Endo Sedia Untuk Sekat Serangan City Dan Menang

Pemain tengah Liverpool, Wataru Endo menyatakan dia sudah sedia untuk menyekat barisan serangan Manchester City aksi di Anfield pada hari ini.

Dipetik dari laman web rasmi kelab, Ahad, Endo menjelaskan Liverpool mesti berada pada tahap terbaik bagi menangkis gelombang serangan Erling Haaland dan rakan-rakannya.

Manchester City berdepan Liverpool dalam Liga Perdana malam ini, Pep Guardiola bercakap tentang keinginannya untuk memenangi kejuaraan keempat berturut-turut beberapa hari lalu.

Sambil waspada dengan kualiti Liverpool pada ketika ini. Namun Man City kelihatan lebih meyakinkan berdasarkan prestasi semasa kerana Liverpool bergelut untuk memenangi aksi sebelum ini.

Endo menjadi watak penting di tengah dalam beberapa perlawanan Liverpool sejak akhir akhir ini. Dia sudah bersedia untuk menyekat serangan Man City di tengah.

“Apabila menyerang mereka bermain dengan sangat baik dan mereka mempunyai ramai penyerang yang bagus, jadi saya perlu cuba menghalang mereka di bahagian tengah. Saya fikir itu adalah tugas saya, saya akan bersedia untuk itu,” kata Endo.

Pemain dari Jepun yang senegara dengan kakek itu berkata, dia tidak sabar untuk bersaing untuk merasai suasana perlawanan sebesar ini jika jurulatih memberi kepercayaan kepadanya untuk muncul sejak minit pertama permainan.

Pada separuh musim sebelumnya, Endo berpeluang menentang Manchester City sebagai pemain gantian di Stadium Etihad, Manchester dan perlawanan berkesudahan dengan keputusan seri 1-1.

“Saya fikir ini akan menjadi suasana yang gila, gila sekali. Saya akan menikmati perlawanan ini dan kami mahu memenangi perlawanan ini,” jelas Endo.

“Saya sangat teruja untuk bermain permainan ini, jadi saya hanya akan cuba membuat persediaan dan cuba melakukan apa yang saya lakukan sebelum ini. Saya akan cuba melakukan yang terbaik,” sambung beliau lagi.

Liverpool mempunyai kekuatan yang baik, lebih-lebih lagi beberapa pemain yang cedera sebelum ini seperti Mohamed Salah dan Dominik Szoboszlai telah kembali bermain.

“Saya sangat gembira melihat mereka (Salah dan Szoboszlai) kembali ke atas padang. Seperti penyokong, kami menunggu mereka kembali. Jadi, kami berada dalam keadaan baik (dan) kami hanya cuba membuat persediaan untuk perlawanan itu. perlawanan seterusnya,” kata Endo.

Ketika ini Liverpool berada di tempat kedua dalam kedudukan Liga Perdana dengan 63 mata daripada 27 perlawanan, hanya satu mata di belakang Manchester City di tempat ketiga. Kemenangan dalam perlawanan ini boleh membuatkan The Reds naik semula ke tangga teratas.

Pemenang daripada perlawanan ini akan menjadi pemimpin persaingan dengan baki 10 perlawanan lagi selepas aksi ini.

Jika seri, Arsenal akan memiliki kelebihan itu.

BACA:  Klopp: Pertembungan Menentang United Bukan Penentu Kejuaraan Liga Perdana Inggeris