Rasmi: Cody Gakpo Sah Jadi Pemain Liverpool

Liverpool secara rasminya telah mengumumkan melalui media rasmi mereka bahawa Cody Gakpo telah sah menjadi pemain baharu mereka setelah menyelesaikan beberapa perkara wajib.

Penyerang berusia 23 tahun itu secara rasmi akan menjadi pemain The Reds pada permulaan jendela perpindahan Januari selepas bersetuju dengan syarat peribadi dan berjaya menyelesaikan ujian perubatan di Pusat Latihan AXA.

Gakpo tiba selepas persembahan mengagumkan di Piala Dunia bersama Belanda, menjaringkan tiga gol dalam lima penampilan, dibintangi bersama Virgil van Dijk dalam membantu negara mereka mara ke peringkat suku akhir.

Sebelum rehat liga Eredivisie untuk kejohanan di Qatar, dia adalah penjaring terbanyak liga dan bantuan gol dengan masing-masing sembilan gol dan 12 assist.

Dia memberitahu Liverpoolfc.com:

“Saya berasa sangat baik, saya sangat teruja untuk berada di sini. Saya tidak sabar untuk memulakan latihan dan mula bermain untuk kelab yang menakjubkan ini.”

“Saya fikir ini adalah kelab yang hebat untuk saya masuk dan cuba menunjukkan apa yang saya boleh [buat] dan cuba membantu pasukan mencapai lebih banyak detik indah yang telah mereka lakukan pada tahun-tahun lalu.”

“Saya rasa bagi saya secara peribadi ia juga bagus untuk berkembang di sini dan terdapat banyak pemain hebat di sini [yang] saya boleh belajar banyak perkara daripadanya.”

Dilahirkan dan dibesarkan di Eindhoven, Gakpo adalah produk sistem belia PSV, yang maju melalui setiap peringkat umur sebelum membuat penampilan sulung seniornya pada Februari 2018.

Dia kemudian membuat sejumlah 159 penampilan untuk kelab kampung halamannya di semua pertandingan, menjaringkan 55 kali. Salah seorang daripada pemain yang telah memenangi Piala KNVB pada April 2022, juara dalam kemenangan 2-1 ke atas AFC Ajax.

Pengikatan beliau di PSV akan membawa kepada pengiktirafan antarabangsa dan selepas mewakili Belanda pada peringkat umur U18 hingga U21, penampilansenior pertama muncul sebagai pengganti semasa perlawanan peringkat kumpulan Euro 2020 vs Macedonia Utara pada Jun 2021.

Sehingga kini, Gakpo telah mencatatkan 14 penampilan untuk negaranya dengan enam gol dijaringkan. Dia akan menyarung jersi No.18 di Liverpool.

Dia menambah: “Saya sangat tidak sabar untuk [bermain di Anfield]. Saya mendengar banyak cerita hebat tentang stadium, tentang suasana. Saya tidak boleh tunggu.”

“Jelas sekali [sasaran saya ialah] untuk memenangi sebanyak mungkin hadiah sebagai satu pasukan, untuk beraksi dengan baik, untuk menunjukkan kepada dunia apa yang boleh kami lakukan sebagai satu pasukan dan apa yang boleh saya lakukan sebagai pemain. Dan secara peribadi, hanya untuk terus berkembang dan menjadi pemain yang lebih baik setiap musim.”

“Saya benar-benar bersyukur kerana semua orang memberi saya sambutan hangat dan saya sangat tidak sabar untuk melihat semua orang di stadium dan di sekitar bandar ini.”

Selepas urusan permit kerja selesai, Cody Gakpo akan dapat terus beraksi bersama Liverpool apabila jendela perpindahan Januari dibuka.

Pengarah pasukan PSV, Marcel Brands menyatakan PSV tidak akan mendedahkan yuran perpindahan Cody Gakpo ke Liverpool namun mengesahkan perpindahan ini memecahkan rekod kelab.

Pengarah PSV Marcel Brands berkata:

“Kami tidak akan membuat sebarang pengumuman mengenai yuran perpindahan untuk perjanjian Cody Gakpo tetapi ia merupakan perpindahan rekod untuk PSV.”

Fabrizio Romano melaporkan yuran perpindahan membabitkan nilai £37 juta dengan yuran tambahan yang boleh menjadikannya pakej £50 juta dan semua klausa kini sudah dipersetujui.

Cody Gakpo telah bersetuju dengan perjanjian enam tahun dengan Liverpool, sama seperti Darwin Nunez pada musim panas lalu.

BACA:  Wijnaldum Merendah Diri, Dakwa Liverpool Bukan 'Invincible'