Wayne Rooney Berikan Plan Bagaimana England Boleh Tewaskan Senegal

Bekas pemain England, Wayne Rooney telah memberikan cadangan plannya bagaimana England boleh tewaskan Senegal dalam perlawanan pusingan 16 terakhir Piala Dunia 2022.

Wayne Rooney mengakui pasukan England kendalian Gareth Southgate boleh belajar daripada kekalahan mengejut Euro 2016 kepada Iceland untuk mengatasi tekanan bermain bola sepak di peringkat kalah mati.

Menulis dalam ruangan Sunday Times, bekas penyerang Manchester United, yang menjaringkan 53 gol dalam 120 penampilan untuk Three Lions menyedari betapa sukarnya bola sepak kalah mati.

Tetapi Wayne Rooney mengakui dia mempunyai keyakinan terhadap pasukan Southgate kerana mempunyai pengalaman bermain dalam permainan besar.

England mara ke pusingan 16 terakhir Piala Dunia selepas kemenangan meyakinkan 3-0 menentang Wales dan akan menentang Senegal dan bekas pemain berusia 37 tahun itu yakin Three Lions akan mara ke pusingan seterusnya.

Wayne Rooney mengimbau kembali aksinya bersama England di pusingan kalah mati dan juga kekalahan mengejutkan kepada Iceland.

“Saya bermain dalam lima perlawanan kalah mati untuk England dan kami hanya menang satu – menentang Ecuador pada Piala Dunia 2006,’ tulis Rooney.”

“Penyingkiran kami menentang Iceland di Euro 2016 adalah contoh terbesar tentang apa yang boleh berlaku.”

“Fikiran negatif mengenai perlawanan tidak menjadi masalah pada masa itu – saya tidak pernah menyangka kami akan kalah.”

Menurut Rooney kekalahan England kepada Iceland adalah kerana terlalu panik dan terlalu awal mengubah cara bermain sehinggalah menjejaskan segalanya.

“Isunya ialah bagaimana kami bertindak balas terhadap halangan semasa perlawanan. Apabila kami ketinggalan 2-1 selepas 18 minit, kami tidak pulih dan dengan baki 30 minit lagi kami panik.”

“Mengubah cara kami bermain, berjudi terlalu awal dan hilang disiplin dan corak permainan kami.”

“Sebaik sahaja anda melakukan itu menentang pasukan yang degil dan sukar untuk ditewaskan, seperti Iceland, tidak mungkin anda akan kembali untuk menang.”

Walaupun memikirkan masalah bola sepak kalah mati dari pengalaman sendiri, Rooney mencadangkan pasukan Southgate untuk belajar daripada pengalaman itu, serta kesedihan mereka sebelum ini pada final Euro 2020 dan Piala Dunia 2018.

“England mempunyai contoh tersendiri untuk dipelajari. Pada perlawanan akhir Euro 2020, selepas menjaringkan gol awal menentang Itali, ia seolah-olah rancangan permainan yang mereka mulakan dari awal dicampak keluar dari tingkap begitu saja dan mereka akhirnya menjadi pasif dan bertahan.”

“Mereka melalui masa yang sukar tetapi kemudiannya bolos. Untuk kembali kepada pemikiran positif selepas anda baru bertahan adalah sukar. Jadi dalam permainan ini, England perlu berkira dan berpegang pada rancangan mereka.”

Permainan England berfungsi dengan baik ketika menentang Wales pada awal pertengahan minggu, dengan Marcus Rashford menyerlahkan permainan pada separuh masa kedua dengan sepakan percuma cantik yang memulakan jaringan untuk Three Lions.

Dan bekas pengurus Derby County itu percaya Southgate harus berpegang kepada pelan tindakan yang sama, memulakan pasukan yang sama menentang Senegal yang menentang Wales, meletakkan Harry Kane sebagai pemain utama mereka.

Tidak terpengaruh dengan kekurangan gol Kane semasa Piala Dunia, Rooney masih kagum dengan konsistensi dan persembahannya, menambah baik Phil Foden (menentang Wales) dan Raheem Sterling (menentang Iran), untuk dua gol cemerlang.

“Harry Kane dilahirkan untuk permainan ini. Permainan yang lebih ketat, di mana tekanan lebih tinggi, di mana bola sepak perlu lebih dikira mereka adalah di mana Harry melangkah.”

“Dia belum menjaringkan gol dalam kejohanan itu tetapi saya fikir akan ada perubahan dalam pemikirannya. Dia akan berfikir, “betul, terserah kepada saya sekarang untuk memastikan kita mara”, dan saya rasa inilah masanya dia akan hidup.”

Di sekitar Kane, Southgate mempunyai masalah pemilihan yang agak besar tentang siapa lagi yang harus bermula di depan, dengan Rashford, Bukayo Saka atau Raheem Sterling semuanya mampu mengubah permainan.

Bagi Rooney, keputusannya mudah:

“Saya akan kekal dengan pasukan yang menewaskan Wales dan mengekalkan Rashford dan Foden.”

“Foden memberi anda kawalan yang lebih baik dan membantu anda bermain lebih banyak dan anda boleh melihat keyakinan Rashford meningkat selepas golnya menentang Wales.”

“Keyakinan adalah kunci bersamanya.”

Setelah menyaksikannya berkembang di Manchester United, Rooney memuji keupayaan penyerang itu untuk berlari di belakang dan memanfaatkan bola yang masuk ke gawang dan mencadangkan Rashford melihat pemain seperti Kylian Mbappe dan meniru gaya permainan langsung penyerang Perancis itu.

Rooney turut memberikan pandangan jujur tentang peluang England malam ini, mengakui walaupun Senegal akan merasakan mereka ‘mewakili seluruh benua’ di perlawanan ini, England akan layak ke pusingan seterusnya.

Dan inilah senarai kesebelasan utama dari Rooney:

XI Rooney vs Senegal (4-3-3): Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Henderson, Beras, Bellingham; Foden, Kane, Rashford

BACA:  Rooney Anggap Ronaldo Seorang Yang 'Menjengkelkan' Dan Ferdinand Pula Seorang Yang 'Poyo'