahan di Ajax mereka akan mara penuh bergaya. Bek tengah Van Dijk mengeluarkan peringatan kepada rakan sepasukannya mengenai kualiti mereka.

“Apa yang pengurus katakan selepas perlawanan, kami hanya perlu dipersalahkan, kami mempunyai peluang untuk menjaringkan gol dan pada hari lain, peluang peluang seperti itu  akan masuk,” kata pemain antarabangsa Belanda itu sambil menunjukkan muka bengisnya.

“Ia adalah minggu yang sangat sengit dan sukar, dengan kemenangan hebat menentang City dan sukar menentang West Ham. Kemudian perlawanan di tempat lawan, sepak mula awal menentang Forest, yang bergelut sebelum perlawanan kami.”

“Kami mencuba segala-galanya tetapi kami tidak menang; kami tahu persembahan kami, secara amnya, perlu konsisten seperti [pada musim-musim sebelumnya], itulah yang kami cuba lakukan.”

“Kami cuba menyusunnya dan melakukan segala-galanya mengikut kemampuan yang ada pada kami, itulah yang perlu kami lakukan, jadi itulah keadaan kami. Kami tidak seharusnya melupakan betapa baiknya kami sebelum ini, mengekalkan keyakinan dan cuba untuk konsisten semula.”

Ketika pasukan bimbungan Alfred Schreuder kehilangan lima mata dalam dua perlawanan di kedua-dua perlawanan selepas rehat antarabangsa terakhir, mereka telah kembali ke prestasi terbaik mereka dalam beberapa minggu kebelakangan ini untuk membuka pendahuluan empat mata di puncak Eredivisie.

Van Dijk mengakui tugas sukar yang menanti Liverpool, yang memenangi tiga perlawanan terakhir Liga Juara-Juara menentang Ajax, ketika pasukannya bersiap sedia untuk melawat Amsterdam.

“Mereka juga tidak mempunyai momen terbaik, tetapi saya tahu bagaimana ia boleh berada di sini pada malam Liga Juara-Juara dan itu adalah sesuatu yang kami bersedia,” tambah pemain pertahanan tengah itu.

“Kami perlu menyaingi mereka dan melakukan lebih banyak lagi – ia akan menjadi menarik. Kami tidak datang ke sini untuk bertahan atau seri, kami mahu memenangi perlawanan, tunjukkan kualiti kami dan pastikan kami melalui esok.

“Mereka akan tahu betapa sukarnya, kami perlu yakin dan menikmati acara itu. Semua orang mahu berada pada tahap ini.”

Liverpool merupakan juara eropah enam kali dalam sejarah pertandingan itu. Namun musim ini bergelut dengan prestasi pada awal musim. Dengan beberapa keputusan agak kelakar dicatatkan.

Selain itu Liverpool berdepan dengan masalah kecergasan dan kecederaan yang membimbangkan.

Jurgen Klopp turut mengingatkan anak anak buahnya agar kekal fokus di dalam tugasan mereka untuk memastikan tempat ke 16 akhir Liga Juara Juara Eropah musim ini berjaya disahkan terlebih dahulu.

BACA:  Mignolet Cari Jalan Keluar Dari Liverpool, Barcelona Dikhabarkan Berminat