Paul Pogba Mungkin Diharamkan Daripada Hadiri Final Piala Dunia

Paul Pogba mungkin diharamkan daripada menghadiri perlawanan final Piala Dunia 2022 yang menemukan negara kebanggaannya Perancis dan Argentina bagi merebut gelaran pasukan bola sepak paling handal di muka bumi.

Paul Pogba merupakan tonggak utama Perancis ketika muncul juara Piala Dunia 2018 yang berlangsung di Rusia namun khidmatnya terpaksa dilupakan untuk edisi kali ini.

Pemain berusia 29 tahun itu telah terlepas kejohanan bola sepak paling berprestij itu selepas mengalami kecederaan lutut yang serius selepas kembali bersama Juventus.

Paul Pogba terpaksa menjalani pembedahan dan tidak sempat pulih pada masanya dan belum membuat sebarang penampilan bersama Juventus sejak Jun lalu.

Pemain tengah itu hanya menonton dari rumahnya dan menyokong rakan sepasukan antarabangsanya dan sempat membuat kelakar apabila memberi nama panggilan baharu kepada Antoine Griezmann sebagai ‘GriezmannKante’ berikutan persembahan cemerlangnya di Piala Dunia.

Menurut laporan Le Parisien, Paul Pogba nampaknya akan berada di Stadium Lusail untuk perlawanan akhir Piala Dunia, bersama pemain tengah N’Golo Kante yang cedera serta Presiden Perancis, Emmanuel Macron.

Bagaimanapun, dia boleh dihalang daripada menghadiri Perancis menentang Argentina kerana Juventus tidak menyukai idea Pogba melalui perjalanan jarak jauh yang masih dalam proses pemulihan sebagaimana yang dilaporkan oleh The Mirror.

Bekas pemain tengah Manchester United itu masih belum pulih daripada kecederaan lutut selepas menjalani pembedahan yang menyaksikannya diketepikan daripada kejohanan itu dan sudah pasti Juventus tidak mahu menanggung sebarang risiko.

Ditambah pula dengan proses pemulihannya berjalan lebih perlahan daripada jangkaan dan masih belum kembali mampu kembali untuk berlatih.

Kelab Serie A itu tidak bersedia melepaskan Paul Pogba kerana bimbang akan menjejaskan kecederaannya lagi dan memerlukan pemain itu secepat mungkin bagi mengubah nasih kelab di Serie A.

Walaupun begitu, Paul Pogba itu telah menawarkan kata-kata sebagai sokongan awalnya kepada rakan sepasukan Perancisnya. Dengan Perancis mencapai final kedua berturut-turut menentang Argentina, Pogba menghantar kata-kata sokongannya dalam mesej video yang membahagiakan.

“Bersama-sama! saya bersama awak. Saya memberi anda semua kekuatan saya. Semua kekuatan saya mempunyai kumpulan ini di sana. Itu kumpulan saya, itu kawan saya.”

Lucas Hernandez mendapati dirinya dalam situasi yang sama selepas dia terpaksa meninggalkan Piala Dunia apabila dia mengalami kecederaan pada perlawanan pembukaan Perancis dan Bayern Munich menghalangnya daripada kembali ke Qatar untuk perlawanan akhir.

Gergasi Jerman itu juga nampaknya telah menghalang Hernandez daripada membuat penerbangan selama enam jam ke Qatar – keputusan yang pastinya akan mencetuskan pertelagahan dengan pemain pertahanan itu.

Sekiranya Perancis berjaya menjadi pasukan pertama sejak 1962 untuk mempertahankan kejuaraan mereka, dia akan terlepas sambutan bersama abangnya Theo – bintang AC Milan yang kini menjadi bek kiri pilihan pertama Didier Deschamps.

Walaupun Pogba dan Hernandez kelihatan tidak mungkin berada di Qatar, seorang yang menarik untuk kembali adalah bintang Real Madrid dan pemegang Ballon d’Or semasa, Karim Benzema. Pemain Perancis itu cedera dalam latihan pada hari pembukaan kejohanan.

Ramai menimbulkan persoalan yang seperti mahukan Karim Benzema disenaraikan dalam perlawanan akhir dan Didier Deschamps telah menolak untuk menjawab soalan itu.

Namun kerana desakan dari wartawan dan kerana mahu menutup cerita, Didider Deschamps mengesahkan bahawa pemain penyerang itu tidak akan bermain di perlawanan akhir.

Pengurus Perancis itu juga menyatakan bahawa dia hanya akan memfokuskan kepada 24 pemainnya untuk perlawanan akhir menentang Argentina itu nanti,

BACA:  Pogba Kongsi Rahsia Kenapa Dia Selalu Pakai Sarung Lengan