Era Baharu Spurs Bermula, Mereka Melihat Ini Pasukan Lebih Baik Berbanding Sebelumnya

Dalam perlawanan ini, 4 pemain kesebelasan utama Tottenham Hotspur membuat penampilan sulung mereka bersama kelab itu. Kali terakhir perkara ini berlaku adalah pada 19 tahun lalu.

4 pemain yang dimaksudkan ialah Guglielmo Vicario (dari Empoli), Destiny Udogie (Udinese), Mickey Van De Ven (Wolfsburg) dan James Maddison (Leicester).

Dalam perlawanan 19 tahun lepas, Tottenham bertemu Liverpool dan mereka mencatat keputusan seri 1-1. Keempat-empat pemain itu tidak pernah beraksi lebih dalam perlawanan Liga Perdana.

Selain empat pemain yang membuat penampilan pertama kelmarin, Tottenham juga mempunyai ketua jurulatih baharu, kapten baharu dan realiti baharu iaitu mereka kini tanpa Harry Kane.

Pada 8 bulan lepas Spurs juga mencatat keputusan seri ketika mereka bertandang ke Stadium Komuniti Gtech (gelanggang Brentford) yang berlangsung pada Boxing Day.

Namun perlawanan semalam sangat berbeza kerana sebelum ini Spurs ketinggalan 0-2 kepada pihak lawan dan ia adalah perlawanan ke-9 dari 10 perlawanan mereka dibolosi terlebih dahulu.

Ia juga merupakan titik permulaan peminat mula berputus asa dengan Antonio Conte. Conte menggunakan pendekatan sama setiap minggu tetapi mengharapkan keputusan yang berbeza.

Spurs seri 0-0 dan Conte terpaksa mempertahankan kedegilannya yang tidak mahu mengubah sistem 3-4-3 amat diminatinya.

Kali ini Spurs berbeza, hanya tiga pemain yang berada dalam kesebelasan utama di Boxing Day kekal dalam senarai kelmarin.

Ia juga merupakan pasukan paling muda Spurs untuk perlawanan Liga Perdana sejak tiga setengah tahun lepas. Purata umur pasukan Spurs kelmarin adalah 25 tahun 65 hari.

“Lebih offensive minded, sudah tentu,” pandangan pengurus Brentford, Thomas Frank terhadap Tottenham yang berwajah baharu ini.

“Saya rasa semua orang boleh melihatnya dan tidak mengejutkan jika dibandingkan dengan apa yang kami lihat dalam 4 perlawanan persahabatan (Spurs) yang kami tonton dan pasukan Celtic (dibawah bimbingan) Ange.”

Ini bukanlah satu persembahan yang sempurna daripada Spurs tetapi pada ketika ini keperluan untuk melakukan sesuatu yang berbeza menjadi sama penting dengan keputusan perlawanan.

Ia mungkin kelihatan pelik bagi pemerhati yang tidak mengikuti perkembangan Spurs tetapi peminat Tottenham hanya perlu mengingati kembali 2 tahun lepas.

Mengingati bagaimana perasaan mempunyai pengurus baharu, meraih kemenangan awal tetapi dalam masa sama tidak pernah meyakinkan.

Dan untuk mengetahui bahawa semua yang benar-benar dilakukan adalah kertas di atas retakan.

Malah sebelum sepak mula, Spurs bermula dengan sesuatu yang berbeza. Para pemain pergi ke tempat duduk penyokong dan bercakap dengan mereka.

Ia menimbulkan semangat kebersamaan dan lebih menarik kejadian itu dilakukan oleh inisiatif para pemain bukannya dari arahan pengurus.

Satu lagi perkara yang jarang berlaku adalah penyokong menyanyikan nama pengurusnya. Ia dinyanyikan selepas Cristian Romero menjaringkan gol pembukaan perlawanan.

Jaringan itu terhasil dari kreativiti James Maddison, malah pemain ini juga menjadi pencetus kepada jaringan kedua Spurs.

Sumbangan Maddison sesuai dengan nombor jersi yang dipakaikan iaitu 10, nombor yang digunakan oleh Harry Kane sejak sekian lama.

Penyokong juga menyanyikan nama Micky van de Ven, pemain yang membuat penampilan sulung yang membuat clearance ke tempat penonton.

Dia, Guglielmo Vicario dan Destiny Udogie yang cemerlang semuanya dipuji oleh Postecoglou kerana mereka merupakan 3 daripada 5 pemain pertahanan membuat penampilan pertama di Liga Perdana.

Pada awal perlawanan Emerson Royal bergerak dari bek-kanan ke bahagian-tengah, kerana Udogie sering melakukan keterlaluan di sayap lain.

Melalui pergerakan itu, Royal berhasil menjaringkan gol penyamaan untuk Spurs pada masa kecederaan separuh masa pertama.

Selepas 45 minit di mana kami melihat betapa berbahayanya Spurs boleh mara ke hadapan dan betapa terdedah mereka boleh melihat secara bertahan

Royal merupakan contoh yang baik dalam bertahan memandangkan dia beberapa kali terperangkap oleh beberapa long passes lawan.

Oleh itu terdapat persamaan dengan musim lepas apabila Spurs mampu menjaringkan 70 gol tetapi mereka bolos 63 kali sepanjang kempen liga.

Secara keseluruhannya, Spurs kali ini sebuah pasukan yang lebih berusaha berbanding musim lalu. Musim lalu mereka hanya menyerang apabila mereka ketinggalan.

Dalam perlawanan Ahad lepas, serangan Spurs mula merosot pada separuh masa kedua tetapi mereka masih mencipta peluang  baik untuk Son Heung-min dan Richarlison.

Spurs menamatkan permainan dengan 358 sentuhan di final third, lebih banyak daripada mana-mana perlawanan Liga Perdana musim lalu.

Sentuhan paling banyak yang dilakukan di kawasan final third sebelum ini adalah 319 kali, ketika mereka menewaskan Bournemouth 3-2.

Postecoglou sedikit kecewa kerana pasukannya tidak mengasak kelebihan kelebihan di kawasan mereka selepas separuh masa.

Sudut positif ialah cara Spurs mengawal permainan pada babak kedua. Pada musim lepas Spurs lebih gemar berkampung dibawah selepas mendahului perlawanan. Kali ini mereka bermain di kawasan atas dan memaksa Brentford untuk menjadi lebih pasif.

Spurs menamatkan permainan dengan 69% penguasaan-bola dan melakukan 8 percubaan tepat ke sasaran. Ia akan mengambil sedikit masa untuk corak serangan Postecoglou berfungsi sepenuhnya.

Semua merasakan Spurs masih sebuah pasukan yang mempunyai banyak kelemahan dan isu untuk diselesaikan. Tetapi permainan menentang Brentford sangat menghiburkan dan perlawanan menentang Ahad lepas adalah satu permulaan kepada pasukan ini.

BACA:  Penyokong Liverpool Tersakiti Dakwa PGMOL Dan VAR Gagal Mainkan Fungsi Sebenar