Evra Dedah Beliau Pernah Nak ‘Kutip’ Suarez Ketika Bertembung Di Jalanan

Patrice Evra telah berkongsi kisah bagaimana beliau menahan keinginan untuk hayun penumbuk ke muka Luis Suarez di Manchester.

Kembali pada tahun 2011 yang lalu, bekas bintang Liverpool itu telah dihukum kerana menggunakan perkataan berunsur perkauman ke atas Evra.

Hal itu telah berlaku ketika aksi Manchester United bertemu Liverpool di Anfield dengan Suarez memanggil Evra dengan gelaran huruf N.

Bintang Uruguay itu kemudiannya telah didenda dengan denda bernilai £40,000 dan turut dikenakan hukuman penggantungan sebanyak lapan perlawanan.

Walau Suarez terbukti bersalah kerana bersikap perkauman, Liverpool tetap menunjukkan sokongan mereka terhadap penyerang utama kelab itu.

Ketika aksi dalam saingan Premier League bertemu Wigan, para pemain Liverpool memakai T-shirt yang menunjukkan gambar Suarez di bahagian hadapan dan nombor beliau di bahagian belakang.

Pihak kelab turut mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa mereka terkejut dan bengang dengan keputusan pihak FA kerana menghukum Suarez.

Sejak berlakunya insiden tersebut, bekas pemain pertahanan kiri Manchester United, Evra telah mendedahkan yang beliau sangat sakit ketika melihat pemain Liverpool memanaskan badan dengan memakai baju yang menyokong Suarez itu.

Dan baru-baru ini, bekas bintang Perancis itu telah mendedahkan secara lebih terperinci tentang Suarez dalam satu temu bualnya.

Bekas pemain yang kini berusia 40 tahun itu bercakap tentang bagaimana beliau melihat Suarez berjalan di jalan utama Manchester, dan beliau sudah bersedia untuk ajak bintang Uruguay itu bertumbuk.

Namun Evra membatalkan hasratnya itu kerana beliau melihat isteri dan anak-anak Suarez yang ketika itu turut ada di tempat kejadian.

“Satu hari saya sedang berjalan-jalan di Manchester di Deansgate dan adik saya kata, ‘oh ada Luis Suarez di sana’. Saya ketika itu bersama dua orang adik saya.”

Jelas Evra kepada CEO podcast.

“Saya lihat dia dan saya rasa macam, ‘inilah dia, inilah detiknya.”

“Dan dia berjalan, dan di belakang dia saya nampak ada anak dan isteri dia. Dan saya terus berpaling. Saya macam, ‘Jika saya lakukan sesuatu kepada dia, saya tak boleh lakukannya di hadapan keluarga dia.”

“Jadi saya tak menyesal tentang itu kerana saya tahu ia bakal mengeruhkan lagi keadaan. Saya tak buat apa-apa waktu itu.”

Berkait insiden di Anfield pada tahun 2011, Evra turut mendedahkan bagaimana beliau mengawal dirinya dari menyerang Luis Suarez di atas padang.

“Saya sangat berbangga dengan diri saya kerana saya bercakap dengan diri sendiri, ‘Adakah patut saya tumbuk dia? Tapi sabar, ini pertembungan Liverpool vs Manchester, semua budak-budak menonton perlawanan ini, orang tak akan faham.”

“Babak kedua, ia juga proses untuk saya tenangkan diri saya, dengan saya bercakap pada diri sendiri, ‘jangan lakukan’.”

“Kamu tahu ketika ada suara setan dan bidadari berbisik kepada kamu, ‘jangan lakukan, lakukan saja, jangan lakukan, lakukan saja.”

Sepanjang perlawanan, saya tidak benar-benar berada di sana.

“Selepas tamat perlawanan, saya duduk dan Ferguson nampak saya dan dia ketika itu, ‘Patrice, ada masalah apa? Kamu bermain dengan baik’.”

“David de Gea kemudian kata, ‘Suarez panggil dia N***o.”

Tambah Evra lagi.

“Bahkan ketika di atas padang, saya bercakap kepada pengadil, ‘adakah kamu dengar apa dia kata, dia panggil saya dengan huruf N’. Namun pengadil itu menjawab main, main, main, kita akan uruskan itu selepas ini nanti.

Evra kemudiannya turut mendedahkan yang beliau pernah bersama dengan Suarez pada tahun 2015 yang lalu, ketika menonton perlawanan antara Barcelona bertemu Juventus.

“Saya sedang bercakap dengan Neymar, dia (Suarez) berjalan melepasi saya, dia datang dan salam saya, dia kata, ‘adakah kamu ok?’. Dan saya jawab, ‘saya ok.”

“Jadi tak ada dendam, tapi sudah tentu kami tak akan pernah pergi bercuti bersama.”

Bekas bintang United itu turut menyatakan yang beliau sudah memaafkan Suarez, dan menganggap bintang Uruguay itu hanya tidak diajar sahaja, kerana tak ada manusia yang dilahirkan untuk jadi racist dalam dunia ini.

Evra seru penyokong Manchester United supaya tunjukkan buku sejarah kepada penyokong City

Patrice Evra meminta peminat Man United jangan gelabah, walaupun sekarang mereka di belakang Man City dari segi kejayaan dan prestasi dalam beberapa musim ini.

Kali terakhir Man United menang Liga Perdana Inggeris adalah pada musim terakhir Alex Ferguson menjadi pengurus. Begitu juga dengan Liga Juara Juara Eropah.

Evra meminta peminat United berpegang kepada kata kata keramat, sila buka buku sejarah, dan tengok kelab mana paling banyak Piala.

Evra bermain di Old Traffrod selama 8 musim dan menuai banyak kejayaan bersama Red Devils.

Sejak Pep Guardiola tiba di Man City, skuad biru itu tak pernah gagal menamatkan saingan liga di atas Man United.

Namun Evra tetap menganggap Man United sebagai pasukan lebih hebat dan nombor 1 di bandar Manchester.

“Tiada peluang langsung [City no.1 di bandar Manchester]. Aku ada lima kejuaraan Liga Inggeris, jumlahnya sama dengan yang dimiliki City dalam sejarah kelab mereka. Itu baru piala saya seorang tu.”

“Liga Juara Juara Eropah kamu [Man City] di mana?”

“Ya, masa ni mereka lagi bagus daripada United. Tapi itu tak penting. Kerana sejarah tak akan pernah mati. Jika mereka mulai memenangi UCL barulah sejarah itu mulai berubah.”

“Itupun mereka kena sampai ke tahap Chelsea dulu (2 UCL). Tapi mereka masih jauh daripada nak sampai situ.”

“Hanya bebudak yang lahir selepas Playstation 5 (2020) yang akan kata, City kelab terbesar di dunia. Yang lain? Tak akan la.”

Sumber: SPORTbible

BACA:  Lukaku Mengidam Untuk Bermain Di Itali, Anggap Juventus Pasukan Yang Hebat