Premier League 2020/21: Wolverhampton Wanderers 2-3 West Ham United

West Ham United kembali ke tangga keempat Premier League selepas menewaskan Wolverhampton Wanderers selepas Chelsea dan Tottenham Hotspur mengalami kejadian kehilangan mata.

Jesse Lingard terus mempamerkan aksi memberangsangkan dan semakin kembali kepada karier bola sepaknya bagi mememuhi segala potensi diri yang ada padanya.

Pemain pinjaman Machester United itu telah menjadi nadi kemenangan dengan satu gol golo dengan larian dari tengah padang dan juga satu bantuan gol.

Jesse Lingard meletakkan West Ham United di depan seawal minit keenam perlawanaan sebelum Pablo Fonals menggandakan kedudukan lapan minit kemudian.

Gol Pablo Fonals ini berpunca dari gerakan penuh berseni Lingard yang melakukan ‘Berbatov Spin’ sebelum menghantar bola kepada Arthur Masuaku yang menolak kepada Fonals yang tidak dikawal.

Selepas 38 minit perlawanan West Ham United mendahului dengan tiga gol kali ini melalui Jarrod Bowen yang menyudahkan lorong Jesse lingard.

Tiada pemain yang terlibat dalam jaringan yang lebih banyak berbanding Ligard di Premier League sejak belaiu melakukan debut untuk West Ham United.

Sejak membuat penampilan pertama bersama West Ham United pada 3 Februari 2021 , Lingard telah menjaringkan 6 gol dan 3 bantuan gol.

Lord Lingard bukan sekadar gelaran kini.

Wolverhampton Wanderers cuba bangkit dan berjaya merapatkan jurang sebelum tamat separuh masa pertama melalui satu sundulan tajam Leander Dendoncker.

Ini merupakan gol pertama Leander Dendoncker di Premier League musim ini selepas melakukan 28 percubaan.

Sebelum ini Leander Dendoncke memegang rekod pemain paling banyak melakukan percubaan tanpa menjaringkan gol.

Fabio Silva menjaringkan gol kedua Wolverhampton Wanderers dan itu jaringan terakhir dalam perlawanan ini yang berkesudahan 3-2 memihak kepada West Ham United.

Untuk rekod, Fabio Silva telah mengalami kekalahan dalam semua tiga perlawanan Premier League apabila beliau menjaringkan gol.

Wolves (4-2-3-1) Rui Patricio; Semedo, Coady, Saiss, Ait-Nouri; Dendoncker, Neves; Traore, Podence, Neto; Willian Jose.

Substitutes: Ruddy, Hoever, Silva, Gibbs-White, Vitinha, Kilman, Otasowie, Richards, Marques.

West Ham (4-2-3-1) Fabianski; Coufal, Dawson, Diop, Cresswell; Noble, Soucek; Fornals, Lingard, Masuaku; Antonio.

Substitutes: Martin, Trott, Balbuena, Alves, Fredericks, Johnson, Benrahma, Bowen, Odubeko.

Referee Michael Oliver.

BACA:  Lingard Tolak Arsenal, Mahu Dapat Tempat Di United