Gareth Bale Umum Persaraan Dari Bola Sepak Di Usia 33 Tahun

Bekas pemain Real Madrid dan Tottenham Hotspur, Gareth Bale telah mengumumkan persaraannya dari arena bola sepak sebagai pemain di peringkat kelab dan juga antarabangsa di usia 33 tahun. Bale bersara akhirnya.

Dengan itu berakhirlah karier penuh gemilang Gareth Bale selama 17 musim yang bermula sebagai seorang left-back ketika bersama Southampton dan mencipta nama sebagai pakar sepakan penalti.

Selepas itu Bale menyertai Tottenham Hotspurs dan mula ditukar menjadi pemain penyerang di bawah asuhan Harry Redknapp dan mula menjadi rebutan kelab gergasi.

Bale kemudiannya menyertai Real Madrid dengan rekod perpindahan dunia bernilai £85.1 juta dan menikmati semua gelaran dan menamatkan kariernya di Los Angeles FC.

Bersama Wales, Bale telah membawa Wales layak ke EURO 2016 buat pertama kali dan telah berjaya mara ke separuh akhir dan pada EURO 2020 mereka berjaya ke pusingan 16.

Bale juga mengetuai Wales untuk layak ke Piala Dunia 2022 buat pertama dalam tempoh 64 tahun, walaupun gagal melepasi peringkat kumpulan, Bale telah beraksi di semua peringkat kejohanan dunia sama peringkat kelab atau antarabangsa.

Bale akhirnya mengumumkan persaraan melalui media sosialnya:

“Selepas pertimbangan yang teliti, saya mengumumkan persaraan serta-merta saya dari kelab dan bola sepak antarabangsa.
.
Saya berasa amat bertuah kerana telah merealisasikan impian saya untuk bermain sukan yang saya gemari. Ia benar-benar memberi saya beberapa detik terbaik dalam hidup saya. Yang tertinggi dalam tempoh 17 musim, yang mustahil untuk ditiru, tidak kira apa yang akan disediakan oleh bab seterusnya untuk saya.
.
Dari sentuhan pertama saya di Southampton hingga terakhir saya dengan LAFC dan segala-galanya di antaranya, membentuk kerjaya kelab yang saya bangga dan berterima kasih. Bermain untuk dan menjadi kapten negara saya sebanyak 111 kali sememangnya menjadi impian yang menjadi kenyataan.
.
Untuk menunjukkan rasa terima kasih saya kepada semua orang yang telah memainkan peranan mereka sepanjang perjalanan ini, terasa seperti mustahil. Saya rasa terhutang budi kepada ramai orang kerana membantu mengubah hidup saya dan membentuk kerjaya saya dengan cara yang tidak pernah saya impikan semasa saya yang bermula pada usia 9 tahun.
.
Kepada kelab saya sebelum ini, Southampton, Tottenham, Real Madrid dan akhirnya LAFC. Semua pengurus dan jurulatih saya sebelum ini, kakitangan bilik belakang, rakan sepasukan, semua peminat yang berdedikasi, ejen saya, rakan dan keluarga saya yang luar biasa, impak yang anda miliki adalah tidak terkira.
.
Ibu bapa dan kakak saya, tanpa dedikasi anda pada masa awal itu, tanpa asas yang kukuh, saya tidak akan menulis kenyataan ini sekarang, jadi terima kasih kerana meletakkan saya di jalan ini dan atas sokongan anda yang tidak berbelah bahagi.
.
Isteri dan anak-anak saya, kasih sayang dan sokongan anda telah membawa saya melaluinya. Betul-betul di sebelah saya untuk semua yang tinggi dan rendah, memastikan saya tetap di sepanjang jalan. Anda memberi saya inspirasi untuk menjadi lebih baik, dan membuat anda bangga.
.
Jadi, saya teruskan dengan jangkaan ke peringkat seterusnya dalam hidup saya. Masa perubahan dan peralihan, peluang untuk pengembaraan baharu…”

Sepanjang kariernya, secara keseluruhannya Bale telah beraksi sebanyak 664 perlawanan dan telah menjaringkan 226 gol dengan memenangi 22 trofi termasuklah 5 trofi Champions League.

Bersama Wales Bale membuat 111 penampilan dan menjaringkan 41 gol. Manakal diperingkat kelab Bale telah bermain 553 perlawanan dengan 185 jaringan.

Bale juga telah membuat ucapan persaraan khas untuk warga Wales yang merupakan pasukan kebangsaannya:

“Kepada keluarga Wales saya,
.
Keputusan saya untuk bersara dari bola sepak Antarabangsa adalah, setakat ini yang paling sukar dalam karier saya.
.
Bagaimanakah saya menerangkan makna menjadi sebahagian daripada negara dan pasukan ini kepada saya? Bagaimanakah cara saya menyatakan kesannya terhadap hidup saya? Bagaimanakah saya boleh menyatakan dengan kata-kata seperti yang saya rasa, setiap kali saya memakai baju Wales itu? Jawapan saya ialah saya tidak mungkin melakukan mana-mana perkara itu dengan adil, hanya dengan kata-kata. Tetapi saya tahu bahawa setiap orang yang terlibat dalam bola sepak Wales, merasakan keajaiban, dan dipengaruhi dengan cara yang begitu hebat dan unik, jadi saya tahu anda merasakan apa yang saya rasa, tanpa menggunakan sebarang perkataan sama sekali.
.
Perjalanan saya di pentas antarabangsa adalah satu yang telah mengubah bukan sahaja hidup saya tetapi siapa saya. Nasib menjadi orang Wales dan dipilih untuk bermain dan menjadi kapten Wales, telah memberikan saya sesuatu yang tidak dapat dibandingkan dengan apa-apa lagi yang pernah saya alami. Saya berbangga dan berbesar hati kerana dapat memainkan peranan dalam sejarah negara yang luar biasa ini, merasai sokongan dan semangat tembok merah, dan bersama-sama telah ke tempat-tempat yang tidak dijangka dan menakjubkan.
.
Saya berkongsi bilik persalinan dengan budak lelaki yang menjadi saudara, dan kakitangan bilik belakang yang menjadi keluarga, saya bermain untuk pengurus yang paling luar biasa, dan merasakan sokongan dan kasih sayang yang tidak putus-putus daripada peminat yang paling berdedikasi di dunia. Terima kasih kepada anda semua kerana berada dalam perjalanan ini bersama saya.
.
Jadi buat masa ini saya berundur, tetapi tidak jauh dari pasukan yang hidup dalam diri saya dan mengalir melalui urat saya. Lagipun, naga di baju saya sahaja yang saya perlukan.
.
Bersama lebih kuat 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿
.
Diolch

BACA:  Belgium Dianggap Pasukan Paling Bernilai Euro 2016