Arsenal Dapat Kelebihan Besar Apabila Casemiro Kutip Kad Kuning

Pendahulu Premier League, Arsenal mendapat kelebihan awal menjelang pertemu menentang Manchester United apabila Casemiro telah mengutip kad kuning ketika menentang Crystal Palace.

Kebimbangan Manchester United berpotensi kehilangan Casemiro untuk perlawanan menentang Arsenal akhirnya menjadi kenyataan dan terjadi pada saat akhir.

Pada minit ke-81 Erik Ten Hag seperti sudah bersedia mengeluarkan Casemiro namun Wilfred Zaha berjaya melepasi benteng pertahanan dan satu terjahan lambat terpaksa di lakukan Casemiro untuk menyelamatkan keadaan.

Pengadil tidak mempunyai pilihan lain melainkan melayangkan kad kuning kepada pemain berusia 30 tahun itu dan pastinya ketiadaan Casemiro menjadi berita baik buat Arsenal.

Pemain Premeir League diberikan sedikit kelonggaran berhubung kad kuning yang merupakan kad amaran dua kad kuning berturut-turut dalam satu perlawanan membawa kepada kad merah, tetapi pesalah berulang dalam perlawanan berbeza turut menghadapi risiko penggantungan.

Mana-mana pemain yang dilayangkan lima kad kuning dalam 19 perlawanan liga pertama musim ini (separuh musim) akan menjalani hukuman larangan satu perlawanan dalam liga. A

Adalah penting untuk diketahui bahawa penggantungan kad kuning tidak lagi dibawa ke dalam salah satu pertandingan domestik, walaupun kad merah masih berlaku. Ini bermakna digantung kerana kad kuning di liga perlu menjalani penggantungan dalam perlawanan liga sahaja.

Mencapai 19 perlawanan menawarkan kelonggaran yang relatif di mana semua kad kuning dikumpul (4 kad kuning) telah terhapus, tetapi amaran dari separuh pertama musim ini tidak dihapuskan sepenuhnya.

Mereka yang mengumpul 10 kad kuning Liga Perdana sebelum dan termasuk perlawanan ke-32 musim ini mesti menjalani penggantungan dua perlawanan lagi. Bermakna dalam 32 perlawanan pemain tidak boleh mengumpul 10 kad kuning jika tidak mahu digantung.

Sebelum perlawanan Erik Ten Hag sudah menyatakan kebimbangan yang menjadi kenyataan ini:

“Kami tidak mahu Casemiro mendapat kad kuning dalam perlawanan ini. Tapi ia mengenai kemenangan hari ini.”

Dengan penggantungan Casemiro selama satu perlawanan, Erik Ten Hag mungkin akan kembali kepada pilihan yang ada sama ada Fred atau Scot McTominay yang selama ini jelas gagal untuk memainkan peranan seperti Casemiro.

Namun selepas perlawanan, Erik Ten Hag mengingatkan semua bahawa ketika mereka menewaskan Arsenal pada awal musim, Casemiro tidak bermain:

“Kali terakhir kami tewaskan Arsenal adalah tanpa Casemiro jadi kali ini kami perlu lakukan perkara yang sama.”

“Casemiro sangat jelas pemain yang sangat penting untuk kami dan dia adalah salah satu sebab kami berada di posisi kami berada sekarang.

“Kami mempunyai skuad dan kami mesti mengisi kekosongan yang ditinggalkan dan membuat rancangan rapi dan pasukan perlu mengisinya. Sebagai pasukan kami sudah tunjuk bagaimana untuk tewaskan Arsenal.”

Bercakap mengenai cabaran Casemiro terhadap Wilfred Zaha, Erik Ten Hag memberitahu Sky Sports:

“Saya fikir ia adalah naluri, dia pergi untuk bola.”

“Dia terlepas bola tetapi ia agak jelas, di sebelah kanan kami, ia mungkin situasi berbahaya. Dia mahu menghentikannya. Itu reaksinya, ia agak jelas.

“Kali terakhir kami menewaskan Arsenal tanpa Casemiro, jadi kali ini kami perlu melakukan perkara yang sama.”

BACA:  De Paul Dan Koke Patut Bersyukur Bola Rembatan Casemiro Tidak Mengenai Mereka