Jon Rahm, Pemain No.3 Dunia Cakap ‘Tak Aci’ Selepas Iktiraf Kehebatan Bale Main Golf

Pemain golf nombor tiga dunia, Jon Rahm telah mengiktiraf kehebatan serta kemahiran Gareth Bale bermain golf dan telah menyatakan bahawa situasi ini teramatlah ‘tak aci’ atau tidak adil.

Jon Rahm bermain sembilan lubang permainan pro-am di Torrey Pines pada hari Selasa bersama Gareth Bale dan sangat kagum dengan permainan golf pemain bola sepak yang baru bersara hujung tahun lalu.

Bekas bintang Real Madrid itu terkenal dengan kecintaannya pada golf yang bukan lagi satu rahsia, bermain dengan handicap dua dan pernah menyebabkan kegemparan media apabila dia bergambar dengan bendera yang berbunyi:

“Wales. Golf. Madrid. Dalam turutan itu.” pada zamannya bersama pasukan La Liga yang meletakkan Real Madrid ditempat di depan golf dalam karier bola sepaknya.

Gareth Bale baru-baru ini mengumumkan secara rasmi bahawa dia akan mengambil bahagian dalam kejohanan kompetitif Golf AT&T Pebble Beach Pro-Am yang berada dalam Jelajah PGA.

Dan sebagai persediaan untuk kejohanan itu, Gareth Bale bermain di pusingan latihan bersama pemain nombor tiga dunia, Jon Rahm yang telah menaikkan bulu kening pemain handalan itu melihat aksi hayunan Bale.

“Saya memberitahu Gareth, anda tidak boleh begitu mahir dalam bola sepak profesional dan golf pada masa yang sama, ia nampaknya tidak adil,” kata Rahm.

“Tidak boleh dedikasikan pada satu perkara dan mempunyai bakat sebanyak ini untuk golf, ia tidak adil sedikit pun.”

John Rahm merasakan sangat tidak aci melihat Gareth Bale boleh mempunyai bakat dalam dua sukan berbeza, selepas menjadi pemain bola sepak handalan dunia kini menjadi pemain golf pula.

“Anda boleh tahu dia suka sukan ini, dia suka golf dan dia benar-benar mahu bermain lebih sedikit lagi, jadi saya harap pada masa akan datang saya akan melihatnya lebih banyak kali dalam pro-am.”

Walaupun Bale mempunyai banyak masa di luar lapangan bersama Rahm, dia tidak meminta sebarang nasihat daripada pemain Sepanyol itu mengenai permainannya.

“Dia tidak meminta apa-apa, dan tidak sepatutnya bertanya, dia sudah cukup baik,” tambah Rahm.

Sebagai pemain bola sepak yang sibuk Jon Rahm berpendapat Bale tidak sepatutnya boleh menjadi sebagus ini dan dengan persaraannya pasti Bale akan menjadi lebih baik.

“Seperti yang saya katakan, dia tidak mempunyai perniagaan yang begitu baik apabila dia seorang pemain bola sepak profesional.

“Ketika dia selesai dan dia sebenarnya boleh berlatih lebih banyak, dia akan menjadi lebih baik.

“Dia mendapat dua pukulan, yang saya fikir ia sudah salah. Dia sepatutnya memberikan pukulan kepada pemain amatur yang lain kerana dia adalah pemain yang sangat, sangat bagus.”

Itulah penilaian yang telah dibuat oleh pemain nombor tiga dunia kepada karier baru Gareht Bale selepas bersara dan boleh dikatakan Bale adalah seorang genius sukan.

BACA:  Tindakan Bale Tinggalkan Sesi Temu Bual Cetuskan Pelbagai Persoalan