Pep Kutuk Fans City Yang Mengejek Dan Senyap Sepanjang 45 Minit

Pengurus Manchester City Pep Guardiola telah mengutuk peminat sendiri yang telah mengejek anak buahnya selepas mereka ketinggalan hampir telah senyap sepanjang
45 minit permainan walaupun beraksi di laman sendiri.

Manchester City ketinggalan di penghunjung babak pertama dengan dua gol yang dihasilkan oleh Tottenham Hotspur itu adalah dalam tempoh dua minit lapan saat sahaja.

Dejan Kulusevski dihadiahkan bola selepas hantaran buruk dari Rodri, pemain sayap Sweden itu kemudiannya dengan tenang memasukkan bola melepasi penjaga gol City, Ederson.

Seminit kemudian Spurs menjadikan kedudukan 2-0 dengan Emerson Royal menyambar bola tuan rumah. Pemain City kelihatan terperanjat kerana terpaksa berdepan dengan ejekan penyokong sendiri yang tidak berpuas hati selepas wisel tamat separuh masa ditiup.

City bangkit dibabak kedua melalui Julian Alvarez, kemudian assist Riyad Mahrez membolehkan Haaland jaringkan gol penyamaan sebelum Mahrez sendiri menambah lagi dua gol untuk kemenangan 4-2.

Pep Guardiola nyata berang dengan aksi pemainnya dan tidak terkecuali dengan penyokong walaupun gembira dengan kemenangan itu, Pep telah mengutuk penyokong sendiri selepas perlawanan:

“Kami tidak boleh nafikan betapa gembiranya kami tetapi kami amat jauh dari pasukan yang menjadi diri kami.”

“Bukan dalam segi permainan, kami bermain cukup baik tetapi ada banyak perkara seperti daya saing, dari segi apa yang kami perlu lakukan dalam banyak perkara yang kami masih jauh.”

“Rico Lewis melakukan empat kesalahan, tetapi ia bukan kad kuning kerana ia adalah Rico Lewis dan kami tidak bertindak balas. Kami bermain kerana ‘pengurus saya menyuruh saya bermain ini dan bagaimana untuk melakukan ini’, tetapi tiada apa-apa dari perut atau usus.”

“Hari ini, kami bernasib baik tetapi ia tidak akan berubah, lambat laun kami sekali lagi akan kehilangan mata. [Kami kehilangan] semangat, keghairahan dan keinginan dan untuk menang dari minit pertama.

“Begitu juga dengan peminat kami, mereka senyap selama 45 minit. Mereka mencemuh kerana kami kalah, bukan kerana kami bermain teruk. Kami bermain dengan baik, kami mempunyai lebih banyak peluang, jangkaan gol dari Tottenham ialah 0.89 jadi kami lebih baik.”

“Mereka mencemuh kerana kami kalah, tetapi mungkin ia sama seperti pasukan kami. Mungkin kami begitu selesa memenangi empat Liga Perdana dalam tempoh lima tahun.

“Dan itulah sebabnya kami… anda tahu. Selepas gol, mereka bertindak balas, tetapi itu bukan perkara utama.”

Ditanya sama ada pemain City sudah mati api semangat mereka, Guardiola menyambung:

“Sudah tentu. Jika tidak, kami tidak akan melepaskan gol yang kami bolos dalam setiap perlawanan. Kami memberi mereka [gol] dan hari ini kami bernasib baik tetapi selepas itu, kami tidak akan bernasib baik.”

Ditanya bagaimana City mendapatkannya semula, Guardiola menambah:

“Itu adalah tugas saya, tugas saya. Saya mahu peminat saya kembali, saya mahu peminat saya di sini. Bukan peminat saya di tempat lawan, mereka adalah yang terbaik, tetapi peminat saya di sini [di Etihad].”

“Sokongan untuk setiap sudut dan setiap tindakan dan menyokongnya. Kami perlu melakukannya, tetapi semua orang santai.”

“Liga Perdana tidak menunggu. Kami mempunyai pembukaan dengan Arsenal dan mereka mempunyai api semangat yang membara-bara.

“Dua dekad, mereka tidak memenangi Liga Perdana dan setiap pemain tahu mereka akan mencipta sejarah, seperti yang kami rasakan ketika kami memenangi Liga Perdana yang pertama dan memecahkan semua rekod dan menang secara berturut-turut.”

“Kami tidak mempunyai semangat di dalam dan kami tidak perlu bertanya apa-apa, saya hanya menjelaskan realiti bahawa semuanya begitu selesa. Dan pihak lawan tidak menunggu.”

“Sudah tentu saya tidak [gembira dengan pasukan saya]. Saya tidak mengenali pasukan saya. Pasukan saya sentiasa mempunyai semangat dan keinginan serta berlari dan segala-galanya.”

Pep Guardiola biasanya tenang dan sinis ketika ditemuramah namun kali sangat berterus terang dan dengan selamba mengutuk fan sendiri.

BACA:  Pep Anggap Kelebihan 14 Mata City Miliki Sebelum Ini Sebenarnya Palsu