Ten Hag Dan Pemain United Dipotong Gaji Kerana Berada Di Tangga Kelapan Dan GD Negatif 1

Skuad Manchester United nampaknya berdepan dengan pemotongan gaji besar-besaran berikutan kegagalan mereka untuk layak ke Liga Juara-Juara 2024-25.

Selepas musim pertama yang berjaya di bawah kendalian Erik ten Hag, Red Devils mengalami kemunduran dengan ketara pada 2023-24 dan berisiko kehilangan bola sepak Eropah sepenuhnya jika mereka gagal menjuarai Piala FA menentang City tidak lama lagi.

Diletakkan dalam kumpulan Liga Juara-Juara bersama Bayern Munich, Galatasaray dan Copenhagen, anak buah Ten Hag itu menamatkan saingan di tempat terakhir di bahagian dan juga mengalami kedudukan terburuk dalam Liga Perdana Inggeris, menamatkan saingan di tangga kelapan dan negatif 1 perbezaan jaringan.

Akibat termendap di tangga tercorot dalam peringkat kumpulan UCL, Manchester United gagal ke UEL sekalipun pada musim 2023/24.

Walaupun menewaskan Brighton & Hove Albion 2-0 pada hari terakhir, Man United hanya mampu mencatatkan penamat di tempat kelapan dengan 60 mata, meninggalkan mereka di luar kedudukan Eropah dalam liga teratas.

Pasukan Ten Hag masih mampu melayakkan diri ke Liga Europa dengan menewaskan Manchester City dalam perlawanan akhir Piala FA, tetapi jika mereka dapat mara ke mana mana pertandingan Eropah, ia akan membawa kesan kewangan yang teruk kepada kelab itu.

Skuad senior Red Devils kini berdepan penurunan gaji besar sebanyak 25%, dan ketua jurulatih Ten Hag juga tidak terlepas daripada pemotongan gaji itu kerana gagal layak ke UCL.

Ten Hag yang menerima gaji £9 juta setahun bakal menerima £6.75 juta setahun saja musim  depan. Dan masa depan Ten Hag masih tidak terjamin.

Keputusan mengenai masa depan Ten Hag dijangka tidak akan dibuat sebelum perlawanan akhir Piala FA, tetapi dia dikhabarkan hanya mempunyai peluang 50-50 untuk mengekalkan  jawatannya ketika Sir Jim Ratcliffe menimbang kemungkinan mendapatkan pengurus baharu.

Rancangan Man United yang jelas adalah untuk mengurangkan gaji pemain boleh menghalang peluang mereka untuk mengekalkan kapten Bruno Fernandes. Kapten yang menjadi antara penerima gaji tertinggi di kelab itu dengan £240seminggu.

Pemain antarabangsa Portugal itu mempunyai baki dua tahun, dengan pilihan 12 bulan lagi, dan dia nampaknya telah mengeluarkan kata dua tenang kontraknya kepada hierarki kelab. Bruno Fernandes tidak gembira dengan pemotongan gaji kerana dia telah menjadi salah seorang pemain tengah terbaik di eropah sejak menyertai United.

Memandangkan pengaruh besar Fernandes dalam skuad, lembaga Red Devils berkemungkinan tidak mempunyai pilihan selain tunduk kepada tuntutannya, tetapi pemain lain berkemungkinan terpaksa menerima pakej gaji baharu yang lebih rendah atau menuju ke pintu keluar.

Selain itu jika benar United memberikan pengecualian kepada Fernandes ianya mungkin akan mempengaruhi pemain yang lain. Pasti ada yang kurang berpuas hati.

Casemiro dikatakan sebagai penerima gaji tertinggi kelab pada masa ini dengan £350,000 seminggu, tetapi bekas pemain Real Madrid itu dijangka menjadi salah satu nama pertama yang akan disenarai untuk dijual.

Raphael Varane – memperoleh pendapatan £340,000 seminggu – sudah diketahui akan pergi pada akhir kontraknya, manakala Anthony Martial (£250,000) harus pergi ke tempat lain juga.

Selain itu United berharap akan dapat menjual Jadon Sancho yang menyebabkan mereka membayar lebih £100k seminggu untuk menampung gajinya di Dortmud. Ketika dia kembali dia akan menerima gaji sekitar £300k seminggu.

Polisi pemotongan gaji 25% jika gagal ke UCL ini sudah diamalkan sejak era Ole Gunnar Solskjaer sebagai pengurus lagi.

BACA:  Man Utd Dikatakan Sudah Melengkapkan Pembelian Pertama Selepas Howard Webb Sah Kembali Ke EPL